ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ανατροπή τώρα προωθούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΕΒ

Δικομματικό ...φουρνέλο στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την αμέριστη στήριξη του ΣΕΒ, βάζουν κυβέρνηση και ΝΔ, που μέσω επιφανών στελεχών τους απαίτησαν χτες την εκ βάθρων ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόσχημα για τη διατύπωση των αντιλαϊκών αυτών θέσεων, ήταν η παρουσίαση χτες από το ΙΟΒΕ, σχετικής μελέτης για τη «μεταρρύθμιση» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία προβλέπει την εφαρμογή του χιλιανού μοντέλου (τρεις πυλώνες, κεφαλαιοποίηση - ιδιωτικοποίηση του συστήματος), κατά την οποία ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο Γ. Σουφλιάς (ΝΔ) και ο Ν. Αναλυτής (ΣΕΒ) με μια φωνή ζήτησαν, εδώ και τώρα, να προχωρήσουν οι αντιασφαλιστικές αλλαγές και έπλεξαν το εγκώμιο στη γνωστή «Εκθεση Σπράου».

Τα μέτρα που προτείνει η μελέτη του ΙΟΒΕ, -θεωρητικού επιτελείου του ΣΕΒ- αλλά και οι παρεμβάσεις των Παπαδόπουλου, Σουφλιά, Αναλυτή, συνιστούν ανοιχτή ομολογία της απόλυτης ταύτισης των απόψεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΕΒ, αλλά και προδιαγράφουν το βάθος και το εύρος των ασφαλιστικών ανατροπών.

«Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κερδισμένους και χαμένους», υπογράμμισε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι οι «αλλαγές» πρέπει να επεκταθούν και στο σύστημα Υγείας. Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι οι ανατροπές πρέπει να γίνουν άμεσα, «έπρεπε να έχουν γίνει χτες», και πως το πρόβλημα της βιωσιμότητας δεν επιδέχεται αναβολές. Μια βιωσιμότητα που, όπως ισχυρίστηκε, «δε γίνεται χωρίς την εισαγωγή χαρακτηριστικών του κεφαλαιοποιητικού συστήματος».

Απόλυτα ταυτισμένος με τις θέσεις αυτές, αλλά και τις προτάσεις του ΙΟΒΕ ήταν και ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος αφού ύμνησε το νομοθετικό έργο της παράταξής του το διάστημα 1990-93, είπε ότι η «μελέτη Σπράου είναι βάση συνεννόησης των δύο κομμάτων, αλλά και του κοινωνικού διαλόγου»! Με τη σειρά του τάχτηκε υπέρ των τριών πυλώνων, χαρακτήρισε μεγάλο πλήγμα τα βαρέα και ανθυγιεινά και κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει το καθήκον της».

Υπέρ ενός «ευέλικτου συστήματος συνταξιοδότησης μεταξύ 60-67 χρόνων», επιχειρηματολόγησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, ο οποίος σημείωσε ότι στο σχεδιασμό της «μεταρρύθμισης» πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη τις θέσεις της Κομισιόν, η ανάμειξη της οποίας τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθεί. Ο Ν. Αναλυτής χαρακτήρισε «πετυχημένο το μοντέλο της Χιλής», υποστήριξε το σύστημα των τριών πυλώνων και σημείωσε τη συμβολή στην αντιμετώπιση του ζητήματος, μελετών όπως του Σπράου, του Οίκου των Βρετανών, της ΓΣΕΕ και του ΙΟΒΕ..!

Συγκεκριμένα, η μελέτη του ΙΟΒΕ προτείνει και προτρέπει σε παρεμβάσεις που θα επικεντρώνονται:

-Στην αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης.

-Στον έλεγχο των συνταξιοδοτικών παροχών.

-Στην επιλογή μιας αυστηρής τιμαριθμοποίησης των συντάξεων που θα μείωνε τη μέση σύνταξη σε πραγματικούς όρους.

-Στην «εκλογίκευση» (βλέπε ανατροπή) του καθεστώτος των ανθυγιεινών και βαρέων επαγγελμάτων, καθώς και των προϋποθέσεων χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

-Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Και ακόμα στη συνένωση ταμείων με την επιβολή αποτελεσματικού μάνατζμεντ και στην αποδοτικότερη εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, εννοείται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι μελετητές του ΙΟΒΕ (Γ. Προβόπουλος, Π. Καπόπουλος) ανοιχτά ομολογούν ότι «η επιδίωξη να αυξηθεί η μέση ηλικία συνταξιοδότησης αποσκοπεί στην αντιστροφή των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών»..! Μάλιστα, θεωρούν ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να συνδυαστεί με «κίνητρα παραμονής στην εργασία», δηλαδή με όρους που θα καθιστούν απαγορευτική την έξοδο των εργαζομένων στη σύνταξη όταν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για το σκοπό αυτό θα θεσμοθετηθεί η «δυνατότητα» ο συνταξιούχος να λαμβάνει ένα μέρος της σύνταξης, ενώ παράλληλα θα συνεχίζει να εργάζεται με μερική απασχόληση, αλλά και θα συνεχίζει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ όσον αφορά στη δομή του νέου συστήματος τάσσεται υπέρ μιας ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά και ατομικά χαρακτηριστικά με τη μορφή των τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας αναφέρεται στην κύρια σύνταξη, που θα στηρίζεται στην «τριμερή χρηματοδότηση» και βέβαια το ύψος της σύνταξης δε θα ξεπερνά το «ελάχιστο επίπεδο παροχών» και που προφανώς θα αντιστοιχεί στα σημερινά προνοιακά επίπεδα.

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι τα επικουρικά ταμεία, θα στηρίζεται στη χρηματοδότηση εργαζομένων και εργοδοτών (που θα καταβάλλουν -αν καταβάλλουν- ένα απλήρωτο τμήμα της αξίας της εργατικής δύναμης) και που θα λειτουργούν με πλήρη ανταποδοτικά και ατομικιστικά χαρακτηριστικά. Εννοείται ότι η διαχείριση των κεφαλαίων αυτών των ταμείων θα περάσει στα χέρια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά την πλήρως ιδιωτική ασφάλιση με εισφορές των εργαζομένων.

OTE
Προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση

Με κάθε τρόπο προωθείται η ιδιωτική ασφάλιση των εργαζομένων του ΟΤΕ. Συστηματικά, η κυβέρνηση, η διοίκηση του Οργανισμού και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές μεταθέτουν την ευθύνη ασφάλισης στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» και τον τζόγο του Χρηματιστηρίου. Κατά πληροφορίες, σύντομα η διοίκηση του ΟΤΕ θα ανακοινώσει στους εκπροσώπους των εργαζομένων την υπογραφή σύμβασης με την «Αγροτική Ζωής» για την ιδιωτική ασφάλισή τους. Για την ώρα δεν προβλέπονται εισφορές του προσωπικού, παρά μόνο του Οργανισμού. Ομως, όπως εκτιμούν συνδικαλιστές, και με αυτόν τον τρόπο προωθείται η ιδιωτική ασφάλιση των χιλιάδων εργαζομένων του ΟΤΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτι που προωθεί ποικιλότροπα η κυβέρνηση και όσοι συμφωνούν με την αντεργατική πολιτική της. Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν είναι μόνη στον κατήφορο. Θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες, οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) δημιούργησαν τον Ειδικό Λογαριασμό Επικουρικής Αποζημίωσης (ΕΛΕΑ) των μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών (ΠΕΤ) ΟΤΕ. Στον ΕΛΕΑ μπήκαν τα 400 εκατ. δρχ. που έχει ως αποθεματικό ο Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας της ΠΕΤ και μηνιαία εισφορά των μελών της, με 0,3% του βασικού μισθού. Οπως εξηγούν στελέχη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ), το αμοιβαίο αυτό κεφάλαιο θα «παίζεται» ελεύθερα στο Χρηματιστήριο και αν υπάρχουν υπεραξίες θα μπαίνουν στο λογαριασμό κάθε εργαζομένου. Θα παίρνει τα χρήματα όταν συνταξιοδοτείται ή απολύεται. Η ΕΣΚ που αντιτίθεται σε τέτοιες αποφάσεις σημειώνει ότι και η απόφαση των προαναφερόμενων παρατάξεων ενισχύει τα κυβερνητικά σχέδια για προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης. Επιπλέον, στον ΟΤΕ έχουμε και την Εταιρία Διαχείρισης Ειδικού Κεφαλαίου του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ. Η ΕΔΕΚΤ, προϊόν κυβερνητικού νόμου, στόχο έχει με χρήματα του δημοσίου, του ΟΤΕ και των εργαζομένων του, να «επενδύσει» σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές. Αν υπάρξουν κέρδη, να καλύψει μέρος των ελλειμμάτων του ΤΑΠ. Ελλείμματα που δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τις χιλιάδες «εθελούσιες εξόδους» προσωπικού, χωρίς κάλυψη των κενών θέσεων από μονίμους. Μείωσαν τις εισφορές και αύξησαν τόσο τις υποχρεώσεις του ταμείου, που και καθυστερήσεις στις καταβολές συντάξεων σημειώνονται και πολλά κονδύλια πάρθηκαν από τον κλάδο υγείας του ΤΑΠ για να δοθούν ως συντάξεις. Η επακόλουθη πτώση ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών υγείας, επιδιώκεται τώρα να καλυφτεί με την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

«ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ»
Η αγωνιστική πίεση έφερε αποτέλεσμα

Μία σημαντική κατάκτηση είχαν χτες οι Ελληνες ναυτεργάτες που δουλεύουν στα πλοία του Παναγόπουλου στη Φινλανδία. Μετά από αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» η εταιρία δεσμεύτηκε τελικά να ισχύει και για τους Ελληνες ναυτικούς η Φιλανδική Σύμβαση που περιέχει καλύτερους όρους από την αντίστοιχη ελληνική. Η φινλανδική σύμβαση προβλέπει για κάθε μια μέρα δουλιάς, μια μέρα εκτός πλοίου και επιπλέον 35 μέρες άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ρητή διάταξη τής εν λόγω ΣΣΕ, η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλους τους ναυτεργάτες ανεξάρτητα από εθνικότητα. Ωστόσο, με την πλήρη κάλυψη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ αυτό δεν ίσχυε για τους Ελληνες και μάλιστα σε «μυστική» συνεδρίαση, αποφάσισε ότι για τους Ελληνες θα ισχύει το σύστημα για κάθε δυο μέρες δουλιά, μια μέρα εκτός πλοίου.

Τα σωματεία αφού έθεσαν το ζήτημα στην ΠΝΟ και αρνήθηκε να παρέμβει, από κοινού με τα Φιλανδικά συνδικάτα απαίτησαν από την εταιρία την εφαρμογή της ΣΣΕ διότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβούν σε ακινητοποίηση των πλοίων. Μάλιστα, κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στη Φινλανδία. Τελικά υπό το βάρος των γεγονότων πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση στα γραφεία της ΠΝΟ, όπου κάτω από την πίεση των δυο σωματείων, η εταιρία δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της σύμβασης.

Τα δυο σωματεία καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ και τονίζουν: «Για τα δυο σωματεία το σύστημα 1:1, δηλαδή 165 μέρες στο καράβι 165 μέρες ανάπαυση εκτός πλοίου και 35 μέρες άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλο το χρόνο, αποτελεί στόχο που θα επιμείνουμε για την ικανοποίησή του, αλλά και την επέκτασή του στα πλοία άλλων γραμμών καθώς και στα πλοία εσωτερικών γραμμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ