Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ»
Η αγωνιστική πίεση έφερε αποτέλεσμα

Μία σημαντική κατάκτηση είχαν χτες οι Ελληνες ναυτεργάτες που δουλεύουν στα πλοία του Παναγόπουλου στη Φινλανδία. Μετά από αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» η εταιρία δεσμεύτηκε τελικά να ισχύει και για τους Ελληνες ναυτικούς η Φιλανδική Σύμβαση που περιέχει καλύτερους όρους από την αντίστοιχη ελληνική. Η φινλανδική σύμβαση προβλέπει για κάθε μια μέρα δουλιάς, μια μέρα εκτός πλοίου και επιπλέον 35 μέρες άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ρητή διάταξη τής εν λόγω ΣΣΕ, η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλους τους ναυτεργάτες ανεξάρτητα από εθνικότητα. Ωστόσο, με την πλήρη κάλυψη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ αυτό δεν ίσχυε για τους Ελληνες και μάλιστα σε «μυστική» συνεδρίαση, αποφάσισε ότι για τους Ελληνες θα ισχύει το σύστημα για κάθε δυο μέρες δουλιά, μια μέρα εκτός πλοίου.

Τα σωματεία αφού έθεσαν το ζήτημα στην ΠΝΟ και αρνήθηκε να παρέμβει, από κοινού με τα Φιλανδικά συνδικάτα απαίτησαν από την εταιρία την εφαρμογή της ΣΣΕ διότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβούν σε ακινητοποίηση των πλοίων. Μάλιστα, κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στη Φινλανδία. Τελικά υπό το βάρος των γεγονότων πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση στα γραφεία της ΠΝΟ, όπου κάτω από την πίεση των δυο σωματείων, η εταιρία δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της σύμβασης.

Τα δυο σωματεία καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ και τονίζουν: «Για τα δυο σωματεία το σύστημα 1:1, δηλαδή 165 μέρες στο καράβι 165 μέρες ανάπαυση εκτός πλοίου και 35 μέρες άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλο το χρόνο, αποτελεί στόχο που θα επιμείνουμε για την ικανοποίησή του, αλλά και την επέκτασή του στα πλοία άλλων γραμμών καθώς και στα πλοία εσωτερικών γραμμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ