ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Διάβαση» στη ζωή παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό

Θετικός ο απολογισμός της δεκαετούς λειτουργίας της κοινότητας «Διάβαση», που παρουσιάζει υπερπληρότητα και λειτουργεί προγράμματα απεξάρτησης εργαζομένων χρηστών

Στιγμιότυπο απ' τις εκδηλώσεις για τα 10χρονα της «Διάβασης» τον Οκτώβρη του 2000
Στιγμιότυπο απ' τις εκδηλώσεις για τα 10χρονα της «Διάβασης» τον Οκτώβρη του 2000
Παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλλει η κυβέρνηση στα προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η δεκάχρονη πορεία (1990-2000) του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» έρχεται να αποδείξει τον πετυχημένο ρόλο των στεγνών προγραμμάτων και την ανάγκη διεύρυνσής τους.

Ετσι, λοιπόν, έχει μπλοκαριστεί η πρόσληψη 90 ατόμων για τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και 68 για τα νέα προγράμματα. Ταυτόχρονα τρία προγράμματα στη Θεσσαλονίκη (για εξαρτημένες μητέρες, υποδοχής φυλακισμένων και γραμμή SOS) που λειτουργούν με κοινοτικά κονδύλια κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους μετά την 31.12.2001 που λήγει η χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χτες ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος η κυβέρνηση - παρά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου - δεν έδωσε επιπλέον ένα δισ. για το 2001. Επίσης για το 2002 ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,4 δισ. δραχμές αντί για 5,4 δισ., καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο και πάλι είχε αποφασίσει για επιπλέον δύο δισ. για το 2002. Ετσι ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για νέα προγράμματα στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα κανείς δεν ξέρει την κατάληξή τους καθώς έχει εμπλακεί και η διαδικασία πρόσληψης στο ΚΕΘΕΑ.

Τη χτεσινή εκδήλωση συντόνισε η Ν. Νταουντάκη, γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, η οποία επισήμανε το ρόλο που πρέπει να παίξουν τα ΜΜΕ στην ενημέρωση για το πρόβλημα της τοξικομανίας. Τον απολογισμό του δεκάχρονου απολογισμού της «Διάβασης» έκανε η Μ. Φωστέρη, υπεύθυνη του προγράμματος, τονίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε νέους ενήλικες χρήστες ουσιών και σε χρήστες που εργάζονται ή σπουδάζουν, συνοψίζοντας μερικά από τα πρώτα στοιχεία του απολογισμού. Η ζήτηση των υπηρεσιών του προγράμματος από τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται υπερπλήρωση των θέσεων θεραπείας σε όλες τις μονάδες. Το 2000 η πληρότητα της Ανοιχτής Κοινότητας ήταν 158%, της Βραδινής Κοινότητας 149% και του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης 141%, ενώ στο Συμβουλευτικό Σταθμό προσήλθαν 1.094 περιπτώσεις και η συμμετοχή στις ομάδες συμβουλευτικής του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ήταν 493 άτομα κατά μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται από το δίκτυο υπηρεσιών του προγράμματος 723 άτομα. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό της Διάβασης ανέρχεται στα 20 άτομα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 10.

Απ' τα στοιχεία της «Διάβασης» για το 2001 προκύπτει ότι από την έρευνα στους 12 μήνες παραμονής στη θεραπεία στο πρόγραμμα της «Διάβασης» σημειώνεται μείωση στη χρήση ηρωίνης κατά 58%, μείωση στην ενδοφλέβια χρήση κατά 63%, μείωση στη χρήση κάνναβης κατά 68%, μείωση στην παραβατική συμπεριφορά κατά 53%, αύξηση στην επαγγελματική αποκατάσταση κατά 195%.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω», η οποία υπογράμμισε: «Η μάχη για την απεξάρτηση δίνεται σε πολλά επίπεδα. Επιχειρείται η προώθηση μια ναρκωμένης κοινωνίας που θέλει νέους χειραγωγημένους. Τα προγράμματα απεξάρτησης και όχι συντήρησης δίνουν ελπίδα σ' αυτή την κοινωνία, δίνοντας όραμα, προσφέροντας έναν άλλο τρόπο ζωής, με στόχους και αξίες».

Τέλος ο Γ. Παπαντωνίου, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου ενάντια στα ναρκωτικά και «να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της απεξάρτησης».

Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Η «Διάβαση» οργανώνει χριστουγεννιάτικο παζάρι απ' τις 21-23 Δεκέμβρη 2001 στο πολιτιστικό κέντρο του Προγράμματος, στην πλατεία Αμερικής (Σταυροπούλου 29).

Το παζάρι θα περιλαμβάνει γλυκές λιχουδιές και χειροποίητα δώρα φτιαγμένα από τα μέλη των δημιουργικών ομάδων της Πρωινής και Βραδινής Κοινότητας, των Προγραμμάτων Οικογένειας και του Συλλόγου. Το παζάρι θα λειτουργήσει την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη από τις 7-10 μ.μ., ενώ το Σάββατο 22/12 και Κυριακή 23/12 θα λειτουργεί από τις 10 π.μ.-9 μ.μ.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Με «εθελοντές» εκπαιδευτικούς και μαθητές

Βασισμένο στον «εθελοντισμό» μαθητών και εκπαιδευτικών προχωρά το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία», το οποίο γίνεται όλο και πιο φανερό ότι έχει στόχο την προώθηση του «εθελοντισμού» μέσα από τα σχολεία, αλλά και να εμφυσήσει στη νέα γενιά το «ιδεώδες» της εμπορευματοποιημένης Ολυμπιάδας. Αλλωστε, τα μεγάλα λόγια για καλλιέργεια μιας φιλοσοφίας ζωής στα πρότυπα του ολυμπιακού πνεύματος, ακυρώνονται στην πράξη από τον εξετασιοκεντρικό ανταγωνιστικό χαρακτήρα του ίδιου του σχολείου, την ανυπαρξία της σχολικής αθλητικής εκπαίδευσης και του μαζικού αθλητισμού.

Ο υπουργός Π. Ευθυμίου και η υφυπουργός Ε. Κούρκουλα στο πλαίσιο των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα, παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα «Ανοιχτό Σχολείο», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» και αφορά διάφορες δράσεις, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς κλπ. εντός ή εκτός ωρολογίου προγράμματος. Για την πραγματοποίησή του, το υπουργείο απευθύνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτιστικούς φορείς, εθελοντικές μη κυβερνητικής οργανώσεις και στην εθελοντική προσφορά μαθητών και εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής ειδικά για το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, ενώ εθελοντική θα είναι η προσφορά των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, από τους οποίους το υπουργείο Παιδείας προσδοκά και την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι το 2003 σε όλα τα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν ένα χρόνο στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας υπουργείου Παιδείας και «Αθήνα 2004». Από το σύνολο των 8.454 δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 3.700 σχολεία και από το σύνολο των 1.296.573 μαθητών τους, το πρόγραμμα παρακολούθησαν περίπου 450.000 (ποσοστό 34.7%).

Να «σηκώσουμε κεφάλι» στη διαιώνιση της χρήσης

Επισημάνσεις του Γ. Νοταρά σε εκδήλωση του θεραπευτικού προγράμματος «Παρέμβαση»

«Είναι μεγάλη εμπειρία να δουλεύεις για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη αυτών των ανθρώπων. Τον τελευταίο καιρό "γλιστράμε" από τη βασική έννοια της απεξάρτησης. Τείνουμε να πιστέψουμε ότι η απεξάρτηση γίνεται με τη διαιώνιση της χρήσης. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι σ' αυτή την αντίληψη που τείνει να γίνει και κρατική».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γεράσιμος Νοταράς, επίτιμος πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, στο χαιρετισμό του σε εκδήλωση της «Παρέμβασης» του ΚΕΘΕΑ, για να τιμήσει τους 80 ανθρώπους που έχουν σταθεί δίπλα στην κοινότητα στη δωδεκάχρονη πορεία της.

Τη στιγμή που βραβεύονταν οι 80 εθελοντές της Παρέμβασης, η κυβέρνηση εξακολουθούσε να προπαγανδίζει γενικά τον εθελοντισμό, ενώ ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά Μ. Σκουλάκης υπογράμμιζε την ανάγκη για τη δουλιά που πρέπει να γίνει, για να αυξηθεί ο εθελοντισμός στις θεραπευτικές κοινότητες. Ομως, την ίδια στιγμή τα σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν τους ανιδιοτελείς εθελοντές -σαν κι αυτούς που συνεισφέρουν στις κοινότητες. «Οι εθελοντές υποστηρίζουν και στηρίζουν εδώ και μια δεκαετία, αθόρυβα, το έργο των θεραπευτικών προγραμμάτων. Ομως, στο προωθούμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάρχει μια... παράλειψη, εκεί δεν υπάρχουν εθελοντές. Κι όμως χρειαζόμαστε εθελοντές για να είμαστε αποτελεσματικοί», επισήμανε ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ στη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυναμικό μαθητικό «παρών»

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χτες το απόγευμα οι μαθητές των απογευματινών ΤΕΕ Ρέντη, 8ου ΤΕΕ Βώκου, αλλά και του ιδιωτικού ΤΕΕ «Ξυνή» στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο του Πειραιά. Απαιτώντας βιβλία, καθηγητές, σχολεία, ειδικότητες, εργαστήρια, αλλά και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, οι μαθητές έστειλαν σαφές μήνυμα ότι θα αγωνιστούν γι' αυτά που τους ανήκουν.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την παιδεία πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», «Θέλουμε σχολειά, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», και τραγουδώντας «Κάνεις τη ζωή μας φλιπεράκι, βρε Πετράκι, βρε Πετράκι» πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Εκεί τους δέχτηκε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος άκουσε τα αιτήματα των μαθητών και δεσμεύτηκε ότι θα τα στείλει με φαξ (!) στον υπουργό Παιδείας. Μετά το τέλος της κινητοποίησης οι μαθητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους «ραντεβού» για συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ