ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ»
Δόθηκε τελικά γραπτή δέσμευση για τη σύμβαση

Για σημαντική κατάκτηση μιλούν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Η αποφασιστικότητα και η διεθνιστική αλληλεγγύη των Ελλήνων και Φινλανδών ναυτεργατών, η δυναμική κινητοποίηση των αγωνιστικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ «στρίμωξε» για τα καλά το εταιρικό μεγαθήριο «Επιχειρήσεις Αττικής» του Π. Παναγόπουλου, ο οποίος χτες, μέσω των εκπροσώπων του, δεσμεύτηκε τελικά γραπτώς ότι θα σταματήσει η προκλητική εξαίρεση των Ελλήνων ναυτεργατών από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει στα πλοία του «SUPER FAST VII» και «SUPER FAST VIII», τα οποία είναι δρομολογημένα στη Βαλτική. Πρόκειται για συνολικά 60 Ελληνες, που είναι ναυτολογημένοι στα παραπάνω πλοία - τα οποία ανήκουν στη θυγατρική των «Επιχειρήσεων Αττικής» «SUPER FAST FERRIES» - τους οποίους ο Π. Παναγόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, αντιμετώπιζε ως «τριτοκοσμικούς», αφού τους είχε αφήσει «εκτός» από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογράψει με τα φινλανδικά ναυτεργατικά σωματεία.

Χτες η «SUPER FAST FERRIES» με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Φινλανδικού Σωματείου Ναυτεργατών Simo Zitting, η οποία κοινοποιήθηκε στην ΠΕΜΕΝ και στο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, των οποίων συνδικαλιστική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Φινλανδία από την περασμένη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη, αναγνωρίζει ότι οι Ελληνες ναυτεργάτες δεν αμείβονται με βάση τη Συλλογική Σύμβαση και δεσμεύεται ότι από σήμερα (σ.σ. χτες) όποιος απολύεται, θα του καταβάλλονται όλες οι αποδοχές που προβλέπει η Σύμβαση και ότι θα καταβάλει σε όσους έχουν ήδη απολυθεί τη διαφορά των αποδοχών που προκύπτει από την παραβίαση της Σύμβασης. «Αποδείξεις του γεγονότος - συνεχίζει - θα προσκομιστούν σε εσάς κατά τη συνάντησή μας το Γενάρη του 2002», η οποία θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 11 Γενάρη.

Η Σύμβαση αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, μία μέρα δουλιά, μία μέρα ανάπαυση εκτός του πλοίου και 35 μέρες άδεια το χρόνο με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλο το χρόνο. Και είναι φανερό ότι αποτελεί κατάκτηση για τους Ελληνες ναυτεργάτες, ενώ επιπλέον ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της και στα πλοία των εσωτερικών γραμμών.

Με χτεσινό κοινό δελτίο Τύπου, ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση», η οποία «στηρίχτηκε στην αποφασιστικότητα, την κοινή δράση και τη διεθνική αλληλεγγύη», που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ελληνικών σωματείων και των φινλανδικών «σε αντίθεση με την πλειοψηφία της ΠΝΟ και των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, που υπονόμευσαν αυτόν τον αγώνα». Τονίζουν ακόμα ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα πλοία του Παναγόπουλου είναι αποτέλεσμα της «κοινής ναυτιλιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενισχύει την ασυδοσία των εφοπλιστών και τις ανισότητες στα δικαιώματα των ναυτεργατών», γι' αυτό «επιβάλλεται η διεθνοποίηση και η κλιμάκωση του αγώνα των ναυτεργατών για την ανατροπή της. Προειδοποιούν δε την πλοιοκτήτρια εταιρία ότι δε θα ανεχτούν καμία επιχείρηση κωλυσιεργίας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ
Σε νέο κτίριο με παλιά προβλήματα

Ενώ περισσεύουν οι καινούριες επιγραφές, οι ελλείψεις προσωπικού μεγαλώνουν

«Οι φορείς της Λήμνου καλούν τους υπευθύνους της κυβέρνησης να μην αρκεστούν στο "κόψιμο της κορδέλας" των εγκαινίων, αλλά να σκύψουν στα πολλά και σοβαρά προβλήματα της Υγείας στο νησί. Επίσης, καλούν το λαό της Λήμνου να αγωνιστεί ενωμένος για την καλύτερη, ποιοτική, δωρεάν υγειονομική του κάλυψη».

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία εργαζομένων στο νοσοκομείο, οικοδόμων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εργαζομένων στους ΟΤΑ, εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αργύρης Μοσχίδης», ο Εμπορικός Σύλλογος, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του νοσοκομείου, που είχαν προγραμματιστεί για τις 18.12.2001 αλλά αναβλήθηκαν λόγω του θανάτου του νομάρχη της Χίου και της κακοκαιρίας.

«Υπάρχει ένα καινούριο κτίριο και καινούριες αίθουσες, με την υπάρχουσα όμως και μη επαρκή για το νέο κτίριο μηχανολογική και ξενοδοχειακή υποδομή, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παλιά και χρειάζεται αντικατάσταση με καινούρια», επιμένουν οι φορείς και θέτουν ερωτήματα για το κόστος κατασκευής του κτιρίου αυτού (Ποιος ήταν ο προϋπολογισμός που προέβλεπε η μελέτη και πόσα χρήματα δαπανήθηκαν από το δημόσιο τελικά;).

Με τη μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο το προσωπικό μεταφέρθηκε από κτίριο 2.500 τ.μ. σε κτίριο άνω των 10.000 τ.μ. χωρίς να αυξηθεί. Οι κλίνες αυξήθηκαν από 60 σε 90. Ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν έχει αλλάξει, αλλά μετατίθεται στο γενικό οργανισμό του ΠεΣΥ. «Συνέπεια όλων αυτών είναι η εντατικοποίηση της δουλιάς για το προσωπικό και η όχι καλή παροχή περίθαλψης. Οι θέσεις για το προσωπικό σύμφωνα με το νέο αριθμό κλινών και με τον υπάρχοντα νόμο είναι ελλιπείς. Χρειάζονται επιπλέον 62 νοσηλεύτριες και 65 εργαζόμενοι από τους υπόλοιπους κλάδους», επισημαίνουν οι φορείς, και υπογραμμίζουν: «Με τη σημερινή κατάσταση σε προσωπικό, υπολειτουργούν το παιδιατρικό και το μαιευτικό τμήμα, που "δανείζονται" προσωπικό από το παθολογικό τμήμα, ενώ λόγω πιθανής έλλειψης χρηματοδότησης υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσουν οι χημειοθεραπείες από το ογκολογικό τμήμα. Ακόμη αναμένουμε ΩΡΛ σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος πριν δύο χρόνια, παρόλο που οι αρμόδιοι μίλαγαν για άμεση αντικατάσταση».

«Ενώ υπάρχει επιγραφή και ανάλογες αίθουσες για μονάδα αιμοδοσίας, δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας της μονάδας, καθώς και αιματολόγος γιατρός και το αντίστοιχο προσωπικό. Η μονάδα αιμοδοσίας είναι απαραίτητη για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, ειδικά σε ένα ακριτικό νησί σαν και το δικό μας, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν συγκοινωνίες. Για τον ίδιο λόγο είναι απαραίτητη και η λειτουργία της μονάδας αυξημένης φροντίδας, για την οποία υπάρχει επιγραφή και αίθουσες μέσα στο νέο κτίριο, αλλά δεν έχει καλυφθεί με το απαραίτητο προσωπικό», καταλήγουν οι φορείς.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κοινός αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία

Με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες υγείας, που είναι το μικρότερο ποσοστό των συνολικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι στην Ελλάδα το 56,3% των συνολικών δαπανών καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 43,7% από τους πολίτες. «Κάθε επίσκεψη θα στοιχίζει κατά μέσο όρο (25.000 δραχμές) που θα πρέπει να καταβάλει ο πολίτης», υπογραμμίζει το σωματείο, «ενώ - συνεχίζει - τις εργαστηριακές και θεραπευτικές πράξεις θα τις επιβαρύνονται τα ήδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία και χωρίς να βελτιωθούν τα δημόσια νοσοκομεία τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αξονικό τομογράφο, σύγχρονα εργαστήρια κλπ.) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό».

«Η εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας οδηγεί ευθέως στη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία, που ήδη ξεφυτρώνουν παντού και το μεγάλο κεφάλαιο αποκομίζει τεράστια κέρδη» τονίζει το σωματείο. «Πρέπει, συνεχίζει, να τονίσουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ως κοινωνικό αγαθό είναι κύρια υποχρέωση του κράτους να την παρέχει στους πολίτες του, αν θέλει να λέγεται κράτος πρόνοιας. Ως εκ τούτου η αναβάθμιση της παροχής υγείας θα πρέπει να στηρίζεται στην αύξηση των δαπανών για την υγεία και όχι σε μείωση. Κάνοντας τις απαραίτητες και αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού που να δίνει τη δυνατότητα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και της συνολικής βελτίωσης των υποδομών αυτών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Ως εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μαζί με τους πολίτες θα πρέπει και αυτό το μέτρο να το αντιπαλεύουμε, αφού κύριο στόχο έχει να πλήξει ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ανισότητες στην πρόσβαση του κοινωνικού αγαθού, την υγεία στα λαϊκά στρώματα και να απαιτήσουμε:

  • Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Περισσότερα κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για Δημόσια Δωρεάν Υγεία.
  • Την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της δημόσιας υγείας.
ΦΟΥΡΝΟΙ «ΒΕΝΕΤΗ»
Σχέσεις σκλάβου - αφέντη

Δουλιά 10 και 11 ώρες, απλήρωτες αργίες και απόλυση για όποιον διαμαρτύρεται

Σχέσεις σκλάβου - αφέντη έχουν επιβληθεί στους φούρνους «Βενέτη» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σε υποκατάστημα στο Χαϊδάρι απολύθηκε εργαζόμενη επειδή τόλμησε να ζητήσει από τον εργοδότη της να πληρωθεί για τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας της. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 10 και 11 ώρες την ημέρα, χωρίς ρεπό, με αναγκαστική εργασία τις Κυριακές, χωρίς να πληρώνονται το 75% που ορίζει ο νόμος για την εργασία της Κυριακής και υποχρεώνονται να κάνουν και άλλες εργασίες μέσα στο κατάστημα (π.χ. καθαριότητα, ψήσιμο) ενώ έχουν προσληφθεί ως πωλητές.

Από τις καταγγελίες που φτάνουν στο Σύλλογο προκύπτει ότι φαινόμενα σαν και αυτά παρατηρούνται και σε άλλα υποκαταστήματα της συγκεκριμένης φίρμας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει ότι η εργοδοσία, για να επιβάλει τους δικούς της νόμους, στηρίζεται σε μια πολιτική που βαπτίζει τον εργαζόμενο «εργατικό κόστος» και τον εργάτη «απασχολούμενο», μια πολιτική που σαν λαίλαπα σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα. Μια πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιριών.

«Σε αυτή την πολιτική», υπογραμμίζει ο Σύλλογος, «στηρίζεται ο εργοδότης των εργαζομένων στο φούρνο "Βενέτη" και όλοι οι εργοδότες που έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε φυλακές για καταναγκαστικά έργα».

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μέσα από το σωματείο τους για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Αδιέξοδο ΟΤΟΕ - τραπεζιτών

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η χτεσινή συνάντηση μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζιτών, σχετικά με την επιπρόσθετη αμοιβή των τραπεζοϋπαλλήλων, ως αντιστάθμισμα για τον επιπλέον χρόνο εργασίας τους για τη μετάβαση στο ευρώ.

Η ΟΤΟΕ ζητάει πληρωμή των υπερωριών - τα τελευταία χρόνια ακόμη και αυτό έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους τραπεζίτες - και ένα μισθό παραπάνω για την εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων το διάστημα μετάβασης από τη δραχμή στο νέο νόμισμα.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δε δέχτηκαν χτες να δώσουν ούτε το μισό μισθό που είχε προτείνει σαν συμβιβαστική λύση το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετα, πρότειναν να δώσουν περίπου 35.000 δραχμές (για την ακρίβεια 100 ευρώ) και αυτά μόνο στους ταμίες και στους προϊσταμένους των ταμείων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για να συζητήσει την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στις τράπεζες τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ