Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κοινός αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία

Με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες υγείας, που είναι το μικρότερο ποσοστό των συνολικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι στην Ελλάδα το 56,3% των συνολικών δαπανών καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 43,7% από τους πολίτες. «Κάθε επίσκεψη θα στοιχίζει κατά μέσο όρο (25.000 δραχμές) που θα πρέπει να καταβάλει ο πολίτης», υπογραμμίζει το σωματείο, «ενώ - συνεχίζει - τις εργαστηριακές και θεραπευτικές πράξεις θα τις επιβαρύνονται τα ήδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία και χωρίς να βελτιωθούν τα δημόσια νοσοκομεία τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αξονικό τομογράφο, σύγχρονα εργαστήρια κλπ.) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό».

«Η εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας οδηγεί ευθέως στη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία, που ήδη ξεφυτρώνουν παντού και το μεγάλο κεφάλαιο αποκομίζει τεράστια κέρδη» τονίζει το σωματείο. «Πρέπει, συνεχίζει, να τονίσουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ως κοινωνικό αγαθό είναι κύρια υποχρέωση του κράτους να την παρέχει στους πολίτες του, αν θέλει να λέγεται κράτος πρόνοιας. Ως εκ τούτου η αναβάθμιση της παροχής υγείας θα πρέπει να στηρίζεται στην αύξηση των δαπανών για την υγεία και όχι σε μείωση. Κάνοντας τις απαραίτητες και αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού που να δίνει τη δυνατότητα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και της συνολικής βελτίωσης των υποδομών αυτών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Ως εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μαζί με τους πολίτες θα πρέπει και αυτό το μέτρο να το αντιπαλεύουμε, αφού κύριο στόχο έχει να πλήξει ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ανισότητες στην πρόσβαση του κοινωνικού αγαθού, την υγεία στα λαϊκά στρώματα και να απαιτήσουμε:

  • Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Περισσότερα κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για Δημόσια Δωρεάν Υγεία.
  • Την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ