Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Κυβερνητικός βούρδουλας αντί για το δίκιο τους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας την ώρα που δηλώνει χτες πως «βία κατά απεργών δεν υπήρχε». Το τηλεοπτικό πλάνο τον διαψεύδει
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας την ώρα που δηλώνει χτες πως «βία κατά απεργών δεν υπήρχε». Το τηλεοπτικό πλάνο τον διαψεύδει
Δακρυγόνα, δηλητηριώδη αέρια και ΜΑΤ επιστράτευσε χτες η κυβέρνηση, για να «διαπραγματευτεί» με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, τη λήξη της κινητοποίησης που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους. Απροκάλυπτα και με ενδεικτικό της αυταρχικής κυβερνητικής αντίληψης, τρόπο, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν εναντίον των εργαζομένων στη διάρκεια πορείας που πραγματοποιούσαν, με απορριμματοφόρα και οχήματα, στην οδό Πειραιώς.

Λίγο μετά τα επεισόδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προσάψει στην κυβέρνηση την κατηγορία της βίας κατά των απεργών και τόλμησε να ισχυριστεί ότι... «αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων πάντα με σεβασμό»! Την ίδια ώρα πολλοί ήταν οι τραυματίες εργαζόμενοι από την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον τους, μεταξύ αυτών και ένας περισσότερο σοβαρά χτυπημένος στο κεφάλι όπου του έγιναν ράμματα. Αταλάντευτη, ωστόσο, παρέμενε και η θέση των εργαζομένων, όπως προέκυψε από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στη συνέχεια, για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Η αστυνομική επίθεση άρχισε χτες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, όταν περίπου 500 οδοκαθαριστές με 40 απορριμματοφόρα, στη διάρκεια πορείας τους προς το υπουργείο Εσωτερικών, ήρθαν αντιμέτωποι με δύο κλούβες των ΜΑΤ που είχαν κλείσει την Πειραιώς, στο ύψος της πλατείας Κουμουνδούρου. Ο επικεφαλής των ΜΑΤ απαίτησε από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν πεζοί την πορεία τους και την ώρα των διαπραγματεύσεων, επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της ΠΟΠ ΟΤΑ, Ζ. Πέρρου. Ακολούθησε γενικευμένη επίθεση εναντίον των εργαζομένων, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Τα ΜΑΤ επί τω έργω (τηλεοπτικό πλάνο)
Τα ΜΑΤ επί τω έργω (τηλεοπτικό πλάνο)
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Π. Βελέντζα, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με κλομπ τόσο στον ίδιο όσο και στον Ζ. Πέρρο. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Β. Δαρειώτης, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Μέλη της Ομοσπονδίας κατήγγειλαν ότι εκτοξεύονταν πέτρες και σκουπίδια στο δρόμο από άγνωστα άτομα, ενέργειες που η Αστυνομία επέρριψε στους διαδηλωτές.

Οι εργαζόμενοι, τελικά, συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Αθηναίων, όπου συναντήθηκαν με τον Δ. Αβραμόπουλο και κατευθύνθηκαν προς την Πειραιώς, όπου έφυγαν με τα απορριμματοφόρα.

Χτες το βράδυ αναμενόταν να βγει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Καταγγέλλουν τον αυταρχισμό

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την ποινικοποίηση, τον αυταρχισμό και τα κατασταλτικά μέτρα που χρησιμοποιεί, για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ενάντια στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Δήμο Αθηναίων» και απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Και συμπληρώνει: «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταδικάσουν τη συνολική αντεργατική κυβερνητική πολιτική και να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Δήμου».

Τις μεθόδους τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση καταγγέλλει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ζητώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και από τη Δημοτική Αρχή να τους συμπαρασταθεί.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία των εργαζομένων στους ΟΤΑ καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη αυταρχική ενέργεια δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής να καθυποτάξει τους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Καλεί τους εργαζόμενους να συντονιστούν, στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, και να καθορίσουν από κοινού δράσεις διεκδίκησης των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ