ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
«Μαθήματα» από τον Τ. Μίλερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Μαθήματα δημοκρατίας αλά Αμέρικα φροντίζει να δίνει στις δημόσιες δηλώσεις του ο Τ. Μίλερ, ο οποίος ταυτόχρονα δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ποιος είναι αφεντικό και πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις επικυρίαρχου - υποτελή. Θαυμάστε, λοιπόν, δύο παραδείγματα του τρόπου σκέψης του, μόνο από τις δηλώσεις που έκανε προχτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλο. Οταν ρωτήθηκε για τον ευρωστρατό, απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι ένα θέμα που η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι πρέπει να διαλευκανθεί και θα ήταν καλύτερο εάν αφήναμε αυτό το θέμα να συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες». Είναι προφανές το γιατί. Πίσω από τις κλειστές πόρτες (η περιβόητη μυστική διπλωματία) τα αφεντικά μπορούν να επιβάλουν τις επιλογές τους με το πιστόλι στην κυριολεξία στον κρόταφο. Αλίμονο όμως όταν αυτό το αποδέχεται ο υποτελής, όπως κάνει η κυβέρνηση Σημίτη. Παράδειγμα δεύτερο. Για τις αμερικανοελληνικές μπίζνες στα Βαλκάνια, που τόσο διαφημίζουν οι «δικοί μας». «Οταν πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων υπερτονίζουμε το ρόλο κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Οι αποφάσεις επηρεάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο και το κερδοσκοπικό κίνητρο(!). Βασίζονται μόνο στο κέρδος», δήλωσε ο Μίλερ. Σαφέστερος δεν μπορούσε να είναι.

Ευρω-εκατομμυριούχος!

Πολλά θα δούμε και θα πάθουμε με το νέο νόμισμα, το ευρώ. Ομως, η εισαγωγή του ευρώ έχει και μια καλή πλευρά. Στην εποχή του ευρώ απομυθοποιείται ή, καλύτερα, μπαίνει στις «σωστές διαστάσεις» της η έννοια του ...εκατομμυριούχου. Στο εξής, για να λέγεται κάποιος εκατομμυριούχος, θα πρέπει να έχει περιουσία τουλάχιστον 340 και κάτι εκατομμύρια σημερινές δραχμούλες. Και αυτό δε συμβαίνει με πολλούς στη χώρα μας. Οπότε άλλο λαός και άλλο Κολωνάκι...

«Απελευθέρωση» με κρατική επιδότηση!

Το κυριότερο επιχείρημα των απολογητών της απελευθέρωσης των αγορών είναι ότι παύει, επιτέλους, ο φορολογούμενος πολίτης να σηκώνει τα βάρη λειτουργίας των επιχειρήσεων που πλέον παραδίδονται στους ιδιώτες και λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Πρόκειται, βέβαια, για τερατώδες ψέμα. Τελευταίο παράδειγμα η σκανδαλώδης απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους Γερμανούς ιδιοκτήτες (Χόχτιφ) του αεροδρομίου των Σπάτων με περίπου ...90 δισ. δρχ. το χρόνο μέσω της απόδοσης σε αυτή του συνόλου σχεδόν (90%) των εσόδων από το «σπατόσημο». Πέρα από το γεγονός ότι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατασκευάστηκε ουσιαστικά με λεφτά του ελληνικού δημοσίου και παραδόθηκε στους Γερμανούς για «αιώνια» ληστρική εκμετάλλευση, συνεχίζουν και τώρα, προς δόξαν των περιβόητων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, να τους στηρίζουν με κρατικές επιδοτήσεις. Ζήτω η απελευθερωμένη αγορά!

«Το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων»

Ακόμα και ένθερμους υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων έχει τρομάξει η ζέση και ο ενθουσιασμός του Ν. Χριστοδουλάκη να ξεπουλήσει τα πάντα. Αντιγράφουμε από άρθρο του Γρ. Νικολόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής» υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Το μεγάλο παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων»: «Τι εννοεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες είναι καλύτεροι; Οτι αν κάποιος ιδιώτης αγοράσει τη ΔΕΗ θα είναι καλύτερες οι υπηρεσίες της; Θα έχει ρεύμα το κάθε χωριό στην ελληνική περιφέρεια, ακόμη και αν είναι ασύμφορο για την επιχείρηση; Θα έχει μεγαλύτερα κέρδη η εταιρία και καλύτερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια; Θα υπάρχει όφελος για την κοινωνία μέσω της αύξησης της απασχόλησης και μέσω της βελτίωσης του επιπέδου της ζωής των πολιτών; Αμφίβολο, αν όχι αδύνατον». Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Κανένα στοιχείο όμως δεν τεκμηριώνει τη γενική άποψη του Ν. Χριστοδουλάκη ότι το κράτος είναι χειρότερος επιχειρηματίας από τους ιδιώτες. Απεναντίας, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις που δείχνουν το αντίθετο». Δε γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο άρθρο υποδηλώνει μια «επανεξέταση» τού θέματος από κάποιους κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά το βέβαιο είναι ότι το «παραμύθι» των ιδιωτικοποιήσεων έχει ξεθωριάσει επικίνδυνα.

Τα... αποκλεισμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, ο επόμενος που θα αποκλειστεί από χιόνια οπουδήποτε, σε τρένο, αυτοκίνητο, καταφύγιο, θα καθίσει εκεί που βρίσκεται και θα εύχεται να μην τον βρούνε για να τον σώσουν.

Διότι, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και χτες, με την ιστορία των 116 εγκλωβισμένων στο Διδυμότειχο, ποτέ η κατάσταση δεν είναι τόσο χάλια, ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερη.

Οσο γι' αυτά τα περίφημα «Σούπερ Πούμα», που μια με την ομίχλη δεν μπορούν, την άλλη δεν αντέχουν τον αέρα, καλύτερα να μην απογειωθούν ξανά. Στο κάτω κάτω καίνε και 250.000 δραχμές καύσιμα τη φορά χωρίς να κάνουν τίποτε.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες μέτρα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ενώ ο προϋπολογισμός που συζητούνταν την ίδια ώρα στη Βουλή κάθε άλλο παρά προβλέπει κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Οπως καταλαβαίνετε, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να θεωρήσει κανείς σοβαρές αυτές τις εξαγγελίες και να τις δει να εφαρμόζονται στην πράξη: Με τη χορήγηση μιας ικανής δόσης παραισθησιογόνων.

ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ να δώσει συνέχεια στην υπόθεση Γρυλλάκη, λέει η Νέα Δημοκρατία. Ε, ναι, λογικό είναι. Τι άλλο πια να ειπωθεί και να γραφτεί γι' αυτή την ιστορία. Τόσες μέρες σπαταλήσαμε πια.

Βεβαίως, ο Λαλιώτης και οι μηχανισμοί του δε θα έλεγαν όχι για έναν ακόμη γύρο Γρυλλακο-Μαυρικο-Μητσοτακολογίας, αλλά υπάρχει εγγενής αδυναμία πλέον. Τελείωσε το υλικό. Αλήθεια, ποια άλλη ιστορία υπάρχει να ανασύρουμε τώρα;

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν δεν πάει πουθενά το μυαλό σας, δεν πειράζει. Πάει του Λαλιώτη. Θα δούμε τον επόμενο καιρό την προσπάθειά του. Αλλωστε, έχει αποδειχθεί και στον κινηματογράφο, ότι τα «ριμέικ» πουλάνε αν τα πλασάρεις με το κατάλληλο περιτύλιγμα κι ένα καλό δώρο μαζί.

Τα ευρωπρόστιμα δεν κρύβονται...

Αλλη μια αντιαγροτική εξέλιξη, δηλαδή το βαρύ ευρωπρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν φέτος δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί σκληρού σταριού, έρχεται να καταδείξει, όχι μόνον το δίκαιο του αιτήματος των αγροτών για κατάργηση των ποσοστώσεων, αλλά και το μέγεθος του προβλήματος από τους επιβαλλόμενους ευρω-περιορισμούς στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, με βάση τους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Το 2001 καλλιεργήθηκαν 7.456.203 στρέμματα με σκληρό σιτάρι. Ομως, το 1998, η ΕΕ μείωσε το εθνικό πλαφόν από 9.367.000 στρέμματα στα 6.170.000 στρέμματα, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν από το 1999 και μετά οι σιτοπαραγωγοί να πληρώνουν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που φέτος έφτασαν να είναι ακόμα μεγαλύτερα. Στη λίστα του ευρωπροστίμου, με βάση τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που καθιέρωσε νομαρχιακά πλαφόν, περιλαμβάνεται φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των σιτοπαραγωγικών νομών της χώρας και σε αρκετούς νομούς το ευρωπρόστιμο «ροκανίζει» τη μισή στρεμματική επιδότηση. Το «αμάρτημα» των σιτοπαραγωγών ήταν ότι φέτος καλλιεργήθηκαν 1.286.203 στρέμματα παραπάνω από το πετσοκομμένο εθνικό πλαφόν.

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στο σκληρό σιτάρι. Οι αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης κινούνται σε μιαν αδιέξοδη περιοριστική πολιτική, με «μπαμπούλα» τα πλαφόν και τα πρόστιμα. Σε όλες τις καλλιέργειες επιβάλλονται περιορισμοί, χωρίς, όμως, κανένας να λέει στους αγρότες τι άλλο να καλλιεργήσουν. Για παράδειγμα, μέσα στο 2001, οι τευτλοπαραγωγοί κλήθηκαν να περιορίσουν την καλλιέργεια τεύτλων κατά 80.000 στρέμματα. Οι βαμβακοπαραγωγοί, μετά την ψήφιση του νέου καταστροφικού κανονισμού, εξαναγκάζονται να περιορίσουν τη βαμβακοκαλλιέργεια. Και η κυβέρνηση κάνει σα να μην ξέρει ότι το πλαφόν των 782.000 τόνων, που αποδέχτηκε ξανά στο νέο κανονισμό, υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής ελληνικής παραγωγής βαμβακιού, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 1.200.000 και 1.350.000 τόνων. Επιπλέον, οι καπνοπαραγωγοί, μετά το 2004, θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες και είναι πολύ πιθανόν κάποιοι από αυτούς να αρχίσουν να το κάνουν από του χρόνου, με βάση τα ψευτοκίνητρα εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας.

Ούτε η ΕΕ, ούτε η κυβέρνηση, όμως, λένε τι μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν οι αγρότες και να έχουν ένα βιώσιμο εισόδημα. Κι από πάνω δεν εξηγούν στους αγρότες, γιατί επιβάλλονται πλαφόν και ευρωπρόστιμα σε καλλιέργειες, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι από ελλειμματική έως ...ελλειμματικότατη. Το πρόβλημα αυτό, βέβαια, βρίσκεται στην πρώτη σειρά των αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά η κυβέρνηση και τα κόμματα, που υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και της ΟΝΕ, περί άλλα τυρβάζουν... προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας. Ομως, η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει κυβερνώντες και εν δυνάμει κυβερνώντες και η αγροτιά δεν πρόκειται να δεχτεί αδιαμαρτύρητα μια πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος. Η ένταση των προβλημάτων των αγροτών μέσα στο 2001 σήμανε και ένταση των αγώνων και όσοι ευελπιστούν ότι οι αγρότες θα κάτσουν στ' αυγά τους, μάλλον πολύ σύντομα θα βγουν πολύ γελασμένοι.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ