ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Λαϊκή οργή

Ο Πρόεδρος παραιτήθηκε, αλλά η κρίση δεν τελείωσε

Ο Πρόεδρος ετοιμάζει τα πράγματά του πριν πάρει το ελικόπτερο...

Associated Press

Ο Πρόεδρος ετοιμάζει τα πράγματά του πριν πάρει το ελικόπτερο...
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η τελευταία πράξη του Φερνάνδο δε λα Ρούα ως Προέδρου της Αργεντινής ήταν να άρει την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», που είχε κηρύξει την Τετάρτη. Κατόπιν πήρε το ελικόπτερό του κι έφυγε...

Η απίστευτων διαστάσεων οικονομική κρίση που πλήττει την Αργεντινή και ο ξεσηκωμός του λαού της -οι πέντε ημέρες απεργιών, διαδηλώσεων, λεηλασιών καταστημάτων από πεινασμένους, και βίαιης αστυνομικής καταστολής που άφησε τουλάχιστον 22 νεκρούς και 250 τραυματίες- επέφεραν πολιτικές εξελίξεις που πολύ λίγοι θα προέβλεπαν. Η αποτυχία του δε λα Ρούα στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» μαζί με τους Περονιστές ήταν καθοριστική.

Για κάπου 48 ώρες -ώσπου το Κογκρέσο να επιλέξει τον επόμενο Πρόεδρο, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο- χρέη Προέδρου θα εκτελεί ο Ραμόν Πουέρτα, ο πρόεδρος της Γερουσίας. Είναι επίσης πολύ πιθανό το ότι το Κογκρέσο θα κηρύξει σήμερα πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως σε 90 ημέρες.

Οι οργισμένες διαδηλώσεις του λαού της Αργεντινής ανέτρεψαν όλες τις «ισορροπίες» στην πολιτική σκηνή, και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη μελλοντική εξέλιξη της κατάστασης θα ήταν επισφαλής. Για το λαό της χώρας, που διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής -πίσω μόνο από τη Βραζιλία- η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο: η ύφεση τεσσάρων ετών, το ότι σχεδόν το 30% ζει με λιγότερα από 4 δολάρια την ημέρα και σε αυτούς προστίθενται άλλοι 2.000 κάθε μέρα, το ότι η ανεργία αγγίζει (επισήμως!) το 18%, το ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 13%, κι οι πληρωμές τους καθυστερούσαν επί μήνες, και -η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι- το ότι αποφασίστηκε το «πάγωμα» των τραπεζικών αναλήψεων/ μεταφορών ποσών πέραν των 250 δολαρίων τη βδομάδα, συνιστούν μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Πολλές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία

Associated Press

Πολλές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία
Η κρίση που ξέσπασε είναι η χειρότερη από το τέλος της χούντας του Πινοσέτ το 1983 - και οι τακτικές που ακολούθησε η αστυνομία σε περιπτώσεις θύμισε σε πολλούς τις αναφορές της σε ένα άκρως αντιδραστικό παρελθόν, με πάνοπλους αστυνομικούς να πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές. Συνολικά, πέρα από τους 22 νεκρούς και τους 250 τραυματίες, υπήρξαν και κάπου 2.000 συλλήψεις. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε η κυβέρνηση του δε λα Ρούα -η οποία του υπέβαλλε την παραίτησή της κι αυτός δεν την έκανε δεκτή, αλλά είναι ένα ερώτημα αν με αυτό θα συμφωνήσει και ο επόμενος Πρόεδρος- ήταν το «χάος» στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών και δύο μεγάλες τράπεζες βρίσκονταν ως και χτες στις φλόγες.

Ποια «διάδοχη» κατάσταση;

Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αποτελεί εξαιρετικά συγχυτικό ερώτημα για τους περισσότερους «αναλυτές». Μια από τις ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι να υποτιμηθεί το πέσο, το εθνικό νόμισμα που ως τώρα είχε «κλειδωμένη» συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο (μέτρο που πρωτοεισήγαγε ο κομιστής νεοφιλελεύθερων συνταγών Κάρλος Μένεμ. Αυτό θα οδηγούσε σε ραγδαία υποτίμησή του και κατά τρόπο αναπόφευκτο θα οδηγούσε σε κήρυξη αδυναμίας αποπληρωμής του εθνικού χρέους της Αργεντινής, ύψους 132 δισ. δολαρίων, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον οίκο Στάνταρντς & Πουρ.

Associated Press

Οι Περονιστές, που εμφανίζονται έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να επανέλθουν στην εξουσία, δεν έχουν παρουσιάσει σαφείς ιδέες για την επίλυση της κρίσης, ξεκινώντας από το πιο βασικό: πώς θα μετατραπούν τα δάνεια, οι υποθήκες, κ.ο.κ., από δολάρια (που είναι σήμερα) σε πέσος.

Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων θα σημάνει τη διακοπή ουσιαστικά κάθε βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που αφού... συνέβαλαν τα μέγιστα στην παγίωση της ύφεσης απαιτώντας μειώσεις μισθών, περιστολή δημοσίων δαπανών, ξεπούλημα επιχειρήσεων κ.ο.κ., τώρα εμφανίζονται να ζητούν ακριβώς τα ίδια και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης στον εκβιασμό τους την αναστολή των δόσεων των υπαρχόντων δανειοδοτικών προγραμμάτων (την περασμένη βδομάδα «πάγωσε» η δόση 1,3 δισ. δολαρίων με την απαίτηση να «εξισορροπηθεί» ο προϋπολογισμός του 2002).

Ενώ το ΔΝΤ απειλεί, οι ΗΠΑ «περιμένουν να ξεκαθαρίσει η σκόνη» πριν αποφασίσουν αν και πώς θα «προσφέρουν» οποιαδήποτε «βοήθεια» στην Αργεντινή. Το ρεπορτάζ της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, περνώντας από τις γνωστές παρηγοριές περί «πολύτιμης συμμάχου» και πιθανότητα «απευθείας οικονομικής βοήθειας», εάν η κυβέρνηση Μπους«το κρίνει αναγκαίο», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοια βοήθεια δε θα υπάρξει - τουλάχιστον για την ώρα. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τόμας Ντόσον είπε σε δημοσιογράφους ότι το Ταμείο δε βιάζεται να ανοίξει τους κρουνούς των δανείων πριν επιλεγεί νέα κυβέρνηση.

Associated Press

Το «ελπιδοφόρο» (!), αποφάνθηκε ο Τζορτζ Μπους, είναι το ότι η κρίση «περιορίζεται στην Αργεντινή και δεν επεκτείνεται» (ως τώρα).

ΚΚ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
Αγώνας για νέου τύπου διακυβέρνηση της χώρας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα σημαίνει πραγματική επιβολή δικτατορίας, με σκοπό την εξασφάλιση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου και εφαρμογή των μέτρων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κρίση ανεργίας και φτώχειας, την οποία περνά ο λαός στην ιστορία του.

Ολα δείχνουν, προστίθεται στην ανακοίνωση, πως η νεοφιλελεύθερη Αργεντινή των στρατιωτικών βρίσκεται σε φοβερό αδιέξοδο, όπως και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα της χώρας.

Ο λαός διαδηλώνει ενάντια σε αυτά τα μέτρα και το ΚΚ απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά κινήματα, που αγωνίζονται και αντιστέκονται, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την εγκαθίδρυση νέου τύπου διακυβέρνησης στη χώρα.

Το ΚΚ Αργεντινής λέει όχι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όχι στην πληρωμή του εξωτερικού χρέους και καλεί σε αντίσταση στο ΔΝΤ. Ζητά τη λήψη μέτρων κατά των πλουσίων, αύξηση των μισθών - συντάξεων - κοινωνικών δαπανών και εθνικοποίηση της εθνικής τράπεζας της χώρας. Τιμάμε, καταλήγει το ΚΚ Αργεντινής, τον λαϊκό αγώνα - αντίσταση, καθώς και τη μνήμη των 22 δολοφονηθέντων από τις αυταρχικές επιθέσεις αστυνομίας και στρατού.

Αλληλεγγύη στο λαό της Αργεντινής

Μήνυμα διαμαρτυρίας της ΚΕ του ΚΚΕ στον επιτετραμμένο της Αργεντινής στην Αθήνα

Με αφορμή τα γεγονότα στην Αργεντινή ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, επέδωσε στον επιτετραμμένο της Αργεντινής στην Αθήνα κ. Σεπμπάστας το παρακάτω μήνυμα διαμαρτυρίας.

«Προς τον Πρόεδρο της Αργεντινής

την κυβέρνηση της Αργεντινής

τη Γερουσία και τη Βουλή της Αργεντινής

Αξιότιμοι κύριοι.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Αργεντινής που στοίχισαν τη ζωή σε 22 μέχρι τώρα διαδηλωτές και προκάλεσαν το βαρύ τραυματισμό πολλών άλλων.

Ζητάμε την άμεση άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης γιατί τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην κατασταλτική αντιμετώπιση των δικαιολογημένων κινητοποιήσεων του λαού της Αργεντινής και στην κατάργηση στην πράξη βασικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αποσκοπούν ακόμα στη βίαιη επιβολή των συνταγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων επιλογών της κυβέρνησης των ΗΠΑ που φέρουν ακέραια την ευθύνη για το βύθισμα της χώρας στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, σε απίστευτη φτώχεια και επίπεδα ανεργίας.

Ζητάμε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τους θανάτους και τον τραυματισμό των διαδηλωτών.

Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αργεντινής, της Ομοσπονδίας Εργατών Αργεντινής (CTA) και των άλλων λαϊκών κινημάτων που ζητούν της ακύρωση των μέτρων του ΔΝΤ, την παραγραφή του εξωτερικού χρέους, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Αργεντινής, το σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέτρα ενάντια στην αυθαιρεσία και τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, υπέρ των μισθών, των κοινωνικών δαπανών και της απασχόλησης.

ΠΑΜΕ
Αγιάτρευτες οι αρρώστιες του συστήματος

Το ΠΑΜΕ σε επιστολή του προς τη Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Αργεντινής «Movimento Sindikal LIBERACION» εκφράζει την αλληλεγγύη του και υπογραμμίζει.

«Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέγερση των λαϊκών στρωμάτων σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Αργεντινής. Μια εξέγερση που πυροδότησε η μεγάλη φτώχεια και η εξαθλίωση του λαού της χώρας που γέννησε η πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όλοι οι οικονομικοί μηχανισμοί του ιμπεριαλισμού.

Οι εξελίξεις στην Αργεντινή επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι καπιταλιστές και οι μηχανισμοί τους λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των φτωχών χωρών, σπέρνουν τη δυστυχία για την εργατική τάξη, την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, μεγαλώνουν την ανεργία και την ίδια στιγμή μαζί με την αύξηση των υπερκερδών για τις πολυεθνικές αυξάνεται και βαθαίνει η υποτέλεια και η εξάρτηση των χωρών.

Η περίπτωση της Αργεντινής επιβεβαιώνει επίσης τις αγιάτρευτες αρρώστιες του καπιταλιστικού συστήματος και της παγκοσμιοποίησής του.

Στις κρίσιμες αυτές για το λαό στιγμές δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αιματηρούς αγώνες σας για τα συμφέρντα των λαϊκών στρωμάτων.

Είμαστε μαζί σας και ευχόμαστε να βρει η εργατική τάξη της Αργεντινής τη δύναμη που απαιτείται και τις μορφές πάλης που χρειάζεται για να ανατρέψει τη σημερινή σάπια κατάσταση και να δώσει άλλη προοπτική στη χώρα και το λαό σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ