ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στην τελική ευθεία για την υπερκάλυψη του πλάνου

Με αμείωτη ένταση η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης μαίνεται σε όλη τη χώρα, με τις Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να εντείνουν στο έπακρο την προσπάθεια για την κάλυψη και υπερκάλυψη των πλάνων τους. Εχοντας ήδη καλυφθεί το 74,67% του πανελλαδικού πλάνου, ο τελικός στόχος βρίσκεται πια κοντύτερα από ποτέ και απαιτεί επιμονή, αποφασιστικότητα, σχεδιασμό της δουλιάς, ώστε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη να «γράψει» την επιτυχή έκβαση και αυτής της μάχης του Κόμματος και της Νεολαίας.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, για να μη μείνει ανεκμετάλλευτη καμιά δυνατότητα. Συνεχίζουμε το πλατύ άνοιγμα στον ελληνικό λαό, που πρόθυμα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας σε αυτό το σταθερό, αταλάντευτο, υπερασπιστή των δικών του συμφερόντων και δικαιωμάτων, εκτιμώντας τη δράση και τη συνέπειά του.

Να σημειωθεί πως το 74,67% ήταν το ποσοστό που είχε καλυφθεί έως τις 21 Δεκέμβρη. Εως εκείνη τη μέρα στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ΚΟ: Ανατολικής Πελοποννήσου με 99,57%, Αττικής με 90%, Δυτικής Πελοποννήσου με 85,72% και ακολουθούσαν κατά σειρά οι ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, Αιγαίου, Βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονταν οι ΚΟ Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» και του «902» βρίσκονται αντίστοιχα στο 88% και 102%.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων Σημίτη - Μπους

Το Κυπριακό, όπως επίσης και το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει στις 9 και 10 του Γενάρη στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Πρόεδρο Μπους. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μεταφέρει επ' ακριβώς τις αμερικανικές... απόψεις στον Γλ. Κληρίδη, προγραμματίζει στη συνέχεια να μεταβεί στη Λευκωσία.

Στο μεταξύ, αύριο, 29 του Δεκέμβρη, θα παραθέσει τελικά το ανταποδοτικό δείπνο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ο Γλ. Κληρίδης επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ενώ, όπως είπε, κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα πραγματοποιηθεί στην οικία του θα θέσει και θέμα αγνοουμένων.

Πάντως η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία θα συζητηθούν διαδικαστικές λεπτομέρειες, προγραμματίζεται για τις 16 του Γενάρη σε ειδική αίθουσα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ οι συνομιλίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν στις 17 Γενάρη.

Ντενκτάς «καλός» - Γιλμάζ «κακός»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ως υπερασπιστής της ειρήνης, διακηρύσσοντας ότι θα προσπαθήσει να καταστήσει την Κύπρο γέφυρα ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Κατηγόρησε ωστόσο τη διεθνή κοινότητα ότι αντιμετωπίζει την Κύπρο ως Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κυπριακό έθνος και ως εκ τούτου στο νησί δεν μπορεί να υπάρξει μειονότητα. Μάλιστα, κάλεσε τον τουρκικό Τύπο να μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μειονότητα, όταν ο ίδιος θα διαπραγματεύεται για την ειρήνη και θα συμβιβάζεται για την επίλυση του Κυπριακού - όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε και πάλι τους Ελληνοκύπριους ότι ακολουθούν δήθεν πολιτική εκδίωξης των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι - είπε - είναι έτοιμοι να ζήσουν ειρηνικά μαζί τους.

Τη γνωστή αδιάλλακτη θέση ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε παραχωρήσεις στο Κυπριακό για χάρη της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με τα σαββατιάτικα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική της Τουρκίας ισχύει και στις διαφορές της με την Ελλάδα, ενώ διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες δεν πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία μονόπλευρη λύση στο Κυπριακό.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μα καλά, δεν είχατε χαβιάρι;

ΑΦΗΣΕ η στήλη αυτή να περάσουν οι μέρες των γιορτών, μήπως κατά το διάστημά τους παρασυρθούν οι μεροκαματιάρηδες, οι φτωχοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι απασχολήσιμοι και οι «ενοικιαζόμενοι» με την ώρα, από τις προσφερόμενες, γαστριμαργικές απολαύσεις κατά το προηγούμενο, της Αντουανέτας που απαντούσε στον πεινασμένο «όχλο»:

- Μα γιατί ζητάνε ψωμί αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχουν παντεσπάνι; (Pain d' Espagne).

Εκτός, λοιπόν, από το κοτοπουλάκι, ή έστω και τη φασολάδα που καταλήξατε, δεν είχατε τόσα άλλα, να διαλέξετε από τις «προσφορές» των ημερών, εσείς οι διαμαρτυρόμενοι και αγωνιζόμενοι για το μεροκάματο;

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ θα μπορούσατε ν' αρχίσετε με αυθεντικό όμως χαβιάρι της Κασπίας προς 700.000 δρχ. το κιλό, το «Οσότρα» της Περσίας, ή 600.000 (εξακόσιες χιλιάδες το κιλό), το... φθηνότερο, «Σερβούγκα» της Ρωσίας, δηλαδή τα 50 γραμμάρια προς 28.000-35.000 δρχ.! Αν πάλι διαλέγατε τα εκλεκτά, σπάνια και πανάκριβα όσο και ο χρυσός μανιταράκια, (τις τρούφες), οι μαύρες -(λόγω ρατσισμού)- είναι... φθηνότερες, δηλαδή προς 3.000 δρχ. τα 25 γραμμάρια, και οι λευκές προς 8.000 δρχ. τα ίδια γραμμάρια, δηλαδή από 120.000 - 240.000 δρχ. περίπου το κιλό.... Φθηνότερο, για τα λαϊκά στρώματα, το φουά γκρα πάπιας προς 4.890 δρχ. τα εβδομήντα πέντε γραμμάρια, ή κάπου 90.000 δρχ. το κιλό.

ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΝΕΥΜΑ... λιτότητας θα μπορούσατε να προχωρήσετε στο κύριο πιάτο με σαλάμι ζαρκαδιού προς 10.000 δρχ. το κιλό, ή φασιανό μαριναρισμένο σε γαλλικό κρασί, ή με ζαρκάδι, ή καγκουρό Αυστραλίας.

Και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τα υποδεικνυόμενα καρυκεύματα ανάμεσα στα οποία σπόρους καραγουέι, ξηρά άνθη ζαμπούκου, τρία είδη πιπεριού (κίτρινο - μαύρο - κόκκινο), τρουφέλαιο, παλιωμένο ρούμι, και άφθονη γνήσια σαμπάνια για το «δέσιμο» της σάλτσας.

Είδες τι μας εξασφαλίζει η κυβερνητική πολιτική της ευρωλιτότητας και του ευρωνομίσματος;


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Κηδεύεται σήμερα ο Κ. Λουλαδάκης

«Εφυγε» από κοντά μας την περασμένη Κυριακή ο Κώστας Λουλαδάκης, κομμουνιστής, αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Κ. Λουλαδάκης ήταν αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά, Γραμματέας της ΚΟΒ περιοχής Οντάριο στο Τορόντο, Αντιπρόεδρος της Αντιδικτατορικής Επιτροπής στον Καναδά την περίοδο της δικτατορίας και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι, από το νεκροταφείο της Αργυρούπολης.

Εκδήλωση στους Φούρνους Ικαρίας

Εκδήλωση στο μαγαζί του Σάββα στους Φούρνους Ικαρίας οργανώνει αύριο Σάββατο 29 του Δεκέμβρη, ώρα 9 μ.μ., η ΚΟ Φούρνων Ικαρίας, στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αξέχαστου κομμουνιστή Αντώνη Καλαμπόγια, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ