Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων Σημίτη - Μπους

Το Κυπριακό, όπως επίσης και το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει στις 9 και 10 του Γενάρη στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Πρόεδρο Μπους. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μεταφέρει επ' ακριβώς τις αμερικανικές... απόψεις στον Γλ. Κληρίδη, προγραμματίζει στη συνέχεια να μεταβεί στη Λευκωσία.

Στο μεταξύ, αύριο, 29 του Δεκέμβρη, θα παραθέσει τελικά το ανταποδοτικό δείπνο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ο Γλ. Κληρίδης επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ενώ, όπως είπε, κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα πραγματοποιηθεί στην οικία του θα θέσει και θέμα αγνοουμένων.

Πάντως η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία θα συζητηθούν διαδικαστικές λεπτομέρειες, προγραμματίζεται για τις 16 του Γενάρη σε ειδική αίθουσα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ οι συνομιλίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν στις 17 Γενάρη.

Ντενκτάς «καλός» - Γιλμάζ «κακός»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ως υπερασπιστής της ειρήνης, διακηρύσσοντας ότι θα προσπαθήσει να καταστήσει την Κύπρο γέφυρα ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Κατηγόρησε ωστόσο τη διεθνή κοινότητα ότι αντιμετωπίζει την Κύπρο ως Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κυπριακό έθνος και ως εκ τούτου στο νησί δεν μπορεί να υπάρξει μειονότητα. Μάλιστα, κάλεσε τον τουρκικό Τύπο να μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μειονότητα, όταν ο ίδιος θα διαπραγματεύεται για την ειρήνη και θα συμβιβάζεται για την επίλυση του Κυπριακού - όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε και πάλι τους Ελληνοκύπριους ότι ακολουθούν δήθεν πολιτική εκδίωξης των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι - είπε - είναι έτοιμοι να ζήσουν ειρηνικά μαζί τους.

Τη γνωστή αδιάλλακτη θέση ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε παραχωρήσεις στο Κυπριακό για χάρη της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με τα σαββατιάτικα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική της Τουρκίας ισχύει και στις διαφορές της με την Ελλάδα, ενώ διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες δεν πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία μονόπλευρη λύση στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ