Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να σκέπτεται προοδευτικά

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση - ακτινογραφία του ελληνικού λαού

Μια ακτινογραφία του ελληνικού λαού, όπου ανάμεσα στα άλλα ξεχωρίζουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν ένα προοδευτικό - ριζοσπαστικό υπόβαθρο στη συνείδησή του, αποτελεί η έρευνα της «Κάππα Research», η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6 - 12 του Δεκέμβρη σε πανελλαδικό δείγμα 1.649 νοικοκυριών. Σ' αυτήν καταγράφεται ποια είναι η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Ελληνες για τον εαυτό τους, η γνώμη τους για το ρόλο της Ελλάδας, οι αξίες, οι πεποιθήσεις τους, οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες τους.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο ελληνικός λαός έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που ζει, παρόλο το βομβαρδισμό που του γίνεται. Το 38% δηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει και μόνο το 20,4% ότι έχει βελτιωθεί. Στο ερώτημα δε, σε ποιους τομείς η χώρα μας έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, τις τελευταίες θέσεις κατέχουν η κοινωνική προστασία με 2,5%, το σύστημα Υγείας με 3,5%, η εκπαίδευση με 6,7%, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκεται ο αθλητισμός με 57%, οι ατομικές και πολιτικές ελευθερίες με 32,5% και η οικονομία με 29,4%.

Επίσης σαφής είναι η εικόνα που έχουν σχηματίσει για το ποιοι ωφελούνται από την ασκούμενη πολιτική. Στο ερώτημα «ποιες κοινωνικές ομάδες έχουν ωφεληθεί περισσότερο από τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια;», η εκτίμηση είναι, σε ποσοστό 88,5%, ότι έχουν ωφεληθεί οι μεγάλοι επιχειρηματίες, ενώ μηδενικό έως ελάχιστο όφελος εκτιμάται ότι έχουν πλατιές λαϊκές ομάδες: οι νέοι 0,5%, οι άνεργοι 0,2%, οι εργάτες 0,7, οι συνταξιούχοι 1,3%, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι 1,9%, οι γυναίκες 2,5%, οι επιστήμονες 7%, οι αγρότες 7,5%. Συνέχεια του προηγούμενου είναι και το ερώτημα «ποιες κοινωνικές ομάδες έχουν ζημιωθεί περισσότερο;», όπου με βάση τις απαντήσεις που δίνονται, η κατάταξη είναι η εξής: οι αγρότες 53%, οι εργάτες 51,1%, οι συνταξιούχοι 50,5%, οι άνεργοι 39,6%, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες 27,9%, οι μεγάλοι επιχειρηματίες 0,8%, τα στελέχη επιχειρήσεων 0,6%.

Σε σχέση με το πώς έχει αποκτηθεί το χρήμα από αυτούς που το κατέχουν, το 74,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι έχει αποκτηθεί με αμφιλεγόμενες μεθόδους και το 15,5% ότι μάλλον έχει αποκτηθεί με την πολλή δουλιά και το σωστό επιχειρηματικό πνεύμα.

Σημαντική είναι η αντίσταση που καταγράφεται στην κυρίαρχη λογική περί ιδιωτικοποιήσεων που καθημερινά καλλιεργείται. Το 27,7% τάσσεται υπέρ του να σταματήσουν τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το 60,8% εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστούν. Εκεί που είναι καταλυτική η άποψη των ερωτηθέντων είναι το Χρηματιστήριο, όπου το 47,4% και το 25% αντίστοιχα εκτιμούν ότι αυτό έχει συμβάλει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ μόνο το 6,2% βλέπει θετική τη συμβολή του και το 15,2% μάλλον θετική.

Εξίσου κατηγορηματική είναι και η άποψη που καταγράφεται για την παγκοσμιοποίηση, όπου το 59% εκτιμά ότι αυτή εκφράζει κυρίως την κυριαρχία των οικονομικά ισχυρών κρατών σε βάρος των λιγότερο ισχυρών, ενώ σε άλλο παρεμφερές ερώτημα το 30,2% εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει χαμένη από την παγκοσμιοποίηση, το 34,4% ούτε κερδισμένη ούτε χαμένη και μόνο το 23,4% εκτιμά ότι θα βγει κερδισμένη.

Οσον αφορά τον «εθνικό στόχο» που οραματίζονται για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, το 44,7% θέλει να είναι η οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς μεγάλες ανισότητες, το 30,7% να γίνουμε μια μοντέρνα χώρα και το 22,7% να προστατέψουμε την ελληνικότητα και τις ορθόδοξες αξίες. Ενώ στο ερώτημα για το πώς φαντάζονται την Ελλάδα τα επόμενα 10-20 χρόνια, το 46,7% δηλώνει ότι τη φαντάζεται μια χώρα πλούσια και αναπτυγμένη, το 40% όπως είναι σήμερα και το 8,9% μια χώρα εξασθενημένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ