ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
Χιονοστιβάδα καταστροφών

Ζημιές αφανισμού των αγροτοκτηνοτρόφων σε Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα

PRISMA

Σημαντικότατες ζημιές εντοπίζονται στην αγροτική παραγωγή της Εύβοιας, ενώ δεν πάνε πίσω Βοιωτία και Φθιώτιδα. Μεγαλύτερη καταστροφή, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει σημειωθεί σε ελαιόδεντρα, κηπευτικά, ακολουθούν εσπεριδοειδή και σιτηρά. Δε λείπουν τα παρατράγουδα και στην κτηνοτροφία.

Στην Εύβοια, η χιονόπτωση και ο παγετός, που επικράτησε από τις 18 του Δεκέμβρη 2001, έπληξαν την ελαιοκαλλιέργεια. Από τα 5,5 εκατομμύρια δέντρα που υπάρχουν στο νομό (4 εκατ. ελαιοποιήσιμα και 1,5 εκατ. βρώσιμης ελιάς), ένα σημαντικό ποσοστό, 30% περίπου, του ελαιοκάρπου δεν είχε μαζευτεί και καταστράφηκε, ενώ πολύ μεγάλη ζημιά προκλήθηκε στο φυτικό κεφάλαιο, που κυμαίνεται σε ποσοστό 20-80% στο σύνολο των ελαιοδέντρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Εύβοιας, η παραγωγή τα επόμενα 2 χρόνια θα πέσει κατά 50% (από 10.000 τόνους λάδι και 4.000 τόνους βρώσιμης ελιάς που είναι η κανονική παραγωγή), κάτι που σημαίνει απώλεια για τους ελαιοκαλλιεργητές 10 δισ. δραχμών από το λάδι και 1 δισ. δραχμών περίπου από τη βρώσιμη ελιά.

Ακολούθως για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ισχύουν τα παρακάτω:

Εσπεριδοειδή: Κύρια παραγωγή στο νομό είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα μανταρίνια, καλλιεργούνται δε 400.000 δέντρα, με το 35% αυτής της καλλιέργειας στην περιοχή της Καρύστου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 65% αυτής της καλλιέργειας έχει καταστραφεί, τόσο η παραγωγή όσο και το φυτικό κεφάλαιο.

Κηπευτικά: Σε Πηλάντιο, Ψαχνά, Τριάδα, Πολιτικά και Ιστιαία οι παραγωγοί ζουν μαύρες μέρες αφού η καταστροφή είναι ολοσχερής και ανέρχεται στο 100% σε κουνουπίδια (7.000 στρ.), λάχανο (15.000 στρ.), μαρούλια (1.000 στρ.) και αντίδια, ραδίκια (500 στρ.), ενώ ζημιά 60-80% έχει επέλθει στην καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας (13.000 στρ.) στο νομό.

Σιτηρά: Στο νομό καλλιεργούνται 123.000 στρ. σκληρό σιτάρι, 48.000 στρ. κριθάρι, 30.000 στρ. βρόμη και 6.000 στρ. μαλακό σιτάρι. Λόγω της ξηρασίας, των έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τα χωράφια δε σπάρθηκαν όταν έπρεπε, τον Οκτώβρη. Ετσι χάθηκε η παραγωγή γι' αυτούς τους παραγωγούς. Ενα 30% του συνόλου των στρεμμάτων, που έχει σπαρθεί, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ότι και αυτό από τις τελευταίες χιονοπτώσεις θα πάει «στράφι».

Εκτός αυτών των καλλιεργειών, σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι παραγωγοί λευκού κρέατος, με τις επόμενες 1-2 μέρες να είναι κρίσιμες. Δύο προβλήματα δημιουργούν αυτή την κατάσταση: Η αδυναμία τροφοδοσίας λόγω μη διάνοιξης των οδών πρόσβασης και η διακοπή της ηλεκτροδότησης, που συνεχίζεται. Στο νομό, σημειωτέον, εκτρέφονται 15.000 χοιρομητέρες και 300.000 παχυνόμενα. Επίσης, εκτρέφονται 1,5 εκατ. κοτόπουλα. Αν καθυστερήσει πάνω από 3 μέρες η παροχή τροφής και η θέρμανση τότε παρουσιάζεται το φαινόμενο του «κανιβαλισμού», με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ακόμα, στις μονάδες δεν έχουν πρόσβαση τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν υγραέριο για τη θέρμανση των πληθυσμών.

Τέλος, στην Εύβοια οι μέχρι σήμερα καταγραμμένες απώλειες, από τη χιονόπτωση, στη ζωική παραγωγή είναι 1.000 αιγοπρόβατα, εκ των οποίων 500 στη Βόρεια Εύβοια-Ιστιαία και 500 στην Καρυστία.

Οσον αφορά στην πτηνοτροφία, καταστράφηκε πτηνοτροφικός θάλαμος στη Ριτσώνα και ψόφησαν 16.000 πουλιά και ένας ακόμα στη θέση «Γυρίσματα» Αφρατίου με 16.000 νεοσσούς.

Ενας κτηνοτρόφος, ο Κ. Παλαμίδης, από το Πόρτο-Λάφια της Καρύστου, που βρίσκεται αποκλεισμένος, με 500 αιγοπρόβατα, ζήτησε χτες επείγουσα βοήθεια.

Στη Φθιώτιδα

Στη Φθιώτιδα, που επλήγη από την κακοκαιρία της προχριστουγεννιάτικης χιονόπτωσης (19-20 του Δεκέμβρη 2001), οι ζημιές εντοπίζονται στην ελαιοκαλλιέργεια, στην Ανατολική Φθιώτιδα και στα χωριά του Μαλιακού Κόλπου μέχρι την Αταλάντη. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 10.000 δηλώσεις ελαιοκαλλιεργητών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επί συνόλου 15 εκατομμυρίων δέντρων ελιάς σε όλο το νομό, έχει συλλεγεί η παραγωγή σε ποσοστό 55-60%. Η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, από χιόνι και παγετό, κυμαίνεται από 10 έως 80%. Στην περίπτωση, όμως, αυτή η ζημιά θα εμφανιστεί τις επόμενες μέρες και με την άνοδο της θερμοκρασίας. Από το σύνολο των δηλώσεων (10.000) το 2-3% αφορά σε ζημιές σε κηπευτικά. Στο ζωικό κεφάλαιο υπάρχουν 500 αιγοπρόβατα νεκρά από ψύχος και πτώσεις ποιμνιοστασίων, 20 αγελάδες και 20 χοιρίδια νεκρά, στην περιοχή Σπερχειάδας-Μακρακώμης.

Στη Βοιωτία

Στη Βοιωτία, σε σύνολο 2,5 εκατ. ελαιοδέντρων, παρέμειναν ασυγκόμιστα τα 500.000 δέντρα ή ποσοστό 20%. Χωρίς να έχει γίνει πλήρης καταγραφή, εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί ο καρπός σε ποσοστό μέχρι και 100%, ενώ στο υπόλοιπο 80% που είχε συλλεγεί ο καρπός, υπάρχουν σημαντικές ζημιές στα δέντρα.

Σημαντικές είναι οι ζημιές στα κηπευτικά (σπανάκι, ραδίκια και πιθανόν πατάτες) που καλλιεργούνται στις επαρχίες Λιβαδειάς και Θήβας.

Τέλος, στις απώλειες ζωικού κεφαλαίου έχουν καταγραφεί 30.000 πτηνά από πτώση εγκαταστάσεων στην Ανατολική Βοιωτία (κοντά στην Τανάγρα) και 1.000 αιγοπρόβατα και χοιρίδια που ψόφησαν από ψύχος και κακουχίες.

Η καταγραφή, όμως, συνεχίζεται για τυχόν καταστροφές και απώλειες από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και τη Βοιωτία.


Γ. Π.

ΤΙΜΕΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
Και εισαγόμενος «χιονιάς» αυξήσεων

Οι τιμές σε ορισμένα εισαγόμενα κηπευτικά είναι αυξημένες μέχρι και 400% σε σχέση με τα εγχώρια

Κατεστραμένα θερμοκήπια στη Χαλκιδική
Κατεστραμένα θερμοκήπια στη Χαλκιδική
Σε «δυσθεώρητα» ύψη έχουν «κολλήσει» οι τιμές των εγχώριων οπωροκηπευτικών που παρουσιάζουν τεράστιες αυξήσεις τις τελευταίες ημέρες ακόμα και σε σχέση με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές της περιόδου των γιορτών, ενώ στο βαθμό που έχει γίνει μεγάλης έκτασης καταστροφή των καλλιεργειών - ιδίως στα χορταρικά το πρόβλημα θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Αθηνών σε ραδιοφωνικό σταθμό, οι εισαγωγές στις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εναπόθετε τις «ελπίδες» της για συγκράτηση της τρελής κούρσας των τιμών κάθε άλλο παρά τέτοιο ρόλο θα παίξουν.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Πεφάνης δήλωνε χτες ότι τα εισαγόμενα κηπευτικά είναι ακριβότερα σε σχέση με τα εγχώρια από 40% και 50% μέχρι και 400%. Κύριες χώρες εισαγωγής είναι η Ιταλία, η Νότια Γαλλία και η Τουρκία. Ο ίδιος έκανε λόγο για ολική καταστροφή κηπευτικών και πρόβλεψε ότι όταν λιώσει ο πάγος τα χορταρικά θα έχουν καεί, ενώ νέα σοδειά μπορεί να υπάρξει μετά από τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων της κεντρικής αγοράς, εισαγωγές γίνονται σε μαϊντανό, άνηθο, μαρούλια, σέλινα, μπρόκολα, κουνουπίδια, «τα πάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Προβλήματα στον εφοδιασμό πετρελαίου θέρμανσης

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών θεωρεί ακόμη αδύνατη τη μεταφορά πετρελαίου σε πολλές περιοχές της Αττικής, λόγω ολισθηρότητας των δρόμων

Αδύνατη εξακολουθεί να είναι η μεταφορά πετρελαίου θέρμανσης σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί από τα χιόνια, παρόλο που υπάρχει πλέον επάρκεια καυσίμων στα πρατήρια. Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), συνιστώντας στους καταναλωτές πριν κάνουν παραγγελίες στους πρατηριούχους για πετρέλαιο θέρμανσης να απευθύνονται στους δήμους τους για να διασφαλίσουν ότι η περιοχή τους είναι προσβάσιμη. Σύμφωνα με την ΟΒΕ ακόμα και τα βυτιοφόρα με αντιολισθητικές αλυσίδες αδυνατούν να εφοδιάσουν με πετρέλαιο θέρμανσης πολλές περιοχές. Καλεί τις δημοτικές αρχές των περιοχών όπου υπάρχει πρόβλημα να καθαρίσουν άμεσα τους δρόμους και να ρίξουν αλάτι, ώστε να δοθούν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι και παράδρομοι για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα βυτιοφόρα. Τα πρατήρια αυτές τις μέρες παραμένουν ανοιχτά από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παρατεταμένο ωράριο έχουν και τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Οσον αφορά τις ημερήσιες «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ισχύσουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η νέα σούπερ σε 0,659 ευρώ ή 224,60 δρχ., η αμόλυβδη σε 0,611 ευρώ ή 208,20 δρχ., το πετρέλαιο κίνησης σε 0,552 ευρώ ή 188,10 δρχ. και το θέρμανσης σε 0,275 ευρώ ή 93,70 δρχ. το λίτρο
  • Για την Α` ζώνη η «ενδεικτική» τιμή της νέας σούπερ σε 0,673 ευρώ ή 229,30 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης σε 0,626 ευρώ ή 213,30 δρχ., του πετρελαίου κίνησης σε 0,567 ευρώ ή 193,20 δρχ. και του θέρμανσης σε 0,284 ευρώ ή 96,80 δρχ. το λίτρο.
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Εκκληση για αίμα

Εκκληση προς τους αρμόδιους φορείς, τους εθελοντές αιμοδότες, όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αίματος που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της χώρας και η οποία επιδεινώθηκε κατά την περίοδο των γιορτών αλλά και με την πρόσφατη κακοκαιρία, κάνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

«Η έλλειψη αίματος επιδεινώθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που έπληξαν όλη τη χώρα και της αδυναμίας προσέλευσης πολλών εθελοντών αιμοδοτών στα νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων σε αίμα», επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας (ΠΟΣΜΑ).

Η ΠΟΣΜΑ ζητεί την άμεση κινητοποίηση όλων των μηχανισμών που απαιτούνται προκειμένου οι εθελοντές αιμοδότες, που με την ύψιστη προσφορά τους δίνουν ελπίδα σε όλους τους θαλασσαιμικούς, να έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων. Τέλος, κάνει έκκληση για προσφορά αίματος στις μεγάλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της Αθήνας και της επαρχίας όπως είναι το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το «Δρακοπούλειο» Κέντρο Αιμοδοσίας, το «Ιπποκράτειο», το «Γ. Γεννηματάς» κ.ά.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας συγκεντρώνονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος κάθε χρόνο. Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα θα μπορούσαν να καλυφθούν αν το 3-4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας ή το 10-20% όσων είναι σε θέση να δώσουν αίμα, έδινε τακτικά αίμα.

ΛΕΣΒΟΣ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών ζητούν από τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Σπύρος Στριφτάρης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, «οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από τις αρχές του Δεκέμβρη πέρα από τα άλλα προβλήματα που δημιούργησαν στο νησί της Λέσβου επέφεραν και σημαντικότατες καταστροφές στην όση ελαιοπαραγωγή είχε φέτος το νησί, με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών και γενικότερα».

Επειδή τα πλήγματα αυτά ήρθαν σε μια περίοδο που η αγροτική οικονομία του νησιού και κατ' επέκταση το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών δοκιμάζεται σκληρά, οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς των οποίων καταστράφηκε η περιουσία, αλλά και η παραγωγή».

ΟΣΥΠΑ
Να περάσει στο Δημόσιο το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το συμφέρον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου επιβάλλει την υπαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) στο ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), με αφορμή την «απαράδεκτη κατάσταση που επικράτησε στο αεροδρόμιο με τις χιονοπτώσεις και τις προκλητικές δηλώσεις των αρμοδίων ότι ο αερολιμένας δεν έκλεισε στιγμή και λειτούργησε κανονικά».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τονίζουν ότι τα περιστατικά που παρατηρούνται κάθε τόσο στο νέο αεροδρόμιο, δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και προσθέτουν ότι αν δε ληφθούν επειγόντως μέτρα, θα προκαλούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι στο παλιό αεροδρόμιο δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα, γιατί θέματα που αφορούν τον έλεγχο των διαδρόμων, τους χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, τους χώρους διακίνησης επιβατών κλπ., τα χειριζόταν το έμπειρο προσωπικό της ΥΠΑ, ενώ τώρα οι αρμοδιότητες αυτές «παραχωρήθηκαν παρανόμως» στην εταιρία του ΔΑΑ.

Η ΟΣΥΠΑ ζητά από την κυβέρνηση να ζητήσει ευθύνες από κάθε αρμόδιο του αεροδρομίου, να επιβληθούν κυρώσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, καθώς και να διατηρηθεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για να χρησιμοποιείται ως αεροδρόμιο εναλλαγής, καλύπτοντας ανάγκες που δεν επηρεάζουν τις δραστηριότητες του νέου αεροδρομίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ