ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστικό μέγαρο

Σήμερα, στις 9.00 το πρωί, στη δίκη του στελέχους του ΚΚΕ, Ζαχαρία Καρακίτσιου

Εκδικάζεται σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη η έφεση που άσκησε εναντίον της πρωτόδικης ποινής του ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, στέλεχος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου. Την ίδια ώρα, στις 9πμ, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ οργανώνουν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το δικαστικό μέγαρο και καλούν τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον διωκόμενο κομμουνιστή.

Ο Ζ. Καρακίτσιος, τον Απρίλη του 2000, είχε καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκιση με τις στημένες κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών και της παράβασης του άρθρου 45 του ΚΟΚ, επειδή αμύνθηκε στη βάρβαρη επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, προκειμένου να τον συλλάβουν και να τον απομακρύνουν από το λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου, το οποίο εκείνες τις ημέρες είχε μετατραπεί σε αποβατικό σταθμό του στρατού των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το πρωί της 11ης Απρίλη θα πραγματοποιούνταν η αποχώρηση Αμερικανών μισθοφόρων που επέστρεφαν από το ματοκυλισμένο Κόσσοβο. Το προηγούμενο βράδυ, ο Ζ. Καρακίτσιος συμμετείχε σε αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Γρίτσα και στη συνέχεια, το πρωί, επιχείρησε μαζί με άλλους διαδηλωτές να απλώσουν στο χώρο ένα πανό καταγγελίας. Ομως ξυλοκοπήθηκε άγρια και λίγο μετά τις 6 το πρωί, μεταφέρθηκε αιμόφυρτος και σιδεροδέσμιος στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης όπου κρατούνταν μέχρι τις 11.30πμ, χωρίς να του έχει επιτραπεί η επικοινωνία με τους δικηγόρους και τους συγγενείς που τον αναζητούσαν απεγνωσμένα.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει «την ωμή βία και τον αυταρχισμό των αστυνομικών δυνάμεων κάτω από την καθοδήγηση της κυβέρνησης - προκειμένου να μην ενοχληθούν τα "αφεντικά" τους» και καλεί κάθε δημοκράτη, πατριώτη, κάθε νέο και νέα, τους μαζικούς φορείς της πόλης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Ζ. Καρακίτσιο, ιδιαίτερα τώρα, «μπροστά στη νέα αυτή προσπάθεια καταδίκης και φίμωσης του πατριωτικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του 2003

Αμέσως μετά τη γενική έκθεση του φετινού Σεπτέμβρη θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπλασης των συνεδριακών χώρων της HELEXPO - ΔΕΘ, που θα φιλοξενήσουν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη στις 19, 20 και 21 Ιούνη του 2003 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Ηδη έχει οριστεί ο τεχνικός σύμβουλος που θα αναλάβει την προεργασία για την προετοιμασία των χώρων. Χτες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ) Γ. Πασχαλίδης, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, συζήτησαν το θέμα.

Υπενθυμίζουμε πως στη Θεσσαλονίκη, για τη Σύνοδο Κορυφής, θα έρθουν 1.500 μέλη αντιπροσωπειών, 2.000 δημοσιογράφοι και συνολικά περίπου 5.000 άτομα. Ο χώρος της ΔΕΘ θα χωριστεί σε τρεις ζώνες, την κόκκινη (χώρος που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, δηλαδή το Βελλίδειο), την μπλε (παράπλευρες συναντήσεις) και την κίτρινη (χώροι του Τύπου).

Στη χτεσινή σύσκεψη, συμμετείχε και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης. Οπως είπε ο ΥΜΑΘ «χρειαζόμαστε τη συνδρομή της Αστυνομίας, γιατί δεν υπάρχει διεθνές γεγονός το οποίο να μην έχει ένα πακέτο ασφαλείας». Μάλιστα, καλλιεργώντας το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο ΥΜΑΘ σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά κάποιους ενδεχόμενους συνειρμούς που πιθανόν προκύπτουν σε σύγκριση με γεγονότα που συνέβησαν σε άλλες πόλεις σε προηγούμενες Συνόδους, εμείς θέλουμε να δείξουμε προς όλους πως περιμένουμε αυτό το γεγονός θετικά», και γι' αυτό ζήτησε τη συνδρομή των φορέων της πόλης.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές οργανώνουν: η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, το Σάββατο 12 Γενάρη, στις 6μμ, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, και η ΝΕ Εβρου την Κυριακή 13 Γενάρη, στις 6μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Και στις δύο εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Εκδήλωση με θέμα «Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ την Κυριακή 20 Γενάρη, στις 10.30 πμ, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Ομιλητής θα είναι ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές χορεύουν

- Την Παρασκευή 11 Γενάρη, στο κέντρο «Γέρακας», έξω από τη Χρυσαυγή Λαγκαδά, θα γίνει ο ετήσιος χορός της Αχτιδικής Επιτροπής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

- Τον ετήσιο χορό της διοργανώνει η Αχτίδα Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 25 Γενάρη στο κέντρο «Νέα Δειλινά» στα Κουφάλια.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τετάρτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τους: Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, καθηγητή και πρώην υπουργό, Δημήτρη Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α. και επίτιμο γενικό επιθεωρητή στρατού, Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Ολυμπιακή Διαδρομή», σε επανάληψη, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου με τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις εργασιακές σχέσεις, για το Ολυμπιακό χωριό και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε εκεί. Στη συζήτηση συμμετέχει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Πολιτικά θέματα», σε επανάληψη, το πρώτο μέρος της συζήτησης της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Φιλοσοφική Σχολή, με θέμα: «Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού».
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Ευχές και μηνύματα αγωνιστικής εγρήγορσης στους κατοίκους

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, στα πλαίσια της οποίας επισκέφτηκε ήδη την Αγία Παρασκευή, χωριά του Δήμου Μυτιλήνης, αλλά και την Αγιάσο όπου συζήτησε με τους κατοίκους για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, αλλά και για τη μείωση των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών. Αύριο Πέμπτη θα περιοδεύσει στο ΙΚΑ Μυτιλήνης και στο «Βοστάνειο» νοσοκομείο, όπου και θα έχει συνάντηση με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην επίσκεψή του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και στην ΕΠΟΜ ο Στ. Σκοπελίτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εργαζόμενους και - πέραν των θερμών αγωνιστικών ευχών - να μεταφέρει και την ανησυχία του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά στα κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην κοινωνική ασφάλιση που - όπως είπε ο κομμουνιστής βουλευτής - «είναι η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση του αιώνα που πέρασε και οι εργαζόμενοι όπως απέδειξαν και το χρόνο που πέρασε μπορούν να μπλοκάρουν αρνητικές για τη ζωή και το μέλλον τους εξελίξεις, μπορούν να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους στοχεύοντας στην εγκαθίδρυση και οικοδόμηση της δικής τους εξουσίας».

«Η λαϊκή εξουσία - τόνισε - δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά ρεαλιστική διέξοδο και προοπτική για τους εργαζόμενους, αρκεί οι ίδιοι με την ενεργητική αγωνιστική συμμετοχή τους να τη διεκδικήσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ