ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Απαράδεκτη η κατάσταση υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών

ΚΚΕ: Με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, τα προβλήματα του λαού θα οξύνονται σε κάθε καιρικό φαινόμενο. Οι όποιες υποδομές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανάγκες, ιδιαίτερα μετά το κύμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει πλήξει και αυτόν τον τομέα

Associated Press

Ενώ η χώρα μετρά τις πληγές της από το τελευταίο κύμα της κακοκαιρίας και επιχειρεί εν μέσω παγετού να βρει τους κανονικούς ρυθμούς της, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχειρούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την έλλειψη όλων εκείνων των υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών που χρειάζονται, για να προστατεύουν το λαό από τις επιπτώσεις καιρικών φαινομένων. Η μεν κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται το «πρωτοφανές» των χιονοπτώσεων, αλλά και να ισχυρίζεται πως έκανε ό,τι μπορούσε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, η δε ΝΔ ρίχνει το «ανάθεμα» στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ακριβώς για να αφήσει στο απυρόβλητο την πολιτική του «λιγότερου κράτους» που στηρίζει από κοινού με την κυβέρνηση.

«Με την εφαρμοζόμενη πολιτική, τα προβλήματα του λαού θα οξύνονται σε κάθε καιρικό φαινόμενο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προειδοποιώντας ότι «τα φαινόμενα της χιονόπτωσης θα κοπάσουν, όμως η χώρα θα παραμένει έρμαιο όλων των καταστάσεων που θα προκληθούν από αυτά, όπως οι πλημμύρες». Τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η «απαράδεκτη κατάσταση της υποδομής της χώρας και των κοινωνικών υπηρεσιών» και ότι «οι όποιες υποδομές έργων και υπηρεσιών δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανάγκες, ιδιαίτερα μετά το κύμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει πλήξει και αυτόν τον τομέα», υπογραμμίζει πως είναι στο χέρι του λαού να οργανώσει το δικό του λαϊκό μέτωπο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της. (Ολόκληρη η ανακοίνωση σε διπλανή στήλη).

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλ. Χυτήρης επανέλαβε τις διαπιστώσεις της προχτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε με αποτελεσματικότητα, με εξαίρεση τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας, ενώ για μια ακόμη φορά θεωρήθηκε ως «επιτυχία» το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε θύματα. Στη φράση του «τι να κάνουμε;» αντανακλάται η... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, αλλά και το... ενδιαφέρον της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκείς υποδομές. Μάλιστα, αναφορικά με το τελευταίο, ο Τ. Χυτήρης ήταν ευρηματικός, λέγοντας πως αν αγοράσει τώρα ένα μηχάνημα η πολιτεία, μετά από 30 ή 50 χρόνια που θα ξαναχτυπήσει τη χώρα παρόμοια κακοκαιρία, αυτό θα είναι άχρηστο! Κατά τα άλλα, στη χτεσινή ενημέρωση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης της ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ούτε αναβάθμισής της σε υπουργείο. Ο ίδιος, τέλος, ο Τ. Χυτήρης καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι «συνεχίζεται μια ιστορία με υπερβολές, με κραυγές».

Ο Κ. Στεφανόπουλος

Με το... επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να προμηθευτεί κανείς μηχανήματα που θα χρειαστεί μια μόνο φορά στα 50 χρόνια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την έλλειψη υποδομών του κράτους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Μάλιστα ο ίδιος, με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία, χαρακτήρισε «υπερβολική» την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την ανετοιμότητα και ολιγωρία που επέδειξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Σκανδαλίδης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας πως «ορισμένοι κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί όπως η Στοκχόλμη και η Κοπεγχάγη». Κατά τα άλλα ο υπουργός ευελπιστεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παραμένουν κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στη βελτίωση του καιρού. «Αν μας βοηθήσει λίγο και ο καιρός θα τα λύσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ για μια ακόμη φορά ζήτησε την εξαντλημένη πια κατανόηση των «ανθρώπων που ακόμα ταλαιπωρούνται».

Η ΝΔ

Το «ανάθεμα» στον κρατικό μηχανισμό ρίχνει η ηγεσία της ΝΔ και ταυτόχρονα επιχειρεί να δημαγωγήσει και ψηφοθηρήσει πάνω στην αγανάκτηση του κόσμου, μέσω μελανών περιγραφών και διαπιστώσεων για τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν τον κόσμο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Θ. Ρουσόπουλου, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή. «Ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε ανέτοιμος, απροετοίμαστος, απαράσκευος, να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και περνώντας στις εποικοδομητικές προτάσεις επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης σχεδίων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, όπως τα ειδικά σχέδια για να μην κλείνουν οι εθνικές οδοί.

Παγωμένη η Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Νομοί Χανίων και Λασηθίου

Eurokinissi

Ο παγετός ήταν χτες το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής. Αρκετοί δρόμοι, αλλά και πεζοδρόμια γλιστρούσαν επικίνδυνα, ενώ οι αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες σε ορισμένες περιοχές, κυρίως των βόρειων προαστίων της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Χωρίς αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ σύμφωνα με την Τροχαία, κλειστοί ήταν οι δρόμοι Φυλής - Δερβενοχωρίων και Πεντέλης - Αγ. Πέτρου - Ν. Μάκρης. Λόγω πτώσης δέντρων ήταν κλειστή το πρωί η λεωφόρος Μαραθώνος, μετά τη λίμνη προς Αγιο Στέφανο. Αυξημένη ήταν η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, καθώς οι οδηγοί προτιμούσαν να κινούνται μέσω αυτών.

Χωρίς ρεύμα παρέμειναν χτες δεκάδες χωριά στην κεντρική και τη νότια Εύβοια και στην Κρήτη, ενώ μικροπροβλήματα υπήρχαν και στη βορειοανατολική Αττική. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν οι Νομοί Χανίων και Λασηθίου.

Αποκλεισμένα παρέμεναν 62 χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα (41 χωριά στην Εύβοια, 14 στο Νομό Χανίων, τέσσερα στο Νομό Σάμου, τρία στο Νομό Λασηθίου). Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Εβρου, Θεσπρωτίας, Εύβοιας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Ροδόπης, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Λασηθίου και Χανίων.

Στα Χανιά παρέμεναν κλειστοί οι δρόμοι προς Σφακιά και οροπέδιο Ομαλού. Στο τελευταίο μέχρι χτες το απόγευμα βρίσκονταν αποκλεισμένα 29 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος. Ο απεγκλωβισμός τους έγινε με ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα».

Επίσης, δύο ελικόπτερα του Στρατού έριξαν ζωοτροφές σε αποκλεισμένους κτηνοτρόφους σε ορεινή περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου του Νομού Λασηθίου.

Με δυσχέρειες διεξαγόταν η συγκοινωνία προς Α. Σέλινο, ενώ πολλά χωριά του νομού, όπως στην ορεινή Κυδωνία, στον Αποκορωνα, στα Σφακιά και στο Σέλινο, είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για δυο και τρεις μέρες. Πολύωρες διακοπές σημειώθηκαν και στο δίκτυο του ΟΤΕ.

Στο Λασήθι άνοιξε χτες ο δρόμος προς το οροπέδιο. Σημαντικές ζημιές υπάρχουν στην κτηνοτροφία, ενώ καταστράφηκαν τα σιτηρά και τα εσπεριδοειδή.

Στο Ρέθυμνο ήταν αποκλεισμένο το 70% των περιοχών του για αρκετές μέρες. Χτες τα καιρικά φαινόμενα είχαν υποχωρήσει, αλλά τα προβλήματα θα αργήσουν να αποκατασταθούν.

Στις περιοχές Ανωγείων και Μαλεβιζίου η συγκοινωνία διεξαγόταν με δυσχέρεια. Υπάρχουν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες και υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί 3.000 αιγοπρόβατα.

Δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις καταστροφών!

Χωρίς φράγκο άφησε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ η κυβέρνηση

Να «ξεπαγώσουν» χρήμα, μπας και βρεθούν κονδύλια για να καταβληθούν οι οποίες αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, δείχνουν να επιδιώκουν τώρα τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, χωρίς ίχνος ντροπής!

Χτες το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης και ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης και ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου. Οπως έγινε γνωστό το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση κονδυλίων για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν έγινε γνωστό χτες αν εξευρεθήκανε χρήματα... μιας και η σύσκεψη διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι.

Αυτό πάντως που συμπεραίνεται είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια ολέθρια πολιτική όσον αφορά την αποζημίωση των μεγάλων καταστροφών σε γεωργία και κτηνοτροφία. Και τέτοιου είδους συσκέψεις γίνονται βασικά για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και ανεκπλήρωτων προσδοκιών, στους αγροτοκτηνοτρόφους. Γιατί με βάση τα όσα μέχρι χτες γνωστά δημιουργείται το ερώτημα: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να κάνει συσκέψεις αναζήτησης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι; Κι ακόμα: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με διάφορα ημίμετρα που έχει στα σκαριά, θα λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί; Κι αλήθεια θα αποτελεί κυβερνητική επιτυχία αν ανακοινωθεί τελικά ότι εξευρεθήκανε κάποια κονδύλια για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ή ότι θα γίνει ένα προσωρινό «πάγωμα» των χρεών προς την ΑΤΕ για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους;

Το μείζον θέμα είναι ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και παράλληλα του επιβάλει οικονομικό στραγγαλισμό. Στο νέο νόμο που ψηφίστηκε για τον ΕΛΓΑ η κυβέρνηση έκοψε την κρατική επιχορήγηση, την οποία έτσι κι αλλιώς δεν έδινε ούτε τα προηγούμενα χρόνια.

Οσον αφορά την Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), η κυβέρνηση έβγαλε αυτό το μηχανισμό στο περιθώριο, πετσοκόβοντας μαζί με την ΕΕ τη χρηματοδότησή του. Οπως αναφέρεται από παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, στον προϋπολογισμό δεν προβλέπονται κονδύλια για αποζημιώσεις εκτάκτων αναγκών (δηλαδή για ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ). Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου 2000 - 2006 ζήτησε από την ΕΕ 5 δισ. δραχμές για την ΠΣΕΑ και τελικά έλαβε 4,8 δισ. δραχμές (14,1 εκατ. ευρώ). Δηλαδή το κονδύλι για τις αποζημιώσεις ή οικονομικές ενισχύσεις όπως ακριβώς λέγονται, μέσω ΠΣΕΑ είναι υποτίθεται 4,8 δισ. δραχμές για επτά ολόκληρα χρόνια! Και λέμε υποτίθεται γιατί ήδη από τα χρήματα αυτά ένα μεγάλο μέρος τους δόθηκαν για οικονομικές ενισχύσεις, μέσω της ΠΣΕΑ, σε αγρότες και κτηνοτρόφους που έπαθαν ζημιές τις οποίες δεν αποζημίωνε ο ΕΛΓΑ, το 1998 και 1999, δηλαδή για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Από κοντά δόθηκαν και κάποια χρήματα για ζημιές που έγιναν το 2000, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρήματα για να δοθούν νέες αποζημιώσεις από την ΠΣΕΑ!

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα προβλήματα από την κακοκαιρία

«Η κατάσταση, που δημιουργήθηκε με τις βροχοπτώσεις πριν λίγες βδομάδες και τώρα με τη χιονόπτωση, επιβεβαιώνει την απαράδεκτη κατάσταση της υποδομής της χώρας και των κοινωνικών υπηρεσιών, αφού η χώρα πνίγεται όταν βρέχει, παθαίνει ασφυξία στη ζέστη και έχει θύματα και τεράστιες ζημιές σε κάθε σεισμό.

Για μια ακόμη φορά, αναδείχτηκε ότι οι όποιες υποδομές έργων και υπηρεσιών δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανάγκες, ιδιαίτερα μετά το κύμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έχει πλήξει και αυτόν τον τομέα.

Αυτή η πολιτική οδηγεί στην ανυπαρξία μηχανισμών για την εξασφάλιση των πτήσεων στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Η παράδοση της συντήρησης της υποδομής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ σε ιδιώτες εργολάβους, η μείωση του μόνιμου προσωπικού, επιδεινώνει τις συνέπειες για το λαό. Η αυτοθυσία των ανθρώπων των διάφορων οργανισμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πυροσβεστικής κ.ά. εξ αντικειμένου δεν μπορεί να καλύψει τα προβλήματα των οργανισμών αυτών.

Τα φαινόμενα μπορεί να είναι ακραία, αλλά δεν είναι σπάνια. Η ελληνική επαρχία πλήττεται συχνά από αυτά.

Εγινε για μια ακόμα φορά φανερή:

  • Η έλλειψη ενός σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων, που θα μπορούσαν να προλάβουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν τις επιπτώσεις.
  • Η έλλειψη συντονισμού οργανισμών και φορέων και η έλλειψη οργάνου λήψης και άμεσης εφαρμογής αποφάσεων.
  • Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, αλλά και η σχεδιασμένη χρήση του.
  • Η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα του ειδικευμένου προσωπικού.

Δεν είναι άμοιρες ευθυνών οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των νομαρχιών και δήμων της χώρας, που κατά κανόνα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τις αποκλειστικές ευθύνες σ' αυτές, την ίδια στιγμή που τις αποστερεί από συγκεκριμένους πόρους και μέσα, δεν μπορεί να κρύψει το αναμφισβήτητο: την προσήλωσή τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, την αδιαφορία τους για τις ανύπαρκτες υποδομές στο χώρο τους και γενικά τη λειτουργία τους σαν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Η εκ των υστέρων διαμαρτυρία τους δεν έχει πρακτική αξία.

Οι μεγάλες καταστροφές που υπέστη ο αγροτικός κόσμος απαιτούν άμεσα:

  • Να αποζημιωθούν στο 100% η παραγωγή, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι αγροτικές εγκαταστάσεις και να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ΕΛΓΑ.
  • Να παγώσουν τα χρέη προς την ΑΤΕ και να δοθούν επαρκή νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ώστε να συνεχιστεί η αγροτική δραστηριότητα.
  • Να διεκδικηθούν κονδύλια και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πρέπει, επίσης, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των σεισμόπληκτων και να υπάρξει δίκτυο βοήθειας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλοδαπούς και άλλες παρόμοιες κατηγορίες ανθρώπων.

Αναδεικνύεται η σημασία της λαϊκής αλληλεγγύης, που, παράλληλα με την άσκηση πίεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρέπει να προωθηθεί ιδιαίτερα μέσω των εργατικών φορέων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων. Μια τέτοια επιλογή, βεβαίως, δεν έχει σχέση με το λεγόμενο εθελοντισμό που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μεταθέσει και να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπνεύσει αλληλεγγύη. Την αποτρέπει η πολιτική της.

Με την εφαρμοζόμενη πολιτική τα προβλήματα του λαού θα οξύνονται σε κάθε καιρικό φαινόμενο. Τα φαινόμενα της χιονόπτωσης θα κοπάσουν, όμως η χώρα θα παραμένει έρμαιο όλων των καταστάσεων που θα προκληθούν από αυτά, όπως οι πλημμύρες, αφού η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.

Είναι στο χέρι του λαού να την επιβάλει, οργανώνοντας το δικό του λαϊκό μέτωπο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Διαθέσιμες μεν, αλλά δεν εκλήθησαν...

Για περιορισμένη χρήση, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία, των μέσων και του προσωπικού που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, κάνουν λόγο τα στρατιωτικά επιτελεία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του ΓΕΣ, ότι από τα μέσα που ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ εμφάνισε ως διαθέσιμα στο αρμόδιο όργανο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε τελικά η συμβολή μόνο του 25% των μηχανικών μέσων (μηχανήματα, οχήματα κλπ.) και του 10% του στρατιωτικού προσωπικού. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ορισμένοι δήμοι είτε αρνήθηκαν τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων είτε τη ζήτησαν την τελευταία στιγμή και χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ετσι σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, διατέθηκαν και συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά της κακοκαιρίας από τον Στρατό Ξηράς 12 ερπυστριοφόρα οχήματα, 50 τζιπ, 300 στρατιώτες και αξιωματικοί στην Εθνική Οδό. Σύμφωνα με έκτακτο σήμα του ΓΕΕΘΑ, τέθηκαν σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας όλες οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Λεκανοπεδίου Αττικής για διάθεση προσωπικού για απεγκλωβισμό οδηγών και μετακινουμένων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, διανομή τροφής, υλικών επιβίωσης και φαρμάκων. Επίσης ήταν διαθέσιμα το 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών, η Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι για διάθεση του συνόλου των μέσων μηχανικού, όλες οι μονάδες περιοχής Φθιώτιδας για διάθεση μηχανημάτων αποχιονισμού, όλα τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων της περιοχής για διάθεση προσωπικού για αποχιονισμό κατοικημένων τόπων, 2 ελικόπτερα SUPER PUMA, 2 ελικόπτερα ΑΒ 212, 1 ελικόπτερο ΑΒ 205 της Πολεμικής Αεροπορίας και το αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ