ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ
Βγήκε με το κεφάλι ψηλά

Ο Ζ. Καρακίτσιος μόλις έχει βγει από το Μεταγωγών και δέχεται τα συγχαρητήρια των συγχωριανών του και των συντρόφων του
Ο Ζ. Καρακίτσιος μόλις έχει βγει από το Μεταγωγών και δέχεται τα συγχαρητήρια των συγχωριανών του και των συντρόφων του
Με το κεφάλι ψηλά, βγήκε χτες από τη φυλακή Διαβατών ο αγωνιστής της ειρήνης Ζ. Καρακίτσιος, μετά από 5 μέρες εγκλεισμού. Η καταδίκη του και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε μέχρι την αποφυλάκισή του, χτες το μεσημέρι, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. «Ο λαός δε σκύβει το κεφάλι. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη, τον πόλεμο, τους τρομονόμους και την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», όπως και ο ίδιος δήλωσε βγαίνοντας από τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

Από τη στιγμή της καταδίκης του στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη τη διάρκεια κράτησής του, οι πολίτες και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, εξέφρασαν πολύμορφα τη συμπαράστασή τους στον κομμουνιστή κρατούμενο που φυλακίστηκε, γιατί αντιστάθηκε στην κατοχή του τόπου του από τους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, μέσα από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα συμπαράστασης, εκφράστηκε η αντίθεση του λαού στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και σε κάθε προσπάθεια να χτυπήσει το λαϊκό, φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η αποφυλάκισή του, έγινε χτες στο πλαίσιο της απαίτησης των φορέων του νομού Πιερίας και των αιρετών εκπροσώπων και μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτόχωρου να καταβάλει τα χρήματα για την εξαγορά της ποινής του Ζ. Καρακίτσιου. Μια απόφαση που εκφράζει την απαίτηση του λαού, οι αγωνιστές να κινούνται ανάμεσα στο λαό και φανερώνει πως η ελληνική κοινωνία έχει υψηλή ευαισθησία στην έκφραση αλληλεγγύης σε διωκόμενους κοινωνικούς αγωνιστές.

Ο Ζ. Καρακίτσιος πέρασε την καγκελόπορτα της φυλακής λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και έπεσε στην αγκαλιά των συντρόφων του και συναγωνιστών του, στην αγκαλιά των συναδέλφων του Δημοτικών Συμβούλων Λιτόχωρου - εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων - που τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.

«Επειδή πιστεύουμε ότι οι ιδέες δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Επειδή πιστεύουμε ότι ο αγώνας που έκανε ο Ζαχαρίας, ήταν δίκαιος, αποφασίσαμε ομόφωνα πως πρέπει να τον αποφυλακίσουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Λιτόχωρου Γ. Παπαθανασίου. Και πρόσθεσε: «Οι ιδέες πρέπει πάντα να είναι ελεύθερες και οι άνθρωποι να αγωνίζονται ελεύθερα. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον και δε θα βρίσκουν αφορμές για δήθεν άλλα ζητήματα, να ποινικοποιούν τις πολιτικές μας ιδέες».

Ο Γιώργος Νταφούλης Γραμματέας Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε δήλωσή του τόνισε: «Σήμερα αποφυλακίστηκε ο Ζ. Καρακίτσιος. Φεύγει με το κεφάλι ψηλά από τις φυλακές και στέλνει μήνυμα ότι καμία τρομοκρατία δεν μπορεί να λυγίσει τους αγωνιστές. Υπάρχει θωράκιση από την πλευρά του λαού απέναντι στην τρομοκρατία».

Ο ίδιος ο Ζ. Καρακίτσιος, φανερά συγκινημένος για το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στο πρόσωπό του δήλωσε: «Πέσαμε σε μια εποχή, που με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θέλουν να ποινικοποιήσουν κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Αύριο θα πάρουν σειρά οι αγρότες, μεθαύριο οι οικοδόμοι, κλπ. Μπροστά σ' αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού πρέπει να κλιμακωθεί η αντίσταση».

Στο μεταξύ, και χτες φορείς της περιοχής συνέχιζαν να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στη δίωξη της φιλειρηνικής, αντιιμπεριαλιστικής δράσης όπως αυτή εκφράστηκε με την καταδίκη του Ζ. Καρακίστιου.

- Το αντιπολεμικό Μέτωπο Κιλκίς καταδίκασε τον άδικο εγκλεισμό στη φυλακή του αγωνιστή της ειρήνης και με ανακοίνωσή του απηύθυνε κάλεσμα στο λαό του νομού και τους φορείς του «να ενισχύσουν και να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στις τυχοδιωκτικές πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών, να καταργήσουμε στην πράξη κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο, κάθε νέο μέτρο αυταρχισμού και καταστολής. Για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους, για την κοινωνική πρόοδο».

- Το Παράρτημα Τούμπας Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, υπενθύμισε πως «αυτές οι καταδίκες θυμίζουν άλλες εποχές που η ιστορία και ο λαός μας τις έχει καταδικάσει».

«Η αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων. Μόνο ο ενωμένος λαϊκός αγώνες μπορεί να υπερασπίσει και να διευρύνει τις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις, να αποτρέψει τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων για την ειρήνη, τη δημοκρατία την προκοπή», αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Ψυχολογικού, Φιλολογικού και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Στο πλευρό του Ζ. Καρακίτσιου

Εντονες διαμαρτυρίες από μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις εξακολουθεί να προκαλεί η καταδίκη και φυλάκιση του κομμουνιστή Ζ. Καρακίτσιου, που επί της ουσίας αποτελεί καταδίκη της αντίστασης και δικαιώνει τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

- Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταγγέλλει την ποινικοποίηση της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού-φιλειρηνικού κινήματος, που εκφράστηκε με την καταδίκη του δημοτικού συμβούλου Ζ. Καρακίτσιου, ο οποίος, όπως τονίζει, «καταδικάστηκε γιατί ασκώντας τα δημοκρατικά του δικαιώματα αντιστάθηκε στην αποβίβαση αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που κατευθύνονταν στο Κόσσοβο, αφού προηγουμένως αιματοκύλησαν τον γιουγκοσλαβικό λαό».

«Καταδικάζεται έτσι ουσιαστικά η αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων" και γίνεται προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός ώστε να μην αντιστέκεται», καταγγέλλει η «Συμπαράταξη» και αφού εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Ζ. Καρακίτσιο, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την αυταρχική αντιμετώπιση των αγώνων του λαού.

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ)σημειώνει πως «η καταδίκη του φιλειρηνιστή αγωνιστή εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης όλων εκείνων που έμπρακτα αγωνίζονται κατά των εγκληματικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενάντια στους λαούς». Συμπληρώνει ότι η καταδικαστική απόφαση σε βάρος ενός αγωνιστή που πάλεψε εναντίον του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας έρχεται να επιβραβεύσει και να παραγράψει τα εγκλήματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη γειτονική χώρα. Η ΠΟΛ υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταπάτηση του δημοκρατικού δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και δράσης και απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου, ενώ καλεί τον λαό σε αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και αγώνα για να μην περάσουν τα τρομοκρατικά σχέδια και να αποκρουστεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες.

- Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως η δίωξη εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους Ελληνες που αντιστέκονται και να ποινικοποιήσει ακόμη και τους πατριωτικούς αγώνες. Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της χώρας να συστρατευθούν στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία που θέλει να επιβάλει η «νέα τάξη πραγμάτων», να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, κατανοώντας πως ο αντιιμπεριαλιστικός αντιπολεμικός αγώνας είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να αφήσουν στα παιδιά τους.

- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που «αποπειράται να φιμώσει τον λαό με μέτρα καταστολής και να ευνουχίσει τις αγωνιστικές του διαθέσεις». Την προειδοποιεί ωστόσο πως «θα μας βρίσκει μπροστά της να της θυμίζουμε τι είναι πατριωτισμός και τι ενδοτισμός». Το Σωματείο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του συναγωνιστή Ζ. Καρακίτσιου.

- Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη Λαμίας» καταγγέλλει πως με τη δίκη αυτή διώκεται ουσιαστικά η πατριωτική, φιλειρηνική, αντιΝΑΤΟική στάση που κράτησε ο Ζ. Καρακίτσιος. Συμπληρώνει πως η πολιτική δίωξή του εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους Ελληνες πολίτες που αντιστέκονται.

«Οι διάφοροι "τρομονόμοι" - τονίζει - που ψήφισαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ουσιαστικά ποινικοποιούν κάθε μορφή αντίδρασης και αντίστασης». Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει πως το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στη «νέα τάξη», για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Ιδιαίτερα σήμερα - καταλήγει η ανακοίνωσή της - που οι ΗΠΑ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ηγούνται μιας πρωτόγνωρης εκστρατείας σφαγιασμού των δημοκρατικών ελευθεριών, επιβάλλεται η τόνωση της λαϊκής επαγρύπνησης, της μόνης ικανής να σταματήσει αυτή την επέλαση.

- Την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση των πολιτικών αγώνων, με αφορμή την καταδίκη του δημοτικού συμβούλου Ζαχαρία Καρακίτσιου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης, τονίζοντας ότι «αρνούμαστε να μείνουμε θεατές σ' αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα. Θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων».

«Στο μάθημα της Ιστορίας διδάσκουμε στα παιδιά πως η Ελλάδα υπάρχει χάρη στους πατριώτες αγωνιστές, που έδωσαν και τη ζωή τους για ιδανικά όπως ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία», επισημαίνει ο Σύλλογος. Τονίζει δε ότι «σήμερα φυλακίζεται ένας δημοτικός σύμβουλος, που τόλμησε μαζί με χιλιάδες άλλους Ελληνες πολίτες να διαδηλώσει υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια και την αγανάκτησή του για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Λιτόχωρο Πιερίας στη φλεγόμενη, τότε, χώρα της Γιουγκοσλαβίας. Η καταδίκη αυτή θυμίζει άλλες εποχές που η Ιστορία τις έχει γράψει με μαύρα γράμματα».

- Με ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει «την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης για καταδίκη του αγωνιστή της ειρήνης Ζαχαρία Καρακίτσιου και ζητεί την άμεση αποφυλάκισή του».

Μηνύματα αλληλεγγύης από Τουρκία και Ισπανία

Με μήνυμά της, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Ζ. Καρακίτσιο, αλλά και σε όλους τους κομμουνιστές που συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Στο μήνυμά της, η ΚΕ του ΚΚΤ τονίζει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει καμία σχέση με νομικά ζητήματα. Η ελληνική άρχουσα τάξη πράττει το ίδιο όπως και η τουρκική και ακολουθούν μια πολύ επικίνδυνη πολιτική, μια πολιτική της κρατικής τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο κοντινό μέλλον. Παράλληλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε το δίκαιο σκοπό του αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τον σύντροφο Καρακίτσιο και όλους τους κομμουνιστές, που κάνουν ό,τι μπορούν ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ».

Επίσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, σε μήνυμά του, σημειώνει: «Δεχτείτε από την Ισπανία την αλληλεγγύη μας με τον σ. Ζαχαρία Καρακίτσιο.

Οσοι έχουμε βιώσει την καταστολή στην πορεία των αγώνων μας, καταλαβαίνουμε τη σημασία της αλληλεγγύης. Οι αδικίες, αν και γίνονται από δικαστήρια που θεωρητικά φέρουν ευθύνη για ακριβώς το αντίθετο, δε μένουν ποτέ ατιμώρητες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ