ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Βάζουμε πλάτες» στην κυβέρνηση

Το αποκρουστικό πρόσωπο μιας καθεστωτικής δύναμης που αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για την επιβολή των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων στο πλάι της κυβέρνησης «φιλοτέχνησε» ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσδοκά να ανταμειφθεί για την «υπεύθυνη στάση» του προφανώς από τα μεγάλα αφεντικά.

Στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε, ανεμίζοντας τη σημαία των «ταχέων και γενναίων» νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και της συναίνεσης με την κυβέρνηση σε όλα τα μείζονα ζητήματα (εθνικά, ολυμπιακοί αγώνες, Υγεία, Παιδεία, κ.α.). Μάλιστα, καυχήθηκε για αυτή τη στάση του, θυμίζοντας τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει το κόμμα του στο ασφαλιστικό, την ψήφιση του τρομονόμου, τον ευρωστρατό, κ.ά. Ειδικά για το ζήτημα του ευρωστρατού άσκησε επιδερμική κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τονίζοντας ότι «παρ' όλα αυτά εμείς ήμασταν εκεί και βάλαμε την πλάτη μας και στηρίξαμε. Και έτσι θα κάνουμε πάντα». Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν διαφορές με την εφαρμοζόμενη πολιτική και η μόνη μομφή που απέδωσε στην κυβέρνηση είναι ότι παρ' όλο που υλοποιεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές «δεν τις πιστεύει»!

Η συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική δεν αποκλείεται να φτάσει και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο Κ. Καραμανλής παρ' όλο που δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να χειριστεί τέτοια θέματα, ωστόσο την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεννόησης μαζί της, λέγοντας ότι «τέτοια ζητήματα προϋποθέτουν σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με αποκλειστική υπαιτιότητα της κυβέρνησης δεν υπάρχει τέτοια σχέση». Προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιφύλαξή του είπε: «Εμείς έχουμε δώσει επανειλημμένα δείγματα καλής διάθεσης για συνεργασία και στα εθνικά θέματα και στην Παιδεία και σε πολλά ακόμα ζητήματα. Αντ' αυτού βλέπω μια κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί στενόκαρδα να κάνει εκείνο που τη βολεύει...».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιορίστηκε να επαναλάβει ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου, αλλά απέφυγε να αναφέρει το παραμικρό για τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο. Αντίθετα, επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί αποφεύγει την «εθνική συνεννόηση που εμείς κατά κόρον προσφέρουμε». Σε ερώτηση τι κάνει το κόμμα του για την...«καταπολέμηση του αντιαμερικανισμού» ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι «τηρούμε απόλυτα τις υποχρεώσεις» έναντι των ΗΠΑ που «είναι ένας καθοριστικός παράγοντας των παγκόσμιων εξελίξεων». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «καμιά φορά η αμερικανική εξωτερική πολιτική -αυτό δεν έχει να κάνει με αντιαμερικανισμό- δείχνει να χάνει ελαφρά την ισορροπία και να πηγαίνει περισσότερο στις στρατηγικές επιλογές που κάνει μία χώρα και αναφέρομαι στην Τουρκία».

Για τις δημοτικές εκλογές τόνισε την πολιτική τους σημασία, επισημαίνοντας ότι τα πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν από τις μεγάλες πόλεις και τις νομαρχίες. Είπε ότι «δεν είμαστε ακόμα στη φάση των συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων» και ειδικά για την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει και πάντως «τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει το κόμμα». Στην ερώτηση, γιατί δε ζητάει εκλογές αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση ως ανεύθυνη και επικίνδυνη απάντησε ότι «μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν πρέπει να ζητάει πράγματα που δεν μπορεί να επιβάλλει». Και προσδιορίζοντας τη ρόλο του κόμματός του πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε τη δουλιά μας. Πιέζουμε την κυβέρνηση, ασκούμε κριτική και καταθέτουμε τις προτάσεις μας σε όλα τα θέματα. Και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για τη δύσκολη φάση της κυβερνητικής μας θητείας».

Παραπλάνηση

Σε πρόσφατο άρθρο του σε φιλοκυβερνητική οικονομική εφημερίδα («Ημερησία») ο πρόεδρος της ΝΔ είχε με έμφαση υπογραμμίσει την ανάγκη «να αναμορφωθούν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης», ώστε να «βασίζονται περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση». Στο ίδιο μήκος για την Παιδεία ζητά «περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση».

Η μετατόπιση της ηγεσίας της ΝΔ σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις - μέχρι πρόσφατα στις προγραμματικές θέσεις της δήλωνε ότι ο ιδιωτικός τομέας σε υγεία και παιδεία είναι συμπληρωματικός στο δημόσιο - είναι ολοφάνερο ότι αντανακλά τις διεργασίες που συντελούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιτάχυνση των άγριων νεοφιλελεύθερων επιλογών, ως μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και η οικονομική κρίση. Ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να βγει μπροστά και να βρεθεί «καβάλα στους καιρούς», αλλά και για να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη» και διευκολύνει την κυβέρνηση στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Στη χτεσινή συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές ο Κ. Καραμανλής διακήρυξε ευθαρσώς ότι αγωνίζεται για «μια πολιτική ταχέων και γενναίων διαρθρωτικών αλλαγών» (σ.σ. «ξεχνά» μονίμως τον προσδιορισμό νεοφιλελεύθερων).

Από την άλλη ο Κ. Καραμανλής δε λέει την αλήθεια στο λαό. Μπορεί να ορκίζεται στην ελεύθερη αγορά και να προσκυνά τους νόμους και τις δυνάμεις της, αλλά σκόπιμα αποφεύγει να μπει στις «λεπτομέρειες». «Ξεχνάει» να μιλήσει για τις απολύσεις, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας κ.ο.κ. Αντίθετα, με προπαγανδιστικά τρικ (π.χ. επισκέψεις στα νοσοκομεία, σχολεία, κ.α.), επιχειρεί να διασκεδάσει τους καθ' όλα δικαιολογημένους φόβους των λαϊκών στρωμάτων για την πολιτική του. Το γιατί παραπλανά συστηματικά και συνειδητά είναι ευνόητο: Αν έλεγε την αλήθεια, δε θα έβλεπε κυβέρνηση στον «αιώνα τον άπαντα».

Ομως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι απαραίτητο να έρθει στην εξουσία η ΝΔ για να δούμε τάχα κάτι «καινούριο» ή να τη «δοκιμάσουμε». Εξάλλου έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στηρίζοντας καθημερινά την κυβερνητική πολιτική. Η χειραφέτηση από αυτή και τους διαχειριστές της είναι το ζητούμενο.


Π. Κ.

Καταδικάζει η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης καταδικάζει έντονα τη νέα πρακτική που άρχισε να εφαρμόζεται απέναντι σε κάθε αγωνιστή που παλεύει για την ειρήνη και ενάντια στον πόλεμο, όπως συνέβη με τον Ζ. Καρακίτσιο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως κάθε άνθρωπος καλής θέλησης θα καταδικάσει τέτοιες πρακτικές και θα αγωνιστεί να αποτρέψει τέτοιες επαναλήψεις στο μέλλον.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Τα ανεκπλήρωτα οράματα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), το Σάββατο 26-1-02 και ώρα 9.30 π.μ., στο Αμφιθέατρο «Γκίνη» του ΕΜ Πολυτεχνείου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Τα ανεκπλήρωτα οράματα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ σε σχέση με τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα». Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 55 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ.

Μια εκδήλωση για το «Ριζοσπάστη»

Αφιερωμένη στην εφημερίδα των κομμουνιστών, το «Ριζοσπάστη», είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Βόρεια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 του Γενάρη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης).

Στην αίθουσα θα εκτεθούν παλιά και νεότερα φύλλα της εφημερίδας και θα διατεθούν βιβλία εκδόσεων της «Τυποεκδοτικής» και της «Σύγχρονης Εποχής».

Νέα κατάθεση Λαλιώτη

Τρίωρη κατάθεση έδωσε και πάλι χτες ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Δ. Παπαγγελόπουλο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τη σύμβαση που είχε υπογράψει η ΝΔ το 1993 για το αεροδρόμιο των Σπάτων και την πιθανή σχέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνο το διάστημα με τροφοδότη λογαριασμό λιβεριανής εταιρίας.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες με αφορμή καταγγελίες του Κ. Λαλιώτη, σύμφωνα με τις οποίες με τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1995 με τη γερμανική εταιρία «Χόχτιφ» για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, το ελληνικό δημόσιο «ωφελήθηκε 100 δισ. δραχμές», σε σύγκριση με την προηγούμενη σύμβαση της ΝΔ. Ανέφερε, δε, ότι κατά το επίμαχο διάστημα η οικογένεια Μητσοτάκη «διακινούσε τροφοδότη λογαριασμό» τη λιβεριανής εταιρίας «Mayo».

Στο μεταξύ, ο Κ. Μητσοτάκης έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Κ. Λαλιώτη, ζητώντας αποζημίωση 1 δισ. δραχμές για ηθική βλάβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ