ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2002
Αύξηση ... 0,49 ευρώ τη μέρα στις κατώτερες αποδοχές

Στο 2,5% περιόρισε η κυβέρνηση τις αυξήσεις που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους το 2002, αρνούμενη έστω και μερική αναπλήρωση των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης. Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία, για τα επιδόματα

Στο ισχνό ποσοστό του 2,5% (που ισοδυναμεί με 0,49 ευρώ την ημέρα για το 36ο κλιμάκιο) περιόρισε η κυβέρνηση Σημίτη, τις ονομαστικές αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων του Δημοσίου για το έτος 2002, αρνούμενη να αναπληρώσει έστω και μέρος των μεγάλων απωλειών που προκλήθηκαν στην αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων του Δημοσίου από τις αντιλαϊκές εισοδηματικές πολιτικές των προηγούμενων ετών.

Για τους συνταξιούχους του δημοσίου, οι συντάξεις αυξάνονται αυτόματα και -σύμφωνα με τον υφυπουργό- η ονομαστική αύξηση θα αρχίζει από 3% και θα φτάνει μέχρι 4%.

Αυτό προκύπτει από τη σχετική τροπολογία για την επίσημη εισοδηματική πολιτική του 2002, που δημοσιοποιήθηκε χτες από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας Γ. Φλωρίδη και θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός φέτος, αναμένεται να τρέχει με ρυθμό πάνω από 3%, είναι φανερό πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμμένει στην πολιτική παραπέρα υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τηρώντας πιστά τις οδηγίες του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Ντόιζεμπεργκ.

Βέβαια, ο υφυπουργός ανακοινώνοντας την εισοδηματική πολιτική έσπευσε να αναφερθεί και πάλι στο περιβόητο επίδομα των 60.000 δραχμών (30.000 για το πρώτο εξάμηνο) το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα εξάμηνο, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό ποιους εργαζόμενους αφορά και πότε θα το πάρουν. Αυτό που, πάντως, έγινε χτες γνωστό είναι ότι το επίδομα αυτό δεν αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μόνο όσους δεν παίρνουν επιδόματα από άλλη πηγή. Εργαζόμενοι που δικαιούνται επιδόματα από ειδικούς λογαριασμούς, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από τους προϋπολογισμούς των ΝΠΔΔ δε θα πάρουν τις περιβόητες 60.000 δραχμές, ενώ έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί η σχετική διαφορά για όσους παίρνουν μικρότερα ποσά.

Πέρα από τα αδιευκρίνιστα γύρω από το επίδομα αυτό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να υλοποιήσει τη σχετική τελεσίδικη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, για τα οικογενειακά επιδόματα, αναδρομικά από το 1997 (που είχε καταργηθεί από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών και σήμερα υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη) αλλά από την.... 1η Ιούλη 2002, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε πριν ένα χρόνο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, δεν προβλέπεται να πάρουν τις αυξήσεις που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2002 πριν το Πάσχα, καθώς μέχρι να κατατεθεί και ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή, θα περάσουν αρκετές βδομάδες.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης- όπως έχουν καταγραφεί στο κείμενο της τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή- η συνολική δαπάνη του κράτους από την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2002 θα φτάσει «το πολύ» τα 574 εκατ. ευρώ. Και λέμε «το πολύ» 574 εκατ. δραχμές, γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, συμπεριέλαβε στην εισοδηματική πολιτική του 2002, εκτός από την αύξηση του 2,5% (θα δοθεί στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου και θα έχει κόστος 265,6 εκατ. ευρώ) αλλά και τη φυσιολογική ωρίμανση των αποδοχών (κόστος 1,5 εκατ. ευρώ) και τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 60.000 δραχμών (κόστος 206,9 εκατ. εκατ. ευρώ αν δοθεί όχι μόνο στους περίπου 120.000 δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και σε άλλες κατηγορίες χαμηλόμισθων).

«Επιδόματα» αντί αυξήσεων

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εισοδηματική πολιτική είναι «το σύνολο των παροχών προς τους Δημοσίους Υπαλλήλους», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, επιχειρώντας να χρυσώσει έτσι το «χάπι» των ισχνών ονομαστικών αυξήσεις 2,5%- 3% στους μισθούς και τις συντάξεις (πολύ κάτω από τον επίσημο τιμάριθμο) με τη χορήγηση του επιδόματος (μέχρι 60.000 δραχμές) που θα δοθεί φέτος στους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους. Ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του προσπάθησε να αποδείξει τη...«γενναιοδωρία» της κυβέρνησης, η οποία «κατά παρέκκλιση του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης» θα δώσει «επίδομα» μέχρι 60.000 δρχ. και σε όσους δεν προσήλθαν στη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας όμως ότι αυτό συμβαίνει για «πρώτη και τελευταία φορά». Ακόμη και ο κυβερνητικός πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, που κάθισε δίπλα από τον υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της χτεσινής «κοινής συνέντευξης Τύπου», δήλωνε πως «για άλλη μια χρονιά οι αυξήσεις βάσης βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις διεκδικήσεις, γιατί δεν προβλέπεται η καταβολή διορθωτικού ποσού». Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του Δημοσίου «ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την «αύξηση του επιδόματος εξομάλυνσης από την 1.1.2001», που όμως δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χτες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το συγκεκριμένο «επίδομα», θα το πάρουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα «με μισθό που κινείται στη βάση του ενιαίου μισθολογίου και επίδομα κάτω από τις 60.000 δρχ». Το επίδομα αυτό, θα δοθεί σε δυο δόσεις, η πρώτη από την 1η Γενάρη του 2002 και η δεύτερη από την 1η Ιούλη. Ετσι στην περίπτωση που κάποιος ήδη παίρνει «επίδομα» 55.000 δρχ. θα πάρει - για τη διαφορά μέχρι να συμπληρωθούν οι 60.000 δραχμές- 2.500 δρχ. από την 1η Γενάρη και άλλες 2.500 δρχ. από τον Ιούλη. Στην περίπτωση του λεγόμενου οικογενειακού επιδόματος που επιδικάστηκε και στους δύο συζύγους με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού έκανε τα πάντα, προκειμένου να τρενάρει τη χορήγησή του, αρνείται τώρα να καταβάλει τα αναδρομικά και επιπλέον το προγραμματίζει για την 1η Ιούλη του 2002, δηλαδή ένα χρόνο και πλέον μετά τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με τον Γ. Φλωρίδη ο αριθμός των δικαιούχων σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται σε περίπου 80.000.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμεση απάντηση στην πρόκληση

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Την άμεση αντίδραση του ΠΑΜΕ προκάλεσαν οι χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιβολή σκληρής λιτότητας και φέτος σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Ετσι, το ΠΑΜΕ καλεί σήμερα τους εργαζόμενους στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ υπογραμμίζεται: «Με τις σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού κ. Φλωρίδη για τα εισοδηματικά των εργαζομένων και συνταξιούχων στο δημόσιο, επισφραγίζεται και για φέτος η σκληρή κυβερνητική λιτότητα σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων.

Η εισοδηματική πολιτική του 2,5% για τους δημόσιους υπάλληλους που αποτελεί "πιλότο" και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι αντίστοιχες πενιχρές αυξήσεις για τους συνταξιούχους, συνιστούν ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης του βιοτικού τους επιπέδου. Πρόκειται για "αυξήσεις" που κινούνται πολύ πιο κάτω από τις σημαντικές απώλειες που είχαν οι μισθοί τα τελευταία χρόνια αλλά και κυρίως πιο πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Επίσης, αποτελεί νέα πρόκληση η κυβερνητική άρνηση για άμεση χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους που αυθαίρετα έχει περικόψει η κυβέρνηση. Και ενώ με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση καταδικάζει τους δημόσιους υπάλληλους στην εξαθλίωση, δίνει νέα υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αποκορύφωμα της κυβερνητικής πρόκλησης, αποτελεί και το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που έκανε αυτές τις εξαγγελίες ο υφυπουργός Οικονομικών, τα ΜΑΤ κατ' εντολή της κυβέρνησης χτυπούσαν την απεργιακή συγκέντρωση των αποκλειστικών νοσοκόμων για να επιβεβαιώσουν έτσι ότι λιτότητα και αυταρχισμός πάνε μαζί.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση που διά της σιωπής τους επιδοκιμάζουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι σε κοινό μέτωπο, είναι άμεση ανάγκη να υψώσουν το δικό τους μέτωπο των αποφασιστικών αγώνων τους, διεκδικώντας αυξήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες τους με κατώτερο μισθό στις 300.000 δραχμές».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κατά 70% θα μειωθεί η ήδη ανύπαρκτη φορολογία τους

Κατά 70% αποφάσισε να μειώσει, την ήδη χαμηλή φορολογία των πλοίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο ό,τι δεν τόλμησε να δώσει ακόμα και η χούντα! Για να γίνει πιο κατανοητό το... μέγεθος του «βοδιού» που δίνει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, αρκεί να ειπωθεί ότι ο ετήσιος φόρος για πλοίο 2.220 κόρων που καθόρισε η κυβέρνηση είναι 1.486 δολάρια ΗΠΑ δηλαδή μόλις 594.400 δρχ.! Οσο δηλαδή φορολογείται ένας μικροβιοτέχνης! Ομως οι παροχές προς τους εφοπλιστές δε σταματάνε εδώ. Τους ετοιμάζει και στρατιά Ελλήνων ναυτεργατών χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις! Πρόκειται για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες, για τους οποίους η κυβέρνηση δε στάθηκε και τόσο «γενναιόδωρη». Ετσι αντί να τους αυξήσει τις συντάξεις πείνας των 90 και 100 χιλ. δραχμών τους ετοιμάζει το δρόμο για να επιστρέψουν στο μπάρκο και στην άγρια εκμετάλλευση!

Τα νέα σκανδαλώδη υπερπρονόμια που παρέχει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, τα οποία ξεπερνούν κάθε όριο και αποτελούν πρόκληση πρώτου μεγέθους σε βάρος του ελληνικού λαού, περιέχονται στο νομοσχέδιο περί Ναυτιλιακών Εταιριών και άλλων διατάξεων που συνέταξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης και το επιτελείο του και ψηφίστηκε προχτές από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής! Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα ελληνικά πλοία «στο -40% των ισχυόντων στο Ν. 27/75» και η «απασχόληση συνταξιούχων ναυτικών».

Τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης στην τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, σημειώνοντας ότι η κριτική που θα ασκηθεί για τις διατάξεις αυτές εξαρτάται από την «οπτική γωνία του καθένα»! Και εξήγησε: «Είναι μια πολύ σημαντική πρόταση που δίνεται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης πλοίων στην ελληνική σημαία. Φυσικά από άλλη οπτική γωνία θα πουν κάποιοι ότι δίνουμε πάρα πολλά στους εφοπλιστές»!

Οσον αφορά πάντως την «οπτική γωνία» του ίδιου και κατά συνέπεια της κυβέρνησης, ο Γ. Ανωμερίτης ήταν σαφέστατος: «Εγώ την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, αλλά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων θα τη στηρίξω. Γιατί μόνο μέσα από εκεί θα έχουμε θέσεις εργασίας»! Αυτό όταν οι Ελληνες εφοπλιστές βρίσκονται στις λίστες των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ο στόλος τους αυξάνεται κάθε χρόνο κατέχοντας την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε αριθμό πλοίων και μεταφορική ικανότητα, όμως οι Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία τους έχουν αποδεκατιστεί.

Για να μπορέσει η κοινή γνώμη να «καταπιεί» πιο εύκολα το νέο σκάνδαλο ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία προς τους συντάκτες, στα οποία γίνεται σύγκριση των νέων συντελεστών φορολόγησης των ελληνικών πλοίων με αυτούς που ισχύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για πλοία που φέρουν τη σημαία ευκαιρίας. Ακόμα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, σε αυτό το νομοσχέδιο περιέχονται και διατάξεις για τη μείωση της φορολογίας των ναυτεργατών, από το 6% στο... 3%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενωτικά και μαχητικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Κάλεσμα αγώνα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ώστε να αντιταχθούν μαχητικά και ενωτικά στην κυβερνητική πολιτική, απευθύνει το ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση τής εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ολόκληρη η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εισοδηματική πολιτική που θα ακολουθήσει το 2002 για τους δημόσιους υπαλλήλους. Πρόκειται για συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής, όπως διαμορφώθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2002.

Οι "αυξήσεις" κατά 2,5% για τους εργαζόμενους και 3% για τους συνταξιούχους είναι πρόκληση και εμπαιγμός. Δεν καλύπτουν ούτε τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος των προηγούμενων χρόνων, ούτε την αύξηση του πληθωρισμού για το 2002. Τα διάφορα επιδόματα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν αλλάζουν, ούτε στο ελάχιστο, την αντεργατική πολιτική. Η επιδοματική της πολιτική είναι απλά το "κερασάκι" εξωραϊσμού της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, αλλά και το μέσο για να διαφοροποιεί και να διασπά τους εργαζόμενους. Η πολιτική συρρίκνωσης των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων σε σχέση με τις ανάγκες τους, φαίνεται και από την καταλήστευση των αναδρομικών που αφορούν το οικογενειακό επίδομα, αφού θα το καταβάλλει από 1/7/2002.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συνέχιση της λιτότητας σε μια περίοδο που γίνεται ολόπλευρη καταλήστευση τους εισοδήματος των εργαζομένων μέσα από την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ, από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, από την προετοιμασία για συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η καθαρή αύξηση των αποδοχών των μισθωτών εργαζομένων υπολείπεται όλο και περισσότερο από την καθαρή αύξηση του ΑΕΠ, από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Δηλαδή, την ίδια ώρα που το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων μειώνεται, τα κέρδη των καπιταλιστών αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Φαίνεται για άλλη μια φορά το σκληρό ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα κυβερνητικά μέτρα τελικά στοχεύουν στον να αμβλύνουν τις συνέπειες του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, για το κεφάλαιο, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Γι' αυτό η αντίθεση στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης αφορά όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολύ περισσότερο αφού το ύψος των μεταβολών των αποδοχών στο δημόσιο είναι οδηγός, κατεύθυνση και για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να εναντιωθούν μαχητικά και ενωτικά, να σηκώσουν εμπόδια στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και για την κάλυψη των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, κάθε πολιτικό της φορέα, με κάθε ευκαιρία, όπως στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ