Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κατά 70% θα μειωθεί η ήδη ανύπαρκτη φορολογία τους

Κατά 70% αποφάσισε να μειώσει, την ήδη χαμηλή φορολογία των πλοίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο ό,τι δεν τόλμησε να δώσει ακόμα και η χούντα! Για να γίνει πιο κατανοητό το... μέγεθος του «βοδιού» που δίνει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, αρκεί να ειπωθεί ότι ο ετήσιος φόρος για πλοίο 2.220 κόρων που καθόρισε η κυβέρνηση είναι 1.486 δολάρια ΗΠΑ δηλαδή μόλις 594.400 δρχ.! Οσο δηλαδή φορολογείται ένας μικροβιοτέχνης! Ομως οι παροχές προς τους εφοπλιστές δε σταματάνε εδώ. Τους ετοιμάζει και στρατιά Ελλήνων ναυτεργατών χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις! Πρόκειται για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες, για τους οποίους η κυβέρνηση δε στάθηκε και τόσο «γενναιόδωρη». Ετσι αντί να τους αυξήσει τις συντάξεις πείνας των 90 και 100 χιλ. δραχμών τους ετοιμάζει το δρόμο για να επιστρέψουν στο μπάρκο και στην άγρια εκμετάλλευση!

Τα νέα σκανδαλώδη υπερπρονόμια που παρέχει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές, τα οποία ξεπερνούν κάθε όριο και αποτελούν πρόκληση πρώτου μεγέθους σε βάρος του ελληνικού λαού, περιέχονται στο νομοσχέδιο περί Ναυτιλιακών Εταιριών και άλλων διατάξεων που συνέταξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης και το επιτελείο του και ψηφίστηκε προχτές από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής! Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα ελληνικά πλοία «στο -40% των ισχυόντων στο Ν. 27/75» και η «απασχόληση συνταξιούχων ναυτικών».

Τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης στην τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, σημειώνοντας ότι η κριτική που θα ασκηθεί για τις διατάξεις αυτές εξαρτάται από την «οπτική γωνία του καθένα»! Και εξήγησε: «Είναι μια πολύ σημαντική πρόταση που δίνεται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης πλοίων στην ελληνική σημαία. Φυσικά από άλλη οπτική γωνία θα πουν κάποιοι ότι δίνουμε πάρα πολλά στους εφοπλιστές»!

Οσον αφορά πάντως την «οπτική γωνία» του ίδιου και κατά συνέπεια της κυβέρνησης, ο Γ. Ανωμερίτης ήταν σαφέστατος: «Εγώ την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, αλλά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων θα τη στηρίξω. Γιατί μόνο μέσα από εκεί θα έχουμε θέσεις εργασίας»! Αυτό όταν οι Ελληνες εφοπλιστές βρίσκονται στις λίστες των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ο στόλος τους αυξάνεται κάθε χρόνο κατέχοντας την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε αριθμό πλοίων και μεταφορική ικανότητα, όμως οι Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία τους έχουν αποδεκατιστεί.

Για να μπορέσει η κοινή γνώμη να «καταπιεί» πιο εύκολα το νέο σκάνδαλο ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία προς τους συντάκτες, στα οποία γίνεται σύγκριση των νέων συντελεστών φορολόγησης των ελληνικών πλοίων με αυτούς που ισχύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για πλοία που φέρουν τη σημαία ευκαιρίας. Ακόμα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, σε αυτό το νομοσχέδιο περιέχονται και διατάξεις για τη μείωση της φορολογίας των ναυτεργατών, από το 6% στο... 3%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφοπλιστική πρόκληση και κοροϊδία (2012-12-29 00:00:00.0)
Υπερπρονόμια στους εφοπλιστές (2002-06-15 00:00:00.0)
Θα τους δώσει ό,τι ζητάνε (2001-11-01 00:00:00.0)
Εσπασε το "κέλυφος" του δουλεμπορικού κυκλώματος (1999-07-11 00:00:00.0)
Μαχητική συγκέντρωση στο ΓΕΝΕ (1999-07-07 00:00:00.0)
Πρωτόγνωρος αγώνας (1997-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ