Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αστυνομοκρατία και σπρωξίματα στις αποκλειστικές νοσοκόμες

Η κυβέρνηση τις έπαιζε «μπαλάκι» από υπουργείο σε υπουργείο μέχρι να πάρουν την υπόσχεση για κωδικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει την απασχόλησή τους

«Δημόσια υγεία και όχι οι μεσάζοντες μες στα νοσοκομεία» ήταν ένα από τα συνθήματα στην πορεία
«Δημόσια υγεία και όχι οι μεσάζοντες μες στα νοσοκομεία» ήταν ένα από τα συνθήματα στην πορεία
Με την τρομοκρατική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και έντονα σπρωξίματα αντιμετώπισε τα αιτήματα και των αποκλειστικών νοσοκόμων η κυβέρνηση, χτες, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Εκατοντάδες εργαζόμενες γυναίκες, δυναμικά, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, διεκδίκησαν τη διευθέτηση του εργασιακού καθεστώτος τους και την ανάγκη να έχουν δουλιά και να μην αφανιστεί ο κλάδος. Ταλαιπωρήθηκαν στους δρόμους ανάμεσα στα «συναρμόδια, αναρμόδια υπουργεία», υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, υπουργείο Εργασίας και υπουργείο Κοινωνικών ασφαλίσεων. Στο υπουργείο Εργασίας μάλιστα, όταν, αγανακτισμένες από τα θα «έρθει δε θα έρθει» ο υπουργός Εργασίας, θέλησαν να μπούνε μέσα, οι αστυνομικές δυνάμεις «έδειξαν τη δύναμή τους» σε γυναίκες που δουλεύουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και να μην πεινάσουν, όπως χαρακτηριστικά τους φώναζαν.

Μια εργαζόμενη λιποθύμησε από την «περιποίηση». Τελικά, ο Δ. Ρέππας υποσχέθηκε ότι θα γίνει η κωδικοποίηση των ρυθμίσεων ώστε ν' απεικονίζεται το εργασιακό καθεστώς με εγκύκλιο, χωρίς όμως εξασφάλιση του κλάδου από τους μεσίτες και τα παράνομα γραφεία εργασίας, τα σκλαβοπάζαρα. Αυτό θεωρείται αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας!

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο «Φλας» είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να στελεχώσει έτσι τα νοσοκομεία ώστε να μη χρειάζονται αποκλειστικές νοσοκόμες.

Από το πρωί στους δρόμους, από την Αθήνα, την Πάτρα, την Κρήτη την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλία ήρθαν οι αποκλειστικές νοσοκόμες να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία, την κατάργηση της μεσιτείας και της μαύρης εργασίας, τη δημόσια υγεία. Αποφασιστικά, αγωνιστικά, με θέρμη συμπύκνωσαν τα αιτήματα και τα φώναξαν παντού, έξω από κάθε υπουργείο: «Δημόσια, δημόσια, δημόσια υγεία, όχι οι μεσάζοντες μες στα νοσοκομεία». «Μας ξεπουλάτε για να τα οικονομάτε», «Δεν είμαστε αδερφές πολυτελείας, είμαστε στηρίγματα του συστήματος υγείας». «Δε ζητιανεύουμε και δεν παρακαλούμε, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε».

Εξω από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δημιουργήθηκε η πρώτη κόντρα με τους αστυνομικούς, όταν οι εργαζόμενες θέλησαν να καθίσουν στα σκαλιά. Τις έδειξαν το απέναντι πεζοδρόμιο!

Την πρώτη αναρμοδιότητα την παρουσίασε η υφυπουργός Ελπ. Τσουρή που παρέπεμψε τις νοσηλεύτριες στο υπουργείο Εργασίας. Η συνέχεια, χωρίς κούραση, αποφασιστικά και αγωνιστικά από τις αποκλειστικές, δόθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις και πάντα χωρίς την πολιτική ηγεσία! Στο τέλος βρέθηκε... ο υπουργός Εργασίας στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Φεύγοντας οι εργαζόμενες για να τον συναντήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συναντήθηκαν και φώναξαν μαζί με άλλους εργαζόμενους που βρίσκονταν στο δρόμο, τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ, τους συμβασιούχους Δήμων, τους συμβασιούχους των ΕΛΤΑ.

Τις ευθύνες της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για τα παραπάνω στιγμάτισε ο Γ. Πέρρος από το ΠΑΜΕ που ήταν από το πρωί στο πλευρό των εργαζόμενων γυναικών. Πρόσθεσε επίσης ότι η κωδικοποίηση του εργασιακού στην ουσία αναιρείται από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.

Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας για τη λύση του εργασιακού, η πρόεδρος του Συνδικάτου Νοσοκόμων -Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση Αλληλεγγύη» είπε ότι αν δεν το εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας, θα βγουν πάλι στο δρόμο. Τέλος, κάλεσε τις αποκλειστικές νοσοκόμες να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 31 Γενάρη για να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους.

Καταγγέλλουν τη βαρβαρότητα

Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιούν τα ρόπαλα του κατασταλτικού μηχανισμού ενάντια σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Σειρά αυτή τη φορά είχαν οι αποκλειστικές νοσοκόμες.

Το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης των ΜΑΤ και των ροπάλων καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά.

Ολα τα παραπάνω σωματεία τονίζουν ότι η απάντηση θα δοθεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 31 Γενάρη που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κυνηγός κεφαλών» η αστυνομία στον «Ευαγγελισμό» (2014-02-12 00:00:00.0)
Αύριο στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (2011-12-14 00:00:00.0)
Παράσταση για τα χρόνια προβλήματα (2005-12-22 00:00:00.0)
Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης αποκλειστικών νοσοκόμων (2002-10-02 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη «μαύρη εργασία» (2002-04-11 00:00:00.0)
Εχουν δικαιώματα και τα διεκδικούν (2002-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ