Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης

Καταργούνται τρία μικρά νοσοκομεία στην Αθήνα και θα αρχίσουν μετακινήσεις στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ)

Με αποπροσανατολιστικό μέσο την κόντρα της με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την αντιλαϊκή της πολιτική στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, που κατ' επίφαση φέρει την ονομασία «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ». Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις - πρωτίστως - στους ασθενείς, στους γιατρούς και στους υγειονομικούς, ενώ απ' τη μέγκενη της κυβερνητικής πολιτικής δε θα ξεφύγουν ούτε οι ίδιες οι υγειονομικές μονάδες.

Αποκαλυπτικοί γι' αυτό το εγχείρημα ήταν χτες τόσο ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας.

Αναφερόμενος στα θέματα των πανεπιστημιακών γιατρών, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε χωρίς περιστροφές: «Δεν πρόκειται απλά για κόντρα πανεπιστημιακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας. Πρόκειται για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την Υγεία». Ο νόμος αυτός, πρόσθεσε, δεν επιφέρει απλώς κάποιες αλλαγές. Αλλά «το κεντρικό ενδιαφέρον μας είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην Υγεία» και η «παρεχόμενη δημόσια Υγεία να είναι ποιοτική».

Χτες η περίφημη κόντρα πανεπιστημιακών-υπουργείου Υγείας πήρε μεγάλη δημοσιότητα και στη σκιά της ο Αλ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να κρύψει τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, ενώ με στόμφο -και αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - εμφάνισε τα σχέδια της κυβέρνησης ως εξυγίανση του υγειονομικού συστήματος. Αρωγό σε αυτή την προσπάθεια έχει μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ετσι, χτες, του διέθεσε μια ολόκληρη ώρα ο ραδιοσταθμός «Φλας» για να απαντήσει σε ερωτήματα των ακροατών, αλλά όλως περιέργως μετά το πρώτο μισάωρο το κέντρο του σταθμού μπλοκαρίστηκε και η κουβέντα συνεχίστηκε με τον Ν. Κακαουνάκη.

Μεταξύ των άλλων ο Αλ. Παπαδόπουλος υποσχέθηκε τη μετατροπή τριών μικρών νοσοκομείων της Αττικής σε κέντρα αποκατάστασης ή γηριατρικά νοσοκομεία για να μην «πηγαίνουν να καταλαμβάνουν κρεβάτια στον "Ευαγγελισμό"». Η αποστροφή αυτή του υπουργού ήταν μια έμμεση απάντηση στο χτεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας στον «Ευαγγελισμό» με ράντζα.

Το γονάτισμα του προσωπικού αλλά και του ίδιου του νοσοκομείου προκαλείται εν πρώτοις απ' την έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και δευτερευόντως γιατί η ίδια η κυβέρνηση - παρά τις συνεχόμενες υποσχέσεις της - δεν εντάσσει στην εφημερία και το ΝΙΜΤΣ, που βρίσκεται δίπλα στον «Ευαγγελισμό». Οσον αφορά στα τρία νοσοκομεία που θα αλλάξει ο χαρακτήρας τους, ο Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε ν' αποκαλύψει τα ονόματά τους. Εικάζεται όμως ότι θα είναι το «Ελπίς», το Πατησίων και η Πολυκλινική, καθώς είναι τα νοσοκομεία που προσφέρονται για προσαρμογή στις εκάστοτε απαιτήσεις που προβάλλονται ως αναγκαιότητα. Οπως άλλοτε προορίζονταν για διαγνωστικά κέντρα, έτσι τώρα πλασάρονται ως κέντρα αποκατάστασης ή γηριατρικά κέντρα. Παλιότερα το «Ελπίς» παρουσιάστηκε ως λύση για τη λειτουργία του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με τη μεταφορά κλινικών.

Χτες το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν από το «Ελπίς» χειρουργοί στο Λαϊκό σε περίπτωση που οι πανεπιστημιακοί γιατροί αποχωρήσουν απ' το Λαϊκό. Οι χειρουργικές κλινικές στο «Ελπίς» έχουν κλείσει για ανακαίνιση και η δυνατότητα μετακίνησης στα πλαίσια του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) δίνεται με το νέο νόμο. Πρόκειται για μια δυνατότητα που μπορεί να καταλήξει σε αυθαιρεσία όταν προταχτούν οι ανάγκες και οι μετακινήσεις γίνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μετακινουμένων.

Αναφερόμενος χτες στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι ίδιοι επέλεξαν να μην κάνουν κλινικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία. Απ' τη μεριά τους οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι εκπαιδευτικό έργο - το οποίο δέχονται να κάνουν - δε νοείται εκτός νοσοκομείων.

Πρόκειται για ψευτοδίλημμα, καθώς δεν απαντά στο βασικό ερώτημα για ποια Παιδεία ή ποια Υγεία στοχεύει ο καθένας. Απλώς βολεύει και τους δυο και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν κάποια παζάρια.

Ετσι χτες - μετά τις προχτεσινές επιστολές των διοικήσεων προς τους πανεπιστημιακούς που τους γνωστοποιούσαν ότι παύουν να αποτελούν στελέχη των κλινικών - ο Αλ. Παπαδόπουλος έστειλε νέα εγκύκλιο προς τους προέδρους των ΠεΣΥ, στην οποία αναφέρει ότι «οι πανεπιστημιακοί γιατροί που αποχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία μπορούν όποτε θελήσουν να επανέλθουν αλλά μόνο με το νόμιμο τρόπο».

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος και χτες επέμενε στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ιδιωτικά, τη στιγμή που πληρώνει απ' την τσέπη του ο ασθενής. «Κάναμε, είπε, ό,τι γίνεται στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ