ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προετοιμάζονται πυρετωδώς

Τη Δευτέρα, οι Θεσσαλοί αγρότες θα κατευθυνθούν στα Τέμπη, με κομβόι που θα ξεκινήσουν από τα σημεία, όπου λίγο πριν θα γίνουν προσυγκεντρώσεις

Τις «μηχανές» του αγώνα «ζεσταίνουν» οι αγρότες της Θεσσαλίας για τη δυναμική κάθοδό τους στα Τέμπη, την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Γενάρη, ημέρα έναρξης των νέων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι Θεσσαλοί αγρότες θα κατευθυνθούν στα Τέμπη με κομβόι που θα ξεκινήσουν από τα σημεία, όπου λίγο πριν θα γίνουν προσυγκεντρώσεις.

Οι Καρδιτσιώτες αγρότες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ιτέα, οι Τρικαλινοί στις 11 π.μ. στο Μεγαλοχώρι και στις 12.30 το μεσημέρι στο Ζάρκο και οι Φαρσαλινοί στις 10 π.μ. στο στάδιο της πόλης.

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις 28 Γενάρη, που θα σημάνει η νέα αγωνιστική εκκίνηση της μαχόμενης αγροτιάς και οι προετοιμασίες για την επιτυχία των κινητοποιήσεων εντείνονται. Καθημερινά, κλιμάκια του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος πραγματοποιούν περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά των νομών της περιοχής και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στον αγώνα.

Μαχητική αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στην Ελασσόνα, στο Δημαρχείο της πόλης, όπου πολλοί αγρότες της επαρχίας έδωσαν το «παρών» τους. Στα αισιόδοξα μηνύματα που προμηνύουν την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων, αναφέρθηκαν, μιλώντας στη σύσκεψη, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και ο Β. Κατής, μέλος της διοίκησης. Μίλησε, επίσης, ο Ν. Μπαλτατζής, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας. Αγροτική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 7 μ.μ., και στον Τύρναβο, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μαξίμ».

Στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού, οι οποίοι εξέφρασαν την ενεργό συμπαράσταση και συμπαράταξή τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, των εμπόρων, του Συλλόγου Γυναικών κ.ά., επισημάνθηκε ότι ο αγώνας για την επιβίωση της αγροτιάς και την αναζωογόνηση της υπαίθρου δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους, τους νέους και όλα τα λαϊκά στρώματα.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα τους, αλλά θα τον συνεχίσουν και θα τον εντείνουν, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Μάλιστα, ύστερα και από τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους απ' όλη τη χώρα, την περασμένη Παρασκευή, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η οποία απέρριψε τα αιτήματά τους, δηλώνουν ακόμα πιο αποφασισμένοι να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός

Πονηρό «πέταγμα» μέχρι τη Θεσσαλονίκη κάνει σήμερα ο υπουργός Γεωργίας

Τα «μπλόκα» στους δρόμους στήνονται το ένα μετά το άλλο στην Κεντρική Μακεδονία, με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ όλο και περισσότεροι αγρότες, συσπειρώνονται γύρω από τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα, που σαν μανιτάρια φυτρώνουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Χτες οι αγρότες της Χαλκιδικής συγκέντρωσαν πάνω από 200 τρακτέρ στον κόμβο της Σοζόπολης και απέκλεισαν για μια ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα 28 Γενάρη. «Δε μας έμεινε τίποτα άλλο από την κάθοδό μας στους δρόμους γιατί οι κυβερνώντες φαίνεται δεν έχουν αυτιά να ακούσουν τις φωνές απόγνωσης της αγροτιάς. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στα μπλόκα μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας», δηλώνει ο Παναγιώτης Τζούρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τρίγλιας. Αιχμή των αιτημάτων των αγροτών της Χαλκιδικής αποτελεί η κατάργηση και καθυστέρηση των επιδοτήσεων για τα προϊόντα της περιοχής, όπως είναι τα σιτηρά, οι ελιές κλπ.

Επίσης, οι αγρότες της Ν. Φώκαιας, της Αφυτου και άλλων γειτονικών χωριών συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας παραταγμένα τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου Μουδανιών - Κασσάνδρας.

Μετά από ευρεία σύσκεψη, δημιουργήθηκε χθες Συντονιστική Επιτροπή αγώνα του Βορειοδυτικού Λαγκαδά και αποφασίστηκε άμεσα να βγάλουν οι αγρότες της περιοχής τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών. Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν συνεταιριστές, αγροτοσυνδικαλιστές και αγρότες από τον Λαχανά, το Βερτίσκο, τα Κρούσια και την Ασσηρο. Οι αγρότες αναγγέλλουν ότι από σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα τους, κατεβάζοντας τα μηχανήματα τους στους δρόμους.

Στο μεταξύ αγωνιστικά θα απαντήσουν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια που αναλαμβάνουν να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους κάποιες δυνάμεις της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα γίνεται συνάντηση στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης εκπροσώπων των δύο παραπάνω οργανώσεων με τον υπουργό Γεωργίας Γ.Δρυ. Οι λόγοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι φυσικά μία «πυροσβεστικού» τύπου παρέμβαση, μήπως και αναστείλουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους. Μια προσπάθεια που θα πέσει στο κενό, καθώς επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση ανάμεσα στην αγροτιά και καμία παραπλανητική κίνηση δεν μπορεί να ανακόψει το κλίμα αυτό.

Με προκήρυξή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί όλους τους αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις 26 και 27 Γενάρη στις πλατείες των χωριών και στις 28 στους δρόμους. «Μεγάλη βοήθεια στην αντιαγροτική πολιτική, ρόλο πέμπτης φάλαγγας για την υπονόμευση των αγώνων τους έπαιξαν και παίζουν οι ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτές ξεπούλησαν τους ηρωικούς αγώνες του 95-96 στην πιο κρίσιμη φάση τους και το ίδιο επιχειρούν και σήμερα με τη συκοφάντηση των αγώνων μας, με τη διάσπαση των κινητοποιήσεών μας. Γι' αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις και να έχουν επιτυχία οι αγώνες μας είναι να απομονωθούν οι ξεπουλημένοι της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ», τονίζεται στην προκήρυξη της ΠΑΣΥ.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τέρμα στις αυταπάτες

«Φτάνει πια! Τέρμα στις αυταπάτες. Με αγώνα διαρκείας θα ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης» είναι το μήνυμα που μεταφέρουν καθημερινά στα χωριά των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας τα αγροτικά στελέχη της περιοχής, μετά τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων για συμμετοχή στις πανελλαδικές - παναγροτικές κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα 28 Γενάρη.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στις νέες κινητοποιήσεις μετά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά τους. Αιτήματα που διαμορφώθηκαν στις πανελλαδικές συσκέψεις των αγροτών το προηγούμενο διάστημα στον Παλαμά και τα Φάρσαλα.

Η παραγωγή της χρονιάς μετά την παρατεταμένη ξηρασία επηρέασε αρνητικά την ελιά στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να καταστραφεί. Επίσης στη Λευκάδα οι σταφυλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι, μετά την παράδοση και της δεύτερης (!) σοδειάς, από την Ενωση. Στα Γιάννενα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν σήμερα τα «σύννεφα της ιδιωτικοποίησης» να μαζεύονται ολοένα και περισσότερο πάνω από τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Μια πιθανή ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου θα δώσει τη χαριστική βολή στην κτηνοτροφία ολόκληρης της περιοχής που ζει κυριολεκτικά από τη λειτουργία αυτού του εργοστασίου.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας «σπρώχνουν» τους αγροτοκτηνοτρόφους στους δρόμους του αγώνα. Τα αγωνιστικά ραντεβού μέχρι στιγμής για την ερχόμενη Δευτέρα είναι:

Στα Γιάννενα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους σε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ στις 10.30 π.μ.

Στην Πρέβεζα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλεί σε συγκέντρωση στη γέφυρα Καλογήρου, στις 10 π.μ.

Στην Κέρκυρα, η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλεί σε συλλαλητήριο μπροστά από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Αλυκές Ποταμού) στις 10 π.μ.

Στην Λευκάδα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλεί σε συλλαλητήριο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο του νησιού, στις 9.30 π.μ.

Συλλαλητήριο στην Περιφέρεια

Νέο παναγροτικό - παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο θα γίνει στις 28 του Γενάρη στην Κέρκυρα, στην Περιφέρεια Ιόνιων νήσων (Αλυκές Ποταμού) στις 10 πμ. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα καλούνται οι αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να συντονίσουν τον αγώνα τους με την αγροτιά της υπόλοιπης χώρας.

Το πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης που θέτει η Επιτροπή Αγώνα είναι η πάλη:

  • Ενάντια στην καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και ενάντια στα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας της ΕΕ.
  • Για αξιοπρεπείς τιμές στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Για άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ελαιώνα σε συνδυασμό με έργα υποδομής και την εξασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος στο μεταβατικό στάδιο και τιμή παρέμβασης για το λάδι 1.000 το κιλό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ