ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραστηριότητες του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας

- Στην Αθήνα, την Κυριακή 27 του Γενάρη, στις 10.30 π.μ., ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος) εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 42 χρόνων από τη νίκη του Κουβανικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρεσβευτής της Κούβας Χορχέ Κεσάδα και θα κλείσει με τραγούδια της Λατινικής Αμερικής.

- Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 3 του Φλεβάρη, στις 11 π.μ., το ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού στην ετήσια απολογιστική συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θέματα της συνέλευσης θα είναι: Απολογισμός δράσης του Συνδέσμου το 2001 και προγραμματισμός για το 2002, καθώς και ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο που έγινε στις 13-14 του Οκτώβρη 2001 με κεντρικό σύνθημα «να σταματήσει ο αποκλεισμός της Κούβας».


«Φωτογράφισε» τον Αλεξ Ρόντος

Εχασε στο παιχνίδι της διαχείρισης των κονδυλίων για την Αναπτυξιακή Συνεργασία ο Γ. Ζαφειρόπουλος και αποχώρησε με βολές για ύπαρξη προσωπικών μηχανισμών στο ΥΠΕΞ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον Αλεξ Ρόντος, στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, «φωτογράφισε» χτες, στις δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του, ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ως τον εκπρόσωπο του προσωπικού μηχανισμού που έχει δημιουργήσει ο υπουργός Εξωτερικών για τη διαχείριση των κονδυλίων της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Ο Γ. Ζαφειρόπουλος, υποδεχόμενος τον «φίλο» και αντικαταστάτη του Ανδρέα Λοβέρδο, υπογράμμισε στις δηλώσεις του τη διαφωνία του για το γεγονός ότι ένας μετακλητός υπάλληλος είναι επικεφαλής του κρίσιμου τομέα της Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Νωρίτερα, σε άλλη τελετή, κατά την οποία ο Γ. Παπανδρέου υποδέχτηκε τον νέο υφυπουργό και «αποχαιρέτησε» τον παλιό, ο Γ. Ζαφειρόπουλος, στη σύντομη ομιλία του, έβαλε κατά ριπάς εναντίον του Γ. Παπανδρέου, έστω κι αν δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομά του. Ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι «αισθάνομαι ικανοποίηση, όχι γιατί αποχωρώ, αλλά γιατί τη θέση αναλαμβάνει ο φίλος Ανδρέας Λοβέρδος και ευχήθηκε επιτυχία στην προσπάθειά του νέου υφυπουργού, αλλά και στην προσπάθεια όλων στο ΠΑΣΟΚ για επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής στις εκλογές του 2004, με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε τη συγκίνησή του και σημείωσε: «Τιμώ και σέβομαι την πολιτική προσωπικότητα του Γιάννη Ζαφειρόπουλου. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ και να συνεργαστώ με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής».


ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ομιχλώδες τοπίο

Τα οικονομικά ποσά για τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) είναι τεράστια. Οι μηχανισμοί που έχουν «στηθεί» και είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας κινούνται σε «ομιχλώδες» τοπίο και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και κείμενο του τέως υφυπουργού Γ. Ζαφειρόπουλου που εστάλη στον πρωθυπουργό με το οποίο κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι οι παραπάνω μηχανισμοί κινούνται με τρόπο που εξυπηρετεί τις προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις του Γ. Παπανδρέου...

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος, στις 19 Δεκέμβρη του 2000, κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εξωτερικών για το θέμα της χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν επισημάνει τότε:

«Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, ότι πρέπει να προωθηθεί ο θεσμός της ενίσχυσης και προώθησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων ως επικουρικός μοχλός άσκησης εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν πληροφορίες ότι συνεστήθη υπηρεσία στο ΥΠΕΞ επιφορτισμένη υπηρεσιακώς με α) τη συλλογή στοιχείων για τις Μ.Κ.Ο., την καταγραφή τους κι ενδεχομένως την κατάταξή τους ως προς το βαθμό χρησιμότητας - προώθησης της πολιτικής του υπουργείου, β) τη χρηματοδότηση μερικών από αυτές τις οργανώσεις από κονδύλια του ΥΠΕΞ και της ΕΕ.

Μάλιστα, οι βουλευτές του Κόμματος ζητούσαν από τον υπουργό Εξωτερικών να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω στοιχεία:

α) Με τι κριτήρια γίνεται η συλλογή στοιχείων και πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

β) Πόσες και ποιες Μ.Κ.Ο. έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί ή πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και με τι ποσά;

γ) Αν το υπουργείο ελέγχει και χρηματοδοτεί οργανώσεις που ήδη χρηματοδοτούνται και από άλλες πηγές (οργανώσεις, ιδρύματα, φορείς κλπ.) όχι μόνον ελληνικές, αλλά και του εξωτερικού».

Απαντώντας, στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα, ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε στις 9 Γενάρη του 2001, έγγραφα βάσει των οποίων προέκυπτε ότι με πάνω από 3 δισ. χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), τη διετία 1999 - 2000, 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως τις τελευταίες μέρες προκύπτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών διαχειρίζεται, μέσω της ΥΔΑΣ, ποσά που ξεπερνούν τα 4 δισ. το χρόνο. Σαφώς πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσιάζει, ο Γ. Παπανδρέου στα συγκεκριμένα έγγραφα, πριν περίπου από ένα χρόνο!

Παράλληλα, τότε ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η υλοποίηση και η δράση και των προγραμμάτων αυτών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής όλων των κρατών δωρητών, καθώς και της χώρας μας και συμβάλλει στην εδραίωση της αξιοπιστίας της ως σημαντικού διεθνούς δωρητή του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών», οι οποίες σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «αποτελούν τις δυναμικότερες εκφράσεις της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών»... «προωθούν τη διπλωματία των πολιτών και συνεργάζονται με τους αντίστοιχους τοπικούς φορείς των αναπτυσσόμενων ή υπό μετάβαση χωρών», ισχυριζόταν ο Γ. Παπανδρέου.

Επίσης, σ' άλλο σημείο, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα από τα 14 υπουργεία και φορείς που χρησιμοποιούν πόρους του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της διμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας» και πρόσθετε: «Το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής μέσω Μ.Κ.Ο βοήθειας της ΥΔΑΣ επωφελήθηκαν κυρίως οι χώρες της Βαλκανικής, καθώς και ορισμένες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές, όπως η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή».


Ενημέρωσε τα κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών

Ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Ντ. Μπακογιάννη ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων, από τον υπουργό Εξωτερικών για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Την προηγούμενη βδομάδα ο Γ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ Αν. Σαμαρά και του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, χαρακτήρισε «ουσιαστική» την ενημέρωση επί των εξελίξεων στα εθνικά θέματα. Σημείωσε δε, ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα Βαλκάνια.

Ο Δ. Τσοβόλας, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, σημείωσε ότι ο αγώνας του ΡΚΚ και του κουρδικού λαού δε σχετίζεται με την τρομοκρατία. Οπως μάλιστα ανέφερε, η απάντηση που πήρε από τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ότι η ελληνική θέση ταυτίζεται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ότι η Ελλάδα θα παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουρδικού έθνους και για πολιτική λύση στο Κουρδικό.

Ο Δ. Τσοβόλας τόνισε ότι η στιγμή είναι κρίσιμη για τα εθνικά θέματα και ζήτησε προσοχή, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, έξω από το Διεθνές Δίκαιο. Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία των ελληνικών και κυπριακών κομμάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η λύση της συνομοσπονδίας -που όπως σημείωσε- θα βαπτιστεί ομοσπονδία, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα και στο Αιγαίο.

Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά. Αμέσως μετά, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την «ανησυχία του για το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Τουρκίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ