Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ομιχλώδες τοπίο

Τα οικονομικά ποσά για τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) είναι τεράστια. Οι μηχανισμοί που έχουν «στηθεί» και είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας κινούνται σε «ομιχλώδες» τοπίο και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και κείμενο του τέως υφυπουργού Γ. Ζαφειρόπουλου που εστάλη στον πρωθυπουργό με το οποίο κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι οι παραπάνω μηχανισμοί κινούνται με τρόπο που εξυπηρετεί τις προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις του Γ. Παπανδρέου...

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος, στις 19 Δεκέμβρη του 2000, κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εξωτερικών για το θέμα της χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν επισημάνει τότε:

«Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, ότι πρέπει να προωθηθεί ο θεσμός της ενίσχυσης και προώθησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων ως επικουρικός μοχλός άσκησης εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν πληροφορίες ότι συνεστήθη υπηρεσία στο ΥΠΕΞ επιφορτισμένη υπηρεσιακώς με α) τη συλλογή στοιχείων για τις Μ.Κ.Ο., την καταγραφή τους κι ενδεχομένως την κατάταξή τους ως προς το βαθμό χρησιμότητας - προώθησης της πολιτικής του υπουργείου, β) τη χρηματοδότηση μερικών από αυτές τις οργανώσεις από κονδύλια του ΥΠΕΞ και της ΕΕ.

Μάλιστα, οι βουλευτές του Κόμματος ζητούσαν από τον υπουργό Εξωτερικών να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω στοιχεία:

α) Με τι κριτήρια γίνεται η συλλογή στοιχείων και πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

β) Πόσες και ποιες Μ.Κ.Ο. έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί ή πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και με τι ποσά;

γ) Αν το υπουργείο ελέγχει και χρηματοδοτεί οργανώσεις που ήδη χρηματοδοτούνται και από άλλες πηγές (οργανώσεις, ιδρύματα, φορείς κλπ.) όχι μόνον ελληνικές, αλλά και του εξωτερικού».

Απαντώντας, στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα, ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε στις 9 Γενάρη του 2001, έγγραφα βάσει των οποίων προέκυπτε ότι με πάνω από 3 δισ. χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), τη διετία 1999 - 2000, 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως τις τελευταίες μέρες προκύπτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών διαχειρίζεται, μέσω της ΥΔΑΣ, ποσά που ξεπερνούν τα 4 δισ. το χρόνο. Σαφώς πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσιάζει, ο Γ. Παπανδρέου στα συγκεκριμένα έγγραφα, πριν περίπου από ένα χρόνο!

Παράλληλα, τότε ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η υλοποίηση και η δράση και των προγραμμάτων αυτών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής όλων των κρατών δωρητών, καθώς και της χώρας μας και συμβάλλει στην εδραίωση της αξιοπιστίας της ως σημαντικού διεθνούς δωρητή του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών», οι οποίες σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «αποτελούν τις δυναμικότερες εκφράσεις της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών»... «προωθούν τη διπλωματία των πολιτών και συνεργάζονται με τους αντίστοιχους τοπικούς φορείς των αναπτυσσόμενων ή υπό μετάβαση χωρών», ισχυριζόταν ο Γ. Παπανδρέου.

Επίσης, σ' άλλο σημείο, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα από τα 14 υπουργεία και φορείς που χρησιμοποιούν πόρους του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της διμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας» και πρόσθετε: «Το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής μέσω Μ.Κ.Ο βοήθειας της ΥΔΑΣ επωφελήθηκαν κυρίως οι χώρες της Βαλκανικής, καθώς και ορισμένες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές, όπως η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με την παρέμβασή μας στους Υποψήφιους Διδάκτορες(2021-06-12 00:00:00.0)
Σύμβουλοι με περγαμηνές σε αντιλαϊκές αποστολές(2010-09-22 00:00:00.0)
Υπερδύναμη ...αρπαχτής(2005-03-18 00:00:00.0)
«Πόλεμος ΑΕ» αλά ...Γιωργάκη!(2003-12-13 00:00:00.0)
Η «γαλαντόμος» ελληνική εξωτερική πολιτική(2003-07-01 00:00:00.0)
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση(2000-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ