Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολες οι πρωτοποριακές λαϊκές δυνάμεις στη μάχη των τοπικών εκλογών

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της ΚΟ Ιωαννίνων για τις εκλογές στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Στιγμιότυπο από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο εργοστάσιο «Δωδώνη»
Στιγμιότυπο από την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο εργοστάσιο «Δωδώνη»
Παρεμβαίνοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση σημείωσε : «Επικρατεί σκόπιμη διγλωσσία στο ζήτημα του χαρακτήρα των τοπικών εκλογών. Από τη μια μεριά γίνεται αποδεκτό και παραδεκτό ότι οι τοπικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και, από την άλλη, όταν πρόκειται για την πολιτική των συνεργασιών ή το κριτήριο της ψήφου, προβάλλεται η τοπικότητα των κριτηρίων!

Οταν το ΠΑΣΟΚ καλεί σε συνεργασία και κοινή στάση τις "δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις", κατά της συντήρησης, προσδίδει έντονο πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές, στη γραμμή όμως "ελάτε στο μαντρί μου, στην πολιτική μου", ώστε να χτυπηθούν με ένα σμπάρο δύο, τρία τρυγόνια:

- Να αθωωθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει έστω ένα είδος ανοχής με εκλογικά ανταλλάγματα στην ΤΑ. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι μπορεί να ενσωματώσει τους συμμάχους του στην ΤΑ. Υπάρχει η γνωστή εμπειρία στη συνεργασία του με τον ΣΥΝ.

- Προσδοκά ότι μια συνεργασία, ακόμα και αν μείνει στο στάδιο του διαλόγου με πενιχρά αποτελέσματα, θα έχει επίδραση στη συμπεριφορά των εργαζομένων απέναντι σε μέτρα -καρμανιόλα σε βάρος τους, όπως είναι το συνταξιοδοτικό, η Υγεία, και ακόμα περισσότερο ποντάρει στην καλλιέργεια του γνωστού δεξιά -αντιδεξιά μπροστά στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Επομένως, το ΠΑΣΟΚ ωφελείται να παίζει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό: να ανεβάζει με τον πολιτικό χαρακτήρα τη λογική της συνεργασίας - παγίδας, από την άλλη, όμως, να διανθίζει τους πολιτικούς σκοπούς του με διακηρύξεις χαμηλών τόνων, ότι τελικά αυτό που παίζει ρόλο είναι τα πρόσωπα! Ελπίζει, και με αυτόν τον τρόπο, να διατηρήσει ή να αποσπάσει ψήφους, φροντίζοντας να στέλνει μηνύματα, ότι τα πρόσωπα έχουν ρόλο, αφού από αυτά εξασφαλίζεται και το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός των πελατειακών σχέσεων.

Η ΝΔ επίσης χαρακτηρίζεται από διγλωσσία. Από τη μια λέει ανοιχτά ότι πάση θυσία πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των πράσινων δήμων και νομαρχιών, προκειμένου να διαμορφώσει ένα κλίμα νίκης υπέρ της για τις εθνικές εκλογές. Επειδή τα όρια της συσπείρωσης που διαθέτει δεν είναι ανεξάντλητα, καταφεύγει στο επιχείρημα ότι δεν ενδιαφέρεται στενά και αποκλειστικά για γαλάζιους δημάρχους και νομάρχες, αλλά να βγουν άξια πρόσωπα, και μάλιστα χωρίς προκατάληψη, αν πρόκειται για αριστερούς ή κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Με την προπαγάνδα αυτή δεν επιδιώκει μόνο να αποσπάσει ψήφους ή να ανεχτεί να βγουν κάποιοι, έστω αριστεροί και κομμουνιστές, αρκεί να μην είναι πράσινοι, αλλά και να αντιμετωπίσει την ΠΑΣΟΚική εκστρατεία του γνωστού τύπου "το φως και το σκότος". Ελπίζει στα αντιΠΑΣΟΚ σύνδρομα του δεύτερου γύρου, όπως το ΠΑΣΟΚ ελπίζει στα αντιΝΔ σύνδρομα!

Πάντως, η διγλωσσία αυτών των κομμάτων είναι συνεπής με τους στόχους τους και τις γενικότερες επιδιώξεις. Και τα δύο κόμματα επιδιώκουν όξυνση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, φροντίζοντας όμως αυτή να περιοριστεί σε ανώδυνα θέματα. Δε θέλουν η διελκυστίνδα της αντιπαράθεσής τους να ανοίξει τα μάτια κάποιων, όσον αφορά τη γενική πολιτική που και οι δύο υπηρετούν και τις συνέπειες στο τοπικό επίπεδο. Τους ενδιαφέρει να περιορίσουν το ζήτημα σε θέματα αποκέντρωσης και αυτοδιαχείρισης, σε θέματα περιφερειακής και τοπικής πολιτικής, στην κρίση των προσώπων, αλλά να μην τεθεί και μέσα από τη μάχη των εκλογών το γενικότερο ζήτημα: Οι αναδιαρθρώσεις και ό,τι παραπέμπει στην κερδοφορία του κεφαλαίου, στη σχετική και απόλυτη επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

Τα κριτήρια της ψήφου

«Ο εργάτης και η εργάτρια», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ανεξάρτητα αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό, ο μικρός επαγγελματίας, ανεξάρτητα αν είναι αυτοαπασχολούμενος ή έχει προσωπικό 1,2,3 μισθωτούς, ο μικροκληρούχος και μικροπαραγωγός αγρότης ή αγρότισσα, οι νέοι άνθρωποι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, πρέπει να ψηφίσουν με βάση το ταξικό τους συμφέρον, με βάση τις συνέπειες από τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών τομέων, από τη συνταξιοδότηση ως τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, με κριτήριο τη στάση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επιλογές του πολέμου, της αλλαγής των συνόρων, της αμφισβήτησης των συνόρων. Με κριτήριο τη συσπείρωση και συμπαράταξη των δυνάμεων που παλεύουν και επιθυμούν να αντεπιτεθούν, για να διατηρήσουν όχι μόνο τα κεκτημένα (αυτά, άλλωστε, είναι σε τροχιά αρπαγής και αμφισβήτησης), αλλά και υπέρ στόχων, αιτημάτων που απηχούν τη θέληση για λαϊκή ευημερία και ειρήνη.

Μήπως αυτή η τοποθέτηση του ΚΚΕ οδηγεί στην αγνόηση των τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων;

Οχι μόνο δεν τα αγνοούμε, αλλά τα υπηρετούμε με τη θέση μας για χειραφέτηση και απεγκλωβισμό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από την πολιτική στρατηγική τους - πριν απ' όλα - και κατά συνέπεια και από τους παραπάνω κομματικούς σχηματισμούς.

Η πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων, για να λυθούν, εξαρτάται από τη γενική πολιτική που προωθείται. Πολύ λίγα προβλήματα σήμερα, συγκριτικά με το παρελθόν, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τοπικό ή περιφερειακό πλαίσιο. Αναφερόμαστε στα κρίσιμα προβλήματα της ανεργίας, του κόστους ζωής, του βιοτικού επίπεδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της Παιδείας και της Υγείας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ΤΑ έχει ρόλο και λόγο, δεν είναι αμέτοχη και ουδέτερη κ.λ.π.

Οι τοπικές αρχές που δέχονται ή υποκύπτουν στη γενική πολιτική, ακόμα και αν κάνουν κριτική σε ζητήματα που αφορούν την ΤΑ, τα τοπικά προβλήματα, δεν είναι σε θέση να δώσουν λύσεις ή να ασκήσουν πίεση για λύσεις. Κάποια επιμέρους τοπικά έργα καλλωπισμού μπορούν να γίνουν, έργα για τη βελτίωση ακόμα και της τοπικής υποδομής, όμως αυτοί οι καλλωπισμοί και οι βελτιώσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν την τάση όξυνσης και επιδείνωσης των προβλημάτων τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών αρχών έχει κάνει έργο, το θέμα είναι αν με τη στάση τους έβαλαν φρένο στην όξυνση των κύριων και βασικών προβλημάτων που απασχολούν το λαό, ανεξάρτητα αν ζουν σε αστικά, ημιαστικά κέντρα ή στην ύπαιθρο.

Επομένως, η μάχη των τοπικών εκλογών θα αποβεί θετική μόνο όταν οδηγήσει σε μαζικό απεγκλωβισμό από τις επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τρόπο τέτοιο που αποδείχνει μαζικότερη χειραφέτηση από την πολιτική συμμόρφωσης στην ΟΝΕ, της απελευθέρωσης όπως λέγεται των αγορών, των ιδιωτικοποιήσεων κ.λ.π.».

Η δική μας λογική

«Η ΤΑ», τόνισε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα, «εδώ και αρκετά χρόνια έχει μεταβληθεί στον καλύτερο αποκεντρωμένο μηχανισμό του κράτους. Επομένως, και με τοπικά κριτήρια να μιλήσουμε, πάλι απαιτείται η καταδίκη των δύο κομμάτων μέσω της καταδίκης των συνδυασμών τους, των ανοιχτών και των συγκαλυμμένων και στους δύο γύρους. Η καταδίκη όσων σίγησαν, συναίνεσαν και συνεργάστηκαν με αυτήν την πολιτική.

Η πολιτική συσπείρωσης των λαϊκών δυνάμεων εναντίον της κυρίαρχης πολιτικής, είτε αυτή ασκείται από το ΠΑΣΟΚ είτε υποστηρίζεται από τη ΝΔ, πρέπει να διαπεράσει όλες τις τοπικές μάχες.

Η δική μας λογική δεν έχει καμία σχέση με τη λογική συνεργασίας = αυτοσκοπός των μικρότερων κομμάτων κατά των μεγαλύτερων. Αυτή η αντίληψη είναι λογικοφανής αλλά όχι λογική, αφού συγκαλύπτει το είδος και το χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που πρέπει να γίνει σήμερα. Γι' αυτό και επικρίνουμε τη γραμμή του ΣΥΝ, που ενώ έχει συμφωνήσει στις αναδιαρθρώσεις στην ΤΑ, που αλλοίωσαν πλήρως τον χαρακτήρα της, κηρύσσει την ανάγκη να βγουν και αριστεροί δήμαρχοι και νομάρχες.

Ούτε μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη λογική, ότι η μάχη είναι πολιτική σε ορισμένους δήμους και νομαρχίες, ενώ σε άλλους δεν είναι, στους περισσότερους. Πολιτική είναι παντού, χωρίς καμία εξαίρεση. Και γι' αυτό η γραμμή συσπείρωσης πρέπει να είναι ενιαία, πράγμα που δεν εμποδίζει προσαρμογές με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, και πρέπει να είναι ενιαία και στους δύο γύρους. Και μόνο οι διάλογοι εξακρίβωσης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είναι αρκετό για να σπέρνουν σύγχυση, ανεξάρτητα σε πόση έκταση θα καρποφορήσουν.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη συγκρότηση πλατειών ριζοσπαστικών ψηφοδελτίων που να εκφράζουν ένα όσο γίνεται πιο πλατύ επίπεδο συνεργασίας, ικανό να δώσει ώθηση στο λαϊκό κίνημα από την άλλη μέρα των εκλογών. Οι συνεργασίες που θα επιδιώξουμε σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να είναι φερέγγυες, τόσο με γενικά όσο και τοπικά κριτήρια. Ο βασικός τους κορμός πρέπει να στηρίζεται στις συνεργασίες, προσωπικές ή συλλογικές, που έχουν υπάρξει στη διάρκεια των εργατικών και λαϊκών αγώνων, στις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου, στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Δε θα πρόκειται για συνεργασίες καιροσκοπικές, αδοκίμαστες. Τι πιο φυσικό να ολοκληρώνεται η κοινή δράση και στα ψηφοδέλτια;

Βεβαίως, υπολογίζουμε και στη δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί από εδώ και εμπρός, άρα θα επιδιώξουμε και μέσα από τη μάχη των τοπικών εκλογών να εκφραστεί πιο καθαρά η διάθεση απεγκλωβισμού από τα κόμματα εξουσίας και την πολιτική τους. Επομένως, και μέχρι τη μέρα που θα κλείνουν τα ψηφοδέλτια, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες οφείλουμε να κάνουμε το παν, ώστε να ισχυροποιείται και να διευρύνεται η όποια συσπείρωση έχει υπάρξει ως σήμερα.

Επομένως, με γενικά πολιτικά κριτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια για την ΤΑ, συμβάλλουμε σε τοπικές συνεργασίες, χωρίς πανελλαδικές συμφωνίες.

Στη μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να μπουν όχι μόνο οι καθ' ύλην αρμόδιες δυνάμεις, άλλα όλα τα κινήματα. Τα εργατικά σωματεία, τα άλλα μαζικά κινήματα και κινήσεις έχουν λόγο για τις τοπικές αρχές. Οι πιο πρωτοποριακές λαϊκές δυνάμεις να συμβάλουν στη μάχη, όχι ως ψηφοφόροι αλλά και ως πρωταγωνιστές της συσπείρωσης», κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ