Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ομόφωνο ΟΧΙ στα χημικά όπλα

Επιφυλάξεις του ΚΚΕ για συγκεκριμένες διατάξεις

Ομόφωνα χτες η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έκανε δεκτό το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την απαγόρευση ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και την καταστροφή τους». Πρόκειται για Σύμβαση που υπογράφτηκε το 1993 στο Παρίσι και έχει ήδη κυρωθεί με νόμο στη χώρα μας το 1994 και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεσπίζεται αρμόδια αρχή για την απαγόρευση των χημικών όπλων και προβλέπονται οι σχετικές ποινές για όσους παραβαίνουν τις διατάξεις της σύμβασης.

«Δεν μπορεί κανείς να πει ΟΧΙ στη συγκεκριμένη σύμβαση», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για την τήρησή της διεθνώς. Υπενθύμισε ότι η απαγόρευση των χημικών όπλων προβλεπόταν από πρωτόκολλο του 1925, αλλά έκτοτε η ανθρωπότητα θρήνησε χιλιάδες θύματα, αφού οι εκάστοτε ισχυροί καταπατούσαν τις σχετικές συμβάσεις.

Ο Π. Κοσιώνης είπε ότι και στη δεκαετία του '70 είχε αρχίσει σχετική συζήτηση στον ΟΗΕ για να υπογραφεί σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, αλλά τη σαμποτάρισαν οι ΗΠΑ, όπως έκαναν και με τις συμφωνίες του Κιότο και του Ρίο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, όπως τόνισε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, στα άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχουν και διατάξεις που χρειάζονται να απαλειφθούν γιατί μπορούν να στραφούν εναντίον των πολιτών. Τέτοια είναι η διάταξη που αναφέρει ότι στους σκοπούς που επιτρέπονται από τη Σύμβαση είναι και οι «σκοποί διατήρησης της δημόσιας τάξης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η καταστολή στάσης στο εσωτερικό του κράτος». Ο καθένας, είπε ο Π. Κοσιώνης, καταλαβαίνει ότι αυτό αφορά τη χρήση των χημικών δακρυγόνων εναντίον διάφορων κινητοποιήσεων όπως γίνεται συχνά όλα αυτά τα χρόνια και ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ