ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Προωθούνται αντιδραστικές διατάξεις για τη λειτουργία των κομμάτων

Σε χτεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, που διοργάνωσε η ΝΕ Αχαΐας, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Η προώθηση αντιδραστικών διατάξεων μέσω νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και τις γενικότερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες το βράδυ στο κατάμεστο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο.

Ο βουλευτής του Κόμματος, στην ομιλία του σημείωσε πως «είμαστε σε περίοδο αντιδραστικών αλλαγών που συντελούνται στο πολιτικό μας σύστημα» και τόνισε αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, ότι «η "μερίδα του λέοντος" της κρατικής επιχορήγησης κατοχυρώνεται στα δύο μεγάλα κόμματα, επιβάλλεται η κατά 50% μείωση της προεκλογικής επιχορήγησης με αντίτιμο την παροχή "δωρεάν" τηλεοπτικού χρόνου, ακόμα και για όσα κόμματα δε θέλουν να αξιοποιήσουν - όπως το ΚΚΕ - τον τηλεοπτικό χρόνο. Απαγορεύουν παράλληλα την αφίσα και τα πανό και απειλούν τους παραβάτες με βαρύτερες ποινές από αυτές που ισχύουν. Αφήνουν ελεύθερα τα κανάλια να προβάλλουν τους ευνοούμενούς τους στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. Επιπρόσθετα επιδιώκουν να υπάρχουν λίστες φίλων, οπαδών και συναλλασσόμενων με τα κόμματα - με ορατούς τους κινδύνους ειδικά για το ΚΚΕ - και εντάσσουν δικαστές στην Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών, που μέχρι σήμερα ήταν αυστηρά διακομματική».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στο πολιτικό σύστημα και τόνισε πως «η εφαρμογή του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού συστήματος με τη δημιουργία 150 - 200 μονοεδρικών περιφερειών, όπου θα ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα, μέσα από το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα μπορούν να νέμονται το σύνολο αυτών των εδρών, θα έχει ως άμεση συνέπεια το δραστικό περιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των μικρότερων κομμάτων. Επίσης - υπογράμμισε - η διοικητική διαίρεση της χώρας με βάση την Περιφέρεια και με προοπτική την κατάργηση των Νομαρχιών και πιθανόν παραπέρα ενοποίηση των δήμων θα έχει στόχο την πληρέστερη προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις απαιτήσεις της ΕΕ και της πλήρους μετατροπής τους ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Ακόμα - σημείωσε - η προωθούμενη αξιολόγηση καθηγητών και σχολικών μονάδων και η απειλή τιμωρίας των "απείθαρχων" με κόψιμο του μισθού ή της επιχορήγησης και η επέκταση αυτής της λογικής σε όλο το δημόσιο τομέα θα έχει στόχο την πλήρη ευθυγράμμιση στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης».

Τέλος, τόνισε ότι η θεσμοθέτηση του Ευρωτρομονόμου, του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, η ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας και τα μέτρα για την «ασφάλεια» της Ολυμπιάδας (μεταξύ των οποίων και το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις κ.ά.) δείχνουν τη ζοφερή προοπτική για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες αντιστάσεις.

Μονόδρομος και οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, χωρίς προσχήματα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, όχι μόνον των τηλεπικοινωνιών, αλλά όλων των κρίσιμων τομέων, αν δε θέλει να απομονωθεί η Ελλάδα...

Πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Δεν υπάρχουν περιθώρια κάποια κυβέρνηση να ακολουθήσει άλλη επιλογή. Και σημειωτέον ότι οι επιχειρηματίες θα επενδύουν μόνον όπου βλέπουν κέρδος. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ και Ελληνες μεγαλοκαρχαρίες ήταν σαφείς χτες στο συνέδριο της εταιρίας «ΟΤΕ Ιντερνάσιοναλ» και της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Προσπάθησαν, μάλιστα, να πείσουν ότι μόνον έτσι θα δουν καλύτερες μέρες τα λαϊκά στρώματα. Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει οικτρά.

Συγκεκριμένα, ο Τόμας Μίλερ υποστήριξε ότι απαιτείται η ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αλλά και στη βιομηχανία της ενέργειας και αλλού, προκειμένου οι καταναλωτές να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Χαρακτήρισε την εκποίηση του δημόσιου τομέα αναγκαστική λύση και ισχυρίστηκε ότι είναι θέμα χρόνου να ιδιωτικοποιηθούν οι κρίσιμοι τομείς και όχι ζήτημα επιλογής των κυβερνήσεων το αν και το πότε. Ολοκληρώνοντας τον πολιτικό εκβιασμό του, «προειδοποίησε» ότι όποια χώρα δεν επιλέξει την «απελευθέρωση της αγοράς», θα καταστεί μη ανταγωνιστική και θα απομονωθεί.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, υποστήριξε ότι βοηθούν στην ανοικοδόμηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και γενικά των Βαλκανίων. Δηλαδή των περιοχών, που πρώτα αιματοκύλησαν, χώρισαν σε σφαίρες επιρροής, κατέστρεψαν τις υποδομές τους και τώρα έρχονται να ανακατασκευάσουν και να κερδίσουν πολλαπλάσια.

Και για να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο τι σημαίνει ανοικοδόμηση για τις ΗΠΑ, ο Τ. Μίλερ αποσαφήνισε ότι οι επενδυτές έρχονται στα Βαλκάνια μόνον όταν υπάρχει η δυνατότητα κέρδους και ότι «δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί». Ακολούθως και αφού έχει εξοικειωθεί με το ρόλο του πλασιέ προϊόντων (π.χ. όπλων), έφερε διάφορα παραδείγματα από τη θητεία του ως πρέσβης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να δείξει πόσο καλύτερη είναι η κινητή τηλεφωνία από τη σταθερή.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ομίλου εταιριών «Ιντρακόμ» Σ. Κόκκαλης - χαρακτηριστική περίπτωση ατόμου που ανδρώθηκε επιχειρηματικά, κλείνοντας δουλιές με το Δημόσιο - υποστήριξε ότι η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση ωφελεί και ότι τα κράτη που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο, οι λαοί τους υποφέρουν. Εφερε ως παραδείγματα τη Βόρεια Κορέα και τη Βιρμανία, θεωρώντας προφανώς ότι η Αργεντινή, η Ισπανία των εκρηκτικών ποσοστών ανεργίας και η Ελλάδα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας (επίσημα στοιχεία «Γιούροστατ») βαίνουν καλώς.

Συμπλήρωσε ότι η παγκοσμιοποίηση δίνει δυνατότητες σε όλους, «ξεχνώντας» ότι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες κάθε χρόνο βάζουν «λουκέτο» (βλέπε στοιχεία ΕΣΥΕ). Ξεκαθαρίζοντας ο Σ. Κόκκαλης τι επιθυμεί από τους πολιτικούς εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου, είπε ότι για να επιτευχθεί ανάπτυξη «χρειαζόμαστε σύμπραξη των πολιτικών και επιχειρηματικών δυνάμεων». Δηλαδή, οι πρώτες να λένε «ναι» σε ό,τι προστάξουν οι δεύτερες, «ναι» και στο πρόσφατο αίτημά του για συγχώνευση ΟΤΕ και «Ιντρακόμ».

Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, είπε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να δουλέψει για την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέρος αυτής της προσπάθειας για «ανάπτυξη» βίωσαν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου ή οι Τούρκοι με τα όλο και σκληρότερα μέτρα που επιτάσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δεν αντιμετωπίζεται με διεύρυνση της καταστολής

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου σε πρόταση νόμου της ΝΔ

Το υπαρκτό πρόβλημα της αύξησης της εγκληματικότητας δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση της καταστολής, αλλά χρειάζεται συνολικότερη αντιμετώπιση. Το παραπάνω τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στην τοποθέτησή του πάνω στην πρόταση νόμου της ΝΔ για την αντιμετώπιση της παράνομης κατοχής και εμπορίας όπλων.

Ο βουλευτής είπε ότι οι συνολικότερες πολιτικές στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα (φτώχεια, ανεργία κ.ά.) δημιουργούν ένα κλίμα αύξησης της εγκληματικότητας, το οποίο βοηθάει και το ηθικό κλίμα που δημιουργείται στην κοινωνία. Ετσι, είπε, οι απόψεις που καλλιεργούνται για τον ατομικισμό ή οι αντιλήψεις ότι για να προκόψει κάποιος πρέπει να «πατήσει επί πτωμάτων» δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι η περαιτέρω αύξηση της καταστολής δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αυτήν αυξάνεται συνεχώς παρά το ότι η Ελλάδα έχει σε σχέση με τον πληθυσμό τους περισσότερους αστυνομικούς κάθε είδους από όλες τις χώρες τις ΕΕ.

Το ζήτημα, συνέχισε, είναι ποιοτικό και σχετίζεται με το ριζικό αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία ακόμα και σήμερα παρακολουθούν εκδηλώσεις συνδικάτων, ενώ τα ΜΑΤ συνεχώς ενισχύονται.

Η συζητούμενη πρόταση, κατέληξε, αφορά ένα μικρό μέρος του τομέα της καταστολής και εμείς που λέμε όχι στη διεύρυνση της καταστολής δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις διατάξεις της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ