ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Κρίση, αλλά με ... ερωτηματικά

Παρέμβαση Σημίτη κατά «εσωστρέφειας» και συστάσεις για «συμμόρφωση»...

Με συνδυασμένα «πυρά» από όλα τα κέντρα εξουσίας εντός της κυβέρνησης και του κόμματος (πρωθυπουργός, γραμματέας, προεδρείο ΚΟ) αντέδρασε χτες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην κίνηση των 45 κυβερνητικών βουλευτών, που, υπό τον Θ.Τσουκάτο, κατέθεσαν το γνωστό υπόμνημα σχετικά με το Ασφαλιστικό. Επικεφαλής της απάντησης τέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της εισήγησής του στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, για να στηλιτεύσει (για μια ακόμα φορά) την «εσωκομματική εσωστρέφεια» και να προβεί σε «αυστηρές συστάσεις»... Ταυτόχρονα, ανακοινώσεις απόρριψης της «πρωτοβουλίας Τσουκάτου» εξέδωσαν τόσο ο Κ. Σφυρίου ως γραμματέας του προεδρείου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (όπου μάλιστα υπενθυμίζονται στους βουλευτές τα καταστατικά τους καθήκοντα και απορρίπτεται η πρότασή του για σύγκληση της ΚΟ), αλλά και ο Κ. Λαλιώτης.

Αυτό ακριβώς το «μπαράζ», πάντως, δημιουργεί ερωτηματικά καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά της «κίνησης Τσουκάτου» είναι αναντίστοιχοι της αξίας αυτής καθ' αυτής της «κίνησης», δεδομένου ότι η πλειοψηφία των βουλευτών που συνυπογράφουν ανήκουν στους ακραιφνείς «εκσυγχρονιστές». Δε λείπουν μάλιστα εκείνοι που βλέπουν ότι πίσω από τη «σφοδρή ενόχληση» του Κ. Σημίτη κρύβεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού να είναι αυτός που θα προκαλέσει ένα τεχνητό κλίμα που θα θυμίζει τις προ συνεδρίου εποχές. Ετσι, υποστηρίζουν, δίνεται η δυνατότητα στον Κ. Σημίτη να καλλιεργήσει από σήμερα τα γνωστά «άλλοθι» περί «εσωτερικής υπονόμευσής του», «άλλοθι» αναγκαία στο βαθμό που η αντίδραση ενάντια στην πολιτική του πάψει να είναι ελεγχόμενη ή τα σημάδια για απώλεια της στήριξης ισχυρών κέντρων πολλαπλασιαστούν...

Στο φόντο, λοιπόν, μιας υποβόσκουσας κρίσης που σημάδια της εκδηλώθηκαν τόσο με την παραίτηση Ζαφειρόπουλου όσο και με την ανακίνηση εκ νέου θέματος διαδοχολογίας στο ΠΑΣΟΚ (και που στο κέντρο της βρίσκεται η αγωνία για ήττα στις εκλογές που μόνο με «θαύμα» θα αποτραπεί κατά τον Θ. Πάγκαλο) ο Κ. Σημίτης επέλεξε χτες να παρέμβει με αφορμή την κίνηση Τσουκάτου. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, δήλωσε ότι «όσοι βιάζονται για να αναδείξουν την ευαισθησία τους, δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά... Κάθε άστοχη ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες, να απομακρύνει τη λύση. Ειπώθηκε ότι θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά, τέτοιες ενέργειες δε διευκολύνουν και, εξ αντικειμένου, δυσχεραίνουν μια πολιτική που εξελίσσεται μεθοδικά και σταθερά προς θετική κατεύθυνση... Για να ανταποκριθούμε - πρόσθεσε - χρειάζεται η συνεργασία όλων και όχι τοποθετήσεις ή διαφοροποιήσεις, οι οποίες δε συμβάλλουν σ' αυτό. Αυτή τη συνεργασία επιζητώ από όλους». Κατέληξε δε λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις «εξ αντικειμένου» βλάπτουν το ΠΑΣΟΚ...

Ομως, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στα παραπάνω. Γενικεύοντας την κριτική του ενάντια στα «κακώς κείμενα», επιτέθηκε κατά της «εσωστρέφειας», λέγοντας ότι «η εσωστρέφεια παρασύρει στην αδράνεια», συμπληρώνοντας ότι «το συνέδριο έδωσε καθαρές λύσεις και ζήτησε άλλες συμπεριφορές»

Ερωτηθείς λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερμήνευσε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «το θέμα της εσωστρέφειας έχει να κάνει με γενικότερα φαινόμενα» και δεν περιορίζεται στην υπόθεση Τσουκάτου. Χρησιμοποιώντας ακόμα και απειλητικούς τόνους πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει θέμα» διαγραφών καθώς «δεν υπάρχει θέμα ανταρσίας».

Στη συνέχεια ο Χρ. Πρωτόπαππας προσέδωσε στην κίνηση του πρωθυπουργού «προληπτικό χαρακτήρα», αφού όπως είπε «παρενέβη (για) να σταματήσει εδώ, να σταματήσει σήμερα» η κρίση και να μπει «τέρμα στην αδράνεια της εσωστρέφειας»

Κατά τα λοιπά, ο Χ. Πρωτόπαππας αρνήθηκε ότι ο πρωθυπουργός με τα λεγόμενά του «άδειασε» τους 45 βουλευτές, που από την πλευρά τους βγήκαν χτες σε ραδιόφωνα (Τσουκάτος, Φασούλας, Παπουτσής, Τζανής κ.ά.) για να δηλώσουν ότι στην πρόθεσή τους ήταν να βοηθήσουν και όχι να πλήξουν την κυβέρνηση...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βλέπει (πάλι) «ακυβερνησία»!

Το γνωστό παραμύθι της «ακυβερνησίας» προβάλλει η ηγεσία της ΝΔ με αφορμή την αναταραχή που προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την κίνηση των «45» για το Ασφαλιστικό. Στόχος από τη μια να πιέσει και στηρίξει την κυβέρνηση «να μην κάνει πίσω» στο Ασφαλιστικό και από την άλλη να δείξει ότι είναι ανίκανη να επιβάλλει την πολιτική της.

Επίσημα ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να μπει στις εσωκομματικές διαστάσεις της κίνησης των 45, λέγοντας ότι είναι «ένα εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ», αλλά έσπευσε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του Ασφαλιστικού. «Επιτέλους, πρέπει ξεκάθαρα να δημοσιοποιήσει - εάν έχει - τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της έγκαιρης θεσμοθέτησης ενός καινούριου ασφαλιστικού. Από αυτή την άποψη εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τη θέση αυτή τη συμμερίζεται μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερο «αποκαλυπτικός» ο γγ της ΚΟ Δημ. Σιούφας, εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία των 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό δείχνει «την αδυναμία της κυβέρνησης να διαμορφώσει ενιαία πολιτική και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε», ενώ έσπευσε να διαπιστώσει πως «σε κάθε περίπτωση - είτε συνδέεται με τις ενδοπασοκικές δελφινομαχίες είτε όχι - επιβεβαιώνει την κοινή πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν εκφράζει συνολικά το κόμμα του, αλλά, επιπλέον, έπαυσε να κυβερνά»! Το ερώτημα «μήπως ο κ. Σημίτης έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας» έθεσε ο Γ. Βουλγαράκης.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Ανεκπλήρωτα τα οράματα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), αύριο, Σάββατο 26-1-02 και ώρα 9.30 π.μ., στο Αμφιθέατρο «Γκίνη» του ΕΜ Πολυτεχνείου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Τα ανεκπλήρωτα οράματα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ σε σχέση με τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα». Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 55 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ.

Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει

Σε δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με την τακτική του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές απαντά με χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα δημοσιεύματα που αποδίδουν στη "Χαριλάου Τρικούπη" ειλημμένες αποφάσεις ή επιλεκτικές σκέψεις για "μονομερή στήριξη" από το ΠΑΣΟΚ του υποψηφίου του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη κ. Κουράκη και του ΚΚΕ στην Πάτρα κ. Κοσιώνη. Επίσης - συνεχίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - δεν έχουν καμία βάση οι αναφορές για ύπαρξη κεντρικής συμφωνίας για την υποστήριξη υποψηφίων στους άλλους δήμους που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, αφού ο διάλογος και οι διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων τώρα ξεκινούν στις ΝΕ».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου με τον πρόξενο της παλαιστινιακής πρεσβείας, τον πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ και με εκπρόσωπο της ΚΝΕ για την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.
  • Στις 19.00 ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ για τη ζωή και το έργο του Ι.Β. ΛΕΝΙΝ, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μηλιώνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το θάνατο του ηγέτη του Διεθνούς Προλεταριάτου.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ μια συζήτηση του Αλέκου Βερναρδάκη, με τους Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Δημήτρη Στρατούλη, από τη Γραμματεία Κοινωνικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπο της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και Τάσο Φωτόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΠΕΤΑΣΥ-ΟΤΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για το Ασφαλιστικό.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου, μια συζήτηση με τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος και Γιάννη Γκιώκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για την Περιφερειακή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ
  • Στις 23.00 στην εκπομπή Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ η Σοφία Αδαμίδου συναντά το συγγραφέα Γιώργο Μανιώτη και συζητούν για την ελληνική πεζογραφία και το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο
Εκδήλωση για το «Ριζοσπάστη»

Αφιερωμένη στην εφημερίδα των κομμουνιστών, το «Ριζοσπάστη», είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Βόρεια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 του Γενάρη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης).

Στην αίθουσα θα εκτεθούν παλιά και νεότερα φύλλα της εφημερίδας και θα διατεθούν βιβλία εκδόσεων της «Τυποεκδοτικής» και της «Σύγχρονης Εποχής».

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει εκδρομή στο Ναύπλιο και την Επίδαυρο, την Κυριακή 27 του Γενάρη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56 και στα τηλέφωνα 010.3843.444 και 010.3827.303.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ