ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά βήματα σε όλη τη χώρα

Το κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη ακούγεται καθημερινά σε όλο και περισσότερους χώρους δουλιάς, σε μια προσπάθεια να φτάσει όσο γίνεται μακρύτερα το μήνυμα της αντίστασης

Από την περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από την περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Με την προκήρυξη του ΠΑΜΕ να μοιράζεται χέρι - χέρι στους εργαζόμενους, σε γιαπιά, εργοστάσια και εργασιακούς χώρους, συνδικαλιστές και στελέχη του ΠΑΜΕ πληθαίνουν καθημερινά τις συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις στα διαλείμματα, την ώρα της δουλιάς, τις αλλαγές των βαρδιών. Δυναμώνουν τη φωνή τους, καλώντας εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 31 Γενάρη. Να στείλουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση ότι θα τους βρει αντιμέτωπους στους δρόμους, ότι θα υπερασπιστούν δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για να επιβάλουν τη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί στην εργατική τάξη η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των δυνάμεων που τη στηρίζουν, απηύθυνε χτες ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Μεταλλεργάτες, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτροσυγκολλητές έπαιρναν και διάβαζαν την προκήρυξη του ΠΑΜΕ. «Το πολυδιαφημισμένο ευρώ αποδείχτηκε εργαλείο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου που βρήκε αφορμή για ανατιμήσεις. Καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν καθημερινά θυσίες, όταν η πλουτοκρατία αυξάνει καθημερινά τα κέρδη της» σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, έκανε σαφές ότι είναι πολιτικό ζήτημα και ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Απαντώντας σε εργαζόμενο για τη θέση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι αυτή ακολουθεί τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

«Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αγωνία, ανασφάλεια και αγανάκτηση δημιουργεί στους εργαζόμενους η κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυτή την κατάσταση περιέγραψαν οι εργαζόμενοι καθαρισμού του αεροδρομίου και οι τεχνικοί αεροσκαφών στον Θύμιο Ευθυμίου, ο οποίος περιόδευσε χτες στο αεροδρόμιο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής, μιλώντας στους εργαζομένους στην καθαριότητα και στη συνέχεια στους τεχνικούς αεροσκαφών, τόνισε ότι σήμερα το να κατανοείς απλά την κατάσταση και ποιος φταίει, δε φτάνει. Η επίθεση γίνεται σε όλα τα μέτωπα, συνέχισε, και γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει ενιαία και αποφασιστικά να την αντιμετωπίσουν. Η μαζική μαχητική συμμετοχή στις 31 Γενάρη, αλλά και η καθημερινή πάλη είναι η απάντηση των εργαζομένων απέναντι σ' αυτή την πολιτική.

Στερεά και Εύβοια

Στη μάχη της ενημέρωσης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, που θα γίνει στις 31 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο, έχουν ριχτεί και οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος στην Εύβοια. Επίσης, συλλαλητήρια θα γίνουν την ίδια μέρα: Στη Λιβαδειά, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Θήβα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Λαμία, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου. Στη Φωκίδα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Θεσσαλία

Κατάσταση αγωνιστικού «συναγερμού» επικρατεί και στη Θεσσαλία. Στις 31 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια: Στη Λάρισα, όπου θα συμμετέχουν, επίσης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη Μαγνησία, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο. Στην Καρδίτσα θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ συλλαλητήριο θα γίνει την ίδια μέρα και στα Τρίκαλα.

Πελοπόννησος

Συλλαλητήρια θα γίνουν στις 31 Γενάρη και σε μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου. Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Στην Κόρινθο, στις 6.30 μ.μ. στα Περιβολάκια. Στον Πύργο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ. Στο Ναύπλιο, στις 6 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο. Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Ηράκλειο Κρήτης

Συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης οργανώνει για τις 31 Γενάρη η Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Λιονταριών στις 7 το απόγευμα. Την κινητοποίηση στηρίζει με απόφασή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης

«Λιτότητα ανεργία πληθωρισμός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός»! Το σύνθημα που ακούστηκε έξω από το υπουργείο Οικονομίας, από τα στελέχη του ΠΑΜΕ αποδίδει με ακρίβεια την ουσία της εισοδηματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους το 2002. Με το διάβημά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έκανε ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχτούν αυτή την κοροϊδία και πως τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης σε ένα ενιαίο μέτωπο που θα αντιπαλεύει στο σύνολό της αυτή την πολιτική.

«Πρόκειται για απάτη, για κοροϊδία. Είναι πρόκληση, που η κυβέρνηση πετά στο πρόσωπο της εργατικής τάξης», ήταν το σχόλιο του Γ. Μαυρίκου, ο οποίος σημείωσε ότι οι "αυξήσεις" του 2,5% θα καθορίσουν και την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εργοδότες και στον ιδιωτικό τομέα. Οχι μόνο δεν καλύπτουν τις απώλειες από την καθημερινή ακρίβεια αλλά κυρίως, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.

Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να καταγγείλουμε στον υπουργό Οικονομίας αυτή την κατάσταση και να υπογραμμίσουμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να αντισταθεί μαζί με την αγροτιά που ξεσηκώνεται και να οργανώσουμε τα συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη. Συλλαλητήρια που πρέπει να γίνουν αφετηρία σε μια πορεία αντίστασης της εργατικής τάξης και υπεράσπισης των συμφερόντων της».

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, διατύπωσε στον υφυπουργό Οικονομίας Χρ. Πάχτα, το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δ. Αγκαβάνακης και του επέδωσε το υπόμνημα. Ο συνδικαλιστής μίλησε με αγανάχτηση για την εισοδηματική πολιτική, συνάρτηση των γενικότερων επιλογών της κυβέρνησης, που είναι κάτω από τον τιμάριθμο, που συνεχίζει μέσω των επιδομάτων να ασκεί διασπαστική τακτική, ενώ οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, απομυζούν το οικογενειακό εισόδημα.

Από το χτεσινό διάβημα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
Από το χτεσινό διάβημα έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
Πραγματική αύξηση των εισοδημάτων μετά το 1994, ισχυρίστηκε ότι έχουν οι εργαζόμενοι ο υφυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βελτίωσε το κράτος πρόνοιας. «Δεν πάτε καλά. Εγκαταλείψατε το λαό. Λέτε για "κοινωνικό πρόσωπο", αλλά το πρόσωπό σας το έχετε στρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο», ήταν η απάντηση του Β. Γεωργαντά εκπροσώπου των συνταξιούχων, ο οποίος ρώτησε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αν με 100.000 και 120.000 δραχμές μπορεί σήμερα να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι.

«Πιλότο για τους βιομήχανους» χαρακτήρισε το 2,5% ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Δ. Θεοδώρου, ο οποίος τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» να συνεχίσουν την πολιτική καθήλωσης του εργατικού μεροκάματου.

«Αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή». Με αυτό το σύνθημα -σχόλιο, οι συγκεντρωμένοι «έκλεισαν» τη διαμαρτυρία τους, δίνοντας ραντεβού για τα συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη.

ΕΠΙΔΟΜΑ 60.000 ΔΡΑΧΜΩΝ
«Επικοινωνιακό τρικ» και απάτη...

Σε ένα ακόμη «επικοινωνιακό τρικ» με στόχο την εξαπάτηση των εργαζόμενων, φαίνεται να εξελίσσεται η χορήγηση του περιβόητου επιδόματος των 60.000 δραχμών προς τους δημόσιους υπαλλήλους, που ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη η κυβέρνηση. Καθώς αρχίζει να ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο, κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν τώρα ότι μεγάλες ομάδες εργαζομένων του δημόσιου τομέα αποκλείονται από τη χορήγηση του επιδόματος. Ειδικά για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και στα λοιπά ΝΠΔΔ, ρητά αναφέρεται ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν έχει κατηγορηματικό - δεσμευτικό χαρακτήρα «είναι δυνατόν να επεκταθεί εν όλω ή εν μέρει...», αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ξεπεραστεί το πρόσκομμα αυτό, η χορήγηση του επιδόματος θα εξαρτηθεί από την ευρωστία του προϋπολογισμού των ΟΤΑ ή των άλλων ΝΔΠΠ. Με λίγα λόγια αν τα οικονομικά των επιμέρους προϋπολογισμών δεν είναι ανθηρά, τότε θα χορηγηθεί μικρότερο επίδομα 50, 40, 30 χιλ. δρχ. ή δε θα χορηγηθεί καθόλου επίδομα. Από τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, προκύπτει ότι σκόπιμα η τελευταία διατηρεί νεφελώδες το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα. Ετσι αν και οι σχετικές εξαγγελίες έγιναν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Φλωρίδη, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, δήλωναν άγνοια σε δύο βασικές παραμέτρους του μέτρου. Συγκεκριμένα δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν πόσοι τελικά δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν το επίδομα, καθώς επίσης και όσοι το πάρουν, τι επίδομα θα πάρουν, πιο θα είναι το ύψος του; Στο σχέδιο τροπολογίας - προσθήκης που διένειμαν την προηγούμενη Τετάρτη, απλώς αναφέρουν ότι με κοινές αποφάσεις ρυθμίζονται τα θέματα των συλλογικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που υπογράφηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται στις συμφωνίες - παρωδία μεταξύ της Β. Παπανδρέου και ορισμένων ομοσπονδιών του δημοσίου, όπου και συμφωνήθηκε η χορήγηση των επιδομάτων, εξέλιξη η οποία οδήγησε σε έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις την κα Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως δηλώνουν άγνοια των συμπεφωνημένων - και για το επίδομα - παραπέμποντας στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Κοντά στους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κυριακίδη, για να φέρει στο λιμάνι τη φωνή της αντίστασης, του αγώνα, το κάλεσμα συμμετοχής στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 31 του Γενάρη.

Τα στελέχη του κλιμακίου μοίρασαν την προκήρυξη του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο. Σχηματίστηκαν τα πρώτα «πηγαδάκια», εκφράστηκαν οι πρώτες ερωτήσεις, άρχισε η συζήτηση. Το συλλαλητήριο και τα θέματά του είναι στα χείλη και τη σκέψη όλων των εργαζόμενων της βάρδιας, τους προβληματίζει, τους προδιαθέτει θετικά για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Ανάλογες περιοδείες πραγματοποιήθηκαν ακόμα στον ΟΤΕ Καλαμαριάς και στο χώρο της ΔΕΘ, όπου έγινε συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων και μοιράστηκε στους εργαζόμενους υλικό για το συλλαλητήριο.

Αλλες πόλεις

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για τις 31 του Γενάρη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στην Κοζάνη, στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο. Στην Πτολεμαΐδα, στις 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο. Στη Νάουσα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη Βέροια, στις 6.30μ.μ., στην αγορά. Στα Γιαννιτσά, στον πεζόδρομο. Στις Σέρρες, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας. Στην Καβάλα, στις 6μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία. Στην Κομοτηνή, στις 6 μ.μ., στην αρχή της Βενιζέλου, στο Ποντιακό Καφενείο. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 6μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κανένας εφησυχασμός για το Ασφαλιστικό

Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να περιμένει πότε θα έρθει ο νόμος για το Ασφαλιστικό. Τότε θα είναι αργά. Η κυβέρνηση δοκιμάζει ήδη διάφορους τρόπους για να πέσουν στα μαλακά οι αποφάσεις της.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε, στα Γιάννενα, με αφορμή την πρόταση των 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό.

Για το ίδιο το περιεχόμενο των προτάσεων των 45 η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «είναι καθαρά μέσα στη λογική της κυβέρνησης, δεν είναι αντίθετες». «Είναι ένα παιχνίδι, συνέχισε, είτε στημένο από κοινού, ή, αν δεν είναι στημένο, κάποιοι βουλευτές θέλουν να καταγραφούν σαν πιο κοινωνικοί από άλλους. Ξέρετε, έρχονται τώρα και οι εκλογές».

«Εμείς, συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα, λέμε ότι διάλογος, στον οποίο διαπραγματεύονται τι θα δώσουν οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει καν να ξεκινάει. Ο διάλογος που μπορεί να ξεκινήσει, όμως δεν υπάρχουν τέτοιες προοπτικές αυτή τη στιγμή, είναι στο τι θα δώσει κράτος και εργοδοσία και τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Οχι παζάρι, πόσο θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Αναφερόμενη στη λογική της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, παρέπεμψε στις συνεντεύξεις που δίνουν οι διάφοροι υπουργοί της και σημείωσε ότι: Η τριμερής χρηματοδότηση δε θα λειτουργήσει όπως πριν. Θα λειτουργήσει για την εξασφάλιση μιας σύνταξης για την ελάχιστη επιβίωση χωρίς καν να ορίζεται ποιο είναι το κριτήριο επιβίωσης. Θα λειτουργήσει, τόνισε, όχι για την πρόοδο, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, για την κοινωνική ευημερία, αλλά για την επιβίωση! Από κει και πέρα μπορεί να έχεις κι άλλες δύο συντάξεις αφού πληρώσεις, αφού βάλεις το χέρι σου βαθιά στην τσέπη. Αυτή είναι η λογική τους. Κάνουν και άλλα κόλπα. Λένε: «Ελαστικό όριο συνταξιοδότησης», να αρχίσεις από τα 58, να δουλεύεις μέχρι τα 65 και διαλέγεις. Μα άμα στα 58 ή στα 60 πάρεις μια σύνταξη που δεν μπορείς να ζήσεις, θα φτάσουν οι εργαζόμενοι να λένε ανεβάστε το όριο συνταξιοδότησης να την πάρουμε στα 70! Και τέλος: Κρύβουν, ότι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σε λίγα χρόνια εργάτης και υπάλληλος θα θεωρείται ένα μικρό ποσοστό. Οι άλλοι θα είναι με δελτία παροχής υπηρεσιών, προσωρινά απασχολούμενοι κλπ. Δε θα θεωρούνται εργατοϋπάλληλοι, δε θα θεωρούνται μισθωτοί. Αρα, λοιπόν, η σύνταξη που θα παίρνει ο μισθωτός θα δίνεται σε αυτούς που θεωρούν μισθωτούς. Αυτούς που δουλεύουν ή με μερική απασχόληση ή έχουν κάποια μεροκάματα μέσα στο χρόνο δε θα τους θεωρούν άνεργους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ