ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προετοιμάζουν την εφαρμογή της «Μπολόνια»

Συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

(Της απεσταλμένης μας Γιάννας ΣΤΡΕΒΙΝΑ)

Στην προσπάθεια που κάνουν τα πανεπιστήμια να καταρτίσουν τις δικές τους προτάσεις για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης εντάσσεται το συμπόσιο που πραγματοποίησε, χτες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Προσκεκλημένοι σε αυτό ήταν πανεπιστημιακοί από την Ευρώπη, που μετέφεραν την εμπειρία της αξιολόγησης από τις χώρες τους, εκπρόσωποι από ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δ. Κλάδης, που όμως δεν κατάφερε να παραβρεθεί.

Ο σκοπός της κυβέρνησης, να προχωρήσει τις αποφάσεις της «Μπολόνια» και της «Πράγας» στη χώρα μας και να αποτιμήσει το έργο των ΑΕΙ σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, παρουσιάστηκε στο συμπόσιο, διά στόματος πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σ. Νικολάου, ως «ανάγκη» που επιβάλλεται από τους «λαούς της ΕΕ» στο όνομα της «κινητικότητας».

Ωστόσο, τα προβλήματα της κατηγοριοποίησης σχολών, της οικονομικής κατάρρευσης ολόκληρων πανεπιστημίων και του ξεπεσμού του έργου των πανεπιστημιακών, που είναι συνέπειες της επιβολής της αξιολόγησης σε χώρες της ΕΕ, καταγράφηκαν από αρκετές παρεμβάσεις.

Η πιο δυναμική απάντηση, όμως, στο σχέδιο χειραγώγησης και πλήρους υποταγής των πανεπιστημίων και της ίδιας της επιστήμης στους ιδιώτες-σπόνσορες ήρθε έξω από το χώρο του συμποσίου. Οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν «Εξω οι εταιρίες από τις σχολές» και διαδήλωσαν ότι «Μπολόνια σημαίνει Παιδεία πουλημένη». Οσο για τα σχέδια του υπουργείου... τα αξιολόγησαν κάτω από τη βάση!

«Λουκέτο» στα ΤΕΙ της χώρας

Κλείνουν σταδιακά το ένα μετά το άλλο τα ΤΕΙ της χώρας με αποφάσεις των συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού τους, που, παρά την αρχική στήριξη της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, διαπιστώνεται ότι αυτή είναι «μετέωρη και ψευδεπίγραφη» και δεν προχωρά η ουσιαστική αναβάθμισή τους. Ετσι, κλειστό μένει το ΤΕΙ Πειραιά, μέχρι και την Τρίτη 29 Γενάρη, ενώ την Τετάρτη, 30 Γενάρη, το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση. Από την ερχόμενη Δευτέρα 28, μέχρι και την Πέμπτη 31 Γενάρη, κλείνει και το ΤΕΙ Πάτρας και την Παρασκευή, 1η Φλεβάρη, οι καθηγητές του θα κάνουν νέα γενική συνέλευση. Επίσης κλειστό συνεχίζει να παραμένει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με νέα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου των καθηγητών. Το ΤΕΙ Αθήνας, με χθεσινή απόφαση, θα μείνει κλειστό μέχρι την Πέμπτη. Επίσης, από τη Δευτέρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους και τα ΤΕΙ του Μεσολογγίου και της Λάρισας.

Ταυτόχρονα, οι καθηγητές των πανεπιστημίων έχουν εξαγγείλει 48ωρη προειδοποιητική αποχή για τις 5 και 6 Μάρτη, αντιδρώντας στη σταδιακή υποβάθμιση των πανεπιστημίων, λόγω της ανεπαρκούς υποδομής, της υποχρηματοδότησης, που δεν καλύπτει ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. Επίσης αντιδρούν στη μείωση των αποδοχών τους. Αν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης ενέργειες για ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, οι καθηγητές των ΑΕΙ δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με αποχή διαρκείας από την 1η Απρίλη.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αντιδρούν στις αυξήσεις των ΚΤΕΛ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΚΤΕΛ Νομού Εύβοιας και στο νομάρχη, προχώρησαν χτες τα διοικητικά συμβούλια και σπουδαστές των σπουδαστικών συλλόγων των σχολών ΣΔΟ, ΣΤΕΦ και Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, με αφορμή τις αυθαίρετες και υπέρογκες αυξήσεις των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ, αλλά και τις αυξήσεις από τη λεγόμενη «στρογγυλοποίηση» - πάντα προς τα πάνω - που έχουν κάνει.

Οι σπουδαστές διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ και απαίτησαν την άμεση μείωση του εισιτηρίου. Σχετικά με αυτό, οι σπουδαστές κατήγγειλαν ότι από τις 350 δραχμές που στοιχίζει το εισιτήριο της διαδρομής Χαλκίδα - Ψαχνά (όπου βρίσκεται το ΤΕΙ) δε γίνεται μείωση σπουδαστικού κατά 25%, όπως είναι το νόμιμο, αλλά 20% μόνο. Ετσι, το ΚΤΕΛ που είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει 5% επί του εισιτηρίου στο δημόσιο, αυτό να γίνεται από το «φαγωμένο» 5% της νόμιμης μείωσης που δικαιούνται οι σπουδαστές.

Επιπλέον, από την 1η Γενάρη με την εφαρμογή του ευρώ, το ΚΤΕΛ εφαρμόζει τη «στρογγυλοποίηση» προς τα πάνω, όταν ο σπουδαστής πληρώνει σε... δραχμές. Δηλαδή δε φτάνει, που τους υφαρπάζουν 5% της μείωσης που δικαιούνται, αλλά όταν το εισιτήριο στοιχίζει 272,5 δραχμές ή 0,80 λεπτά του ευρώ (με την έκπτωση του 20%) όσοι δεν πληρώνουν σε ευρώ και πληρώνουν σε δραχμές, τότε χαρατσώνονται επιπλέον 7,4 δραχμές για να «στρογγυλοποιηθούν» στις 280 δραχμές.

Αυτό σημαίνει τεράστια κέρδη για τους μετόχους του ΚΤΕΛ, αν ληφθεί υπόψη ότι καθημερινά διακινούνται προς το ΤΕΙ 1.500 - 2.000 σπουδαστές και όχι μια μόνο φορά. Τη διαμαρτυρία τους για την ασυδοσία που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες του ΚΤΕΛ, μετέφεραν οι σπουδαστές και στο νομάρχη Εύβοιας, χωρίς, όμως, να βρουν ανταπόκριση στο αίτημά τους, για παρέμβασή του, αφού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι γνωστό ότι διαχειρίζεται κρατική επιχορήγηση για μεταφορά μαθητών κλπ.

Τελικά, κάτω από την πίεση των σπουδαστών, ο νομάρχης δέχτηκε να γίνει τετραμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του ίδιου ή εκπροσώπου του, των σπουδαστικών συλλόγων, της διοίκησης του ΤΕΙ και της διοίκησης του ΚΤΕΛ.

Στενή συνεργασία Ιντερπόλ - «Αθήνα 2004»!

Τη στιγμή που συντηρείται στην επικαιρότητα το θέμα της απομάκρυνσης των στελεχών της «Αθήνα 2004» από την εταιρία μετά την περιβόητη διαρροή εγγράφου με την πορεία των έργων, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα της Ιντερπόλ, Ρον Νομπλ...! Χτες και προχτές έγιναν δύο συναντήσεις στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής με αντικείμενο τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οπως προέκυψε από τις δύο συναντήσεις που έγιναν χτες και προχτές στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, η εταιρία θα έχει στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, προκειμένου όλα να είναι υπό έλεγχο...

Στο μεταξύ, «ανοιχτό» άφησε χτες η Γ. Αγγελοπούλου το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν και άλλα στελέχη από την «Αθήνα 2004» μετά την απομάκρυνση των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ολυμπιακών Εργων Θ. Γιαννακόπουλου, Ε. Παπακωνσταντίνου και Δ. Λεωνιδόπουλου (σύμβουλος της προέδρου). Η πρόεδρος της εταιρίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν» και συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στην εταιρία. Στην υπόθεση παρενέβη χτες και η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πάλλη-Πετραλιά, υπεύθυνη του τομέα Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία με επιστολή της προς τη Γ. Αγγελοπούλου κάνει λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να απομακρυνθούν οι υπάλληλοι της εταιρίας.

  • Με μία συναυλία που διοργανώνει η «Αθήνα 2004» στις 30 του Γενάρη στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, θα ξεκινήσει η συλλογή αιτήσεων για το πρόγραμμα του εθελοντισμού. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν εθελοντικά η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
ΛΑΡΙΣΑ
Στον Κοκκινοπηλό 129 πρόσφυγες

Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Κοκκινοπηλού Ελασσόνας μεταφέρθηκαν οι 129 από τους 192 ασιάτες πρόσφυγες που διέμεναν από τις 28 του Δεκέμβρη στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου. Η περιπέτειά τους ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, όταν τουρκικό δουλεμπορικό σκάφος τους εγκατέλειψε στη θάλασσα κοντά στη βραχονησίδα Γιούρα της Αλόννησου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρόσφυγες έχουν καταθέσει αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ