Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αντιδρούν στις αυξήσεις των ΚΤΕΛ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΚΤΕΛ Νομού Εύβοιας και στο νομάρχη, προχώρησαν χτες τα διοικητικά συμβούλια και σπουδαστές των σπουδαστικών συλλόγων των σχολών ΣΔΟ, ΣΤΕΦ και Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, με αφορμή τις αυθαίρετες και υπέρογκες αυξήσεις των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ, αλλά και τις αυξήσεις από τη λεγόμενη «στρογγυλοποίηση» - πάντα προς τα πάνω - που έχουν κάνει.

Οι σπουδαστές διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ και απαίτησαν την άμεση μείωση του εισιτηρίου. Σχετικά με αυτό, οι σπουδαστές κατήγγειλαν ότι από τις 350 δραχμές που στοιχίζει το εισιτήριο της διαδρομής Χαλκίδα - Ψαχνά (όπου βρίσκεται το ΤΕΙ) δε γίνεται μείωση σπουδαστικού κατά 25%, όπως είναι το νόμιμο, αλλά 20% μόνο. Ετσι, το ΚΤΕΛ που είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει 5% επί του εισιτηρίου στο δημόσιο, αυτό να γίνεται από το «φαγωμένο» 5% της νόμιμης μείωσης που δικαιούνται οι σπουδαστές.

Επιπλέον, από την 1η Γενάρη με την εφαρμογή του ευρώ, το ΚΤΕΛ εφαρμόζει τη «στρογγυλοποίηση» προς τα πάνω, όταν ο σπουδαστής πληρώνει σε... δραχμές. Δηλαδή δε φτάνει, που τους υφαρπάζουν 5% της μείωσης που δικαιούνται, αλλά όταν το εισιτήριο στοιχίζει 272,5 δραχμές ή 0,80 λεπτά του ευρώ (με την έκπτωση του 20%) όσοι δεν πληρώνουν σε ευρώ και πληρώνουν σε δραχμές, τότε χαρατσώνονται επιπλέον 7,4 δραχμές για να «στρογγυλοποιηθούν» στις 280 δραχμές.

Αυτό σημαίνει τεράστια κέρδη για τους μετόχους του ΚΤΕΛ, αν ληφθεί υπόψη ότι καθημερινά διακινούνται προς το ΤΕΙ 1.500 - 2.000 σπουδαστές και όχι μια μόνο φορά. Τη διαμαρτυρία τους για την ασυδοσία που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες του ΚΤΕΛ, μετέφεραν οι σπουδαστές και στο νομάρχη Εύβοιας, χωρίς, όμως, να βρουν ανταπόκριση στο αίτημά τους, για παρέμβασή του, αφού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι γνωστό ότι διαχειρίζεται κρατική επιχορήγηση για μεταφορά μαθητών κλπ.

Τελικά, κάτω από την πίεση των σπουδαστών, ο νομάρχης δέχτηκε να γίνει τετραμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του ίδιου ή εκπροσώπου του, των σπουδαστικών συλλόγων, της διοίκησης του ΤΕΙ και της διοίκησης του ΚΤΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ