ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν: «Μετανιώνω που δε σκοτώσαμε τον Αραφάτ στο Λίβανο»
  • Θύελλα παλαιστινιακών και ευρωπαϊκών αντιδράσεων προκάλεσαν δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν
  • «Ανησυχεί βαθιά» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «πρωτοφανή κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή» και καλεί σε τερματισμό της

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Μετανιώνω που ο ισραηλινός στρατός δε δολοφόνησε τον Γιάσερ Αραφάτ στο Λίβανο». Αυτό υποστηρίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε αποστροφή συνέντευξης που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» και αναμένεται στο σύνολό της να δημοσιευτεί σήμερα. Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και την αποδοκιμασία της ΕΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφραζε τη «βαθιά ανησυχία του για την, άνευ προηγουμένου, κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή», καλούσε σε άμεσο τερματισμό της και επανάληψη των συνομιλιών, ενώ το αρμόδιο γραφείο του Οργανισμού για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες ζήτησε την «άμεση συγκέντρωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή που επίκειται στα αυτόνομα εδάφη».

«Λυπάμαι που δε δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, το 1982, ο Γιάσερ Αραφάτ, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια απόφαση», υποστήριξε ο Αριέλ Σαρόν, που σπεύδει, όμως, σε κάποιο άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης να συμπληρώσει ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ θα ανακτήσει τη θέση του συνομιλητή του Ισραήλ σε περίπτωση που πατάξει τους τρομοκράτες». Λαλίστατος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», τονίζει ότι «δεν υπάρχει μόνο ο Αραφάτ για να συνομιλήσει το Ισραήλ, αλλά και άλλοι Παλαιστίνιοι ηγέτες». Παράλληλα, συμπληρώνει ότι αν ικανοποιηθούν τα ισραηλινά αιτήματα, ο ίδιος «θα δεχόταν να παραχωρήσει κάποια από τα εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967, για να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος, αποστρατικοποιημένο».

Οι δηλώσεις Σαρόν προκάλεσαν την άμεση παλαιστινιακή αντίδραση. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνιζε ότι «πρόκειται για ανοιχτή παραδοχή των προθέσεων της ισραηλινής ηγεσίας, αντανακλά το ποιόν της και αποδεικνύει ότι ο Σαρόν θέλει να διορθώσει, σήμερα, αυτό που δεν έκανε κατά την εισβολή στο Λίβανο». Εντονότατη ήταν και η αντίδραση του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Ζοζέ Πικέ, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ. Ο Πικέ δήλωνε ότι «προκαλούν λύπη και είναι απορριπτέες».

Σκληρός εμφανίστηκε και ο απεσταλμένος της ΕΕ, στο Ισραήλ, Ζαν Μπρετεσέ, που έχει αναλάβει να καταγράψει τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιδρομές στις παλαιστινιακές υποδομές που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ. Ο Μπρετεσέ εκτίμησε ότι «η καταστροφή υποδομών επιδεινώνει την αιματοχυσία και κατά την άποψη της ΕΕ αποτελεί απαράδεκτη τακτική», ενώ υπολόγισε σε 17 εκατομμύρια ευρώ τις ζημιές. Κάλεσε, μάλιστα, την ισραηλινή ηγεσία να προσπαθήσει «να επιλύσει τα αίτια της παλαιστινιακής εξέγερσης και να μη μιλά μόνο για τις οικονομικές απώλειες του Ισραήλ εξαιτίας της Ιντιφάντα». Ως ελαφρά παραφωνία στην ευρωπαϊκή θέση, πάντως, εξέλαβαν πολλοί αναλυτές τις δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου, που υποστήριξε ότι η «ΕΕ οφείλει να πιέσει περισσότερο τον Αραφάτ», ενώ η «Ουάσιγκτον είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει την αναβίωση του διαλόγου».

«Απλή αναφορά στο παρελθόν, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές προθέσεις της ισραηλινής ηγεσίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, τις δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν. Παράλληλα, ο Γκίντεον Σέερ, έτερος εκπρόσωπος του Σαρόν, δήλωνε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, στις 7 Φλεβάρη, για «συντονίσουν τις θέσεις τους στο Μεσανατολικό», ενώ η αιγυπτιακή ηγεσία φερόταν να ενεργοποιείται αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες αποκατάστασης του διαλόγου.

Συνεχίζεται η βία

Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά επειδή «τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο του συμπλέγματος εποικισμών Γκους Κατίφ στη Λωρίδα της Γάζας». Την ευθύνη για τη βόμβα ανέλαβε η «Χαμάς». Λίγο αργότερα, όλμοι έπλητταν άλλο σημείο του εποικιστικού συμπλέγματος, χωρίς, όμως, να υπάρξουν ούτε εκεί θύματα. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιουνίς, όπου και έκανε 15 συλλήψεις. Στη Ραμάλα, με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε η κηδεία της Γουάφα Ιντρές, που φέρεται να ήταν ο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ, την Κυριακή.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επιφυλακτικός» ο Μπλερ προ των αιτημάτων Καρζάι

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΜΑΖΑΡ-Ι-ΣΑΡΙΦ-ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ- ΓΚΑΡΝΤΕΖ.--

Ο διορισμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε εκ νέου την «επέκταση και παράταση» της αποστολής της διεθνούς δύναμης στη χώρα του συζητώντας με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, όσο και μιλώντας στη βρετανική κυβέρνηση -- μια «τιμή» (όπως θυμίζει το CNN) που οι Βρετανοί περιποίησαν στο παρελθόν μόνο σε έναν άνθρωπο: Τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Ο Καρζάι αξίωσε την αύξηση του αριθμού των ξένων στρατευμάτων, του χρονικού πλαισίου της αποστολής τους αλλά και των χωρικών ορίων στα οποία επιχειρούν, με την επέκταση της δράσης τους σε ολόκληρο το Αφγανιστάν κι όχι μόνο στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Ο Μπλερ, πάντως, σχολίαζαν το «Ρόιτερς» και το BBC, εμφανίστηκε εξαιρετικά «επιφυλακτικός» σχετικά με τα αιτήματα Καρζάι, πάντως ακολούθησε μια τακτική δεσμεύσεων «υποστήριξης» της διεθνούς δύναμης, της οποίας τη διοίκηση η Βρετανία θα εγκαταλείψει το Μάρτη.

Η επίσκεψη Καρζάι στο Λονδίνο συμπίπτει με άγριες μάχες στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα στην επαρχία Πάκτια, όπου πολέμαρχοι που θεωρητικώς ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο άρχισαν σφοδρές μάχες που, σύμφωνα με τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες, είχαν τουλάχιστον 60 θύματα. Εκρήξεις, πυρά όλμων και βαρέων πολυβόλων συνεχίζονταν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Γκαρντέζ. Αμερικανικά μαχητικά υπερίπταντο της περιοχής αλλά δεν επενέβησαν, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Δυτικοί αναλυτές τονίζουν ως συνέπεια της «ενδοσυμμαχικής» σύρραξης όχι μόνο το ότι διαταράσσονται οι προσπάθειες «ειρήνευσης» στο Αφγανιστάν, αλλά και το ότι διακόπτονται στην πράξη οι επιχειρήσεις έρευνας των Αμερικανών για τις συλλήψεις μελών της Αλ-Κάιντα, της πολιτοφυλακής των Ταλιμπάν όσο και μελών της πολιτικής τους ηγεσίας.

Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Μπόστον Γκλόουμπ» αναφέρει πως ένας ισχυρός πολέμαρχος Παστούν, ο Μπάσντα Καν, άρχισε την επίθεση κατά του διορισμένου (από την κυβέρνηση Καρζάι) κυβερνήτη. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Καν είναι νεότερος αδελφός του Αμανουλάχ Ζαντράν, υπουργού Συνόρων.

Σε μια ακόμη εξέλιξη από το Αφγανιστάν, οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες που φρουρούσαν το αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ αποχώρησαν χτες από την περιοχή προς την Ντουσάνμπε, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. Την αποστολή ανέλαβαν Αμερικανοί και Ιορδανοί στρατιώτες. Η Γαλλία έχει τουλάχιστον 550 στρατιώτες ακόμη στο Αφγανιστάν -- μετέχουν στην ISAF στην Καμπούλ, ενώ στις διεθνείς επιχειρήσεις συμμετέχει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις και επεισόδια για τις θέσεις που «δεν καλύπτει το 35ώρο»

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ.-

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα γαλλικά νοσοκομεία απέργησαν, και χτες για πολλοστή μέρα, και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ζητώντας την άμεση δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν από την εφαρμογή του 35ώρου. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, όπου σημειώθηκαν και σοβαρά επεισόδια όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τις μεταλλικές μπάρες και να προσεγγίσει το υπουργείο Υγείας.

Παρενέβησαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ ενώ δέχτηκαν αβγά και σκουπίδια. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες ή συλλήψεις. Οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας αρνούνται να αποδεχτούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε άλλους εργασιακούς κλάδους και την κυβέρνηση, για σταδιακή πρόσληψη, εντός της τριετίας, 45.000 εργαζομένων ανά κλάδο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εφαρμογής του 35ώρου.

Μέτωπο συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, οι οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και άλλων μαζικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, εκδηλώσεις συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό προγραμματίζονται άμεσα σε πολλές πόλεις και δήμους της χώρας. Δεκάδες φορείς και εκατοντάδες μέλη τους, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, έχουν υπογράψει ήδη το κείμενο συμπαράστασης για τον παλαιστινιακό λαό που διακινείται με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ για να σταματήσει τώρα η σφαγή και η γενοκτονία των Παλαιστινίων και να αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ καλούν τις Επιτροπές Ειρήνης, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, όλους τους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς, τον ελληνικό λαό να συνεχίσουν με ποικιλόμορφα την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης. Να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση και ζήλο τη συλλογή των υπογραφών. Να υψώσουν τη φωνή τους και να:

  • Συμπαραταχτούν με τον παλαιστινιακό λαό.
  • Σταματήσουν το δολοφονικό χέρι του Ισραήλ.
  • Απαιτήσουν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Υπερασπιστούν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δικής τους πατρίδα.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν ήδη το κείμενο συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό είναι από την Τοπική Ενωση Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) οι: Γιώργος Μαστοράκος, πρόεδρος, Θανάσης Μπαρτσώκας, γενικός γραμματέας, Γιάννης Μυστακόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω, Ταξιάρχης Παπαντώνης, δήμαρχος Μοσχάτου, Νίκος Παπαμικρούλης, δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας, Κων/νος Μακρυνώρης, δήμαρχος Βιλίων, Γιώργος Κατημερτζής, δήμαρχος Καισαριανής, Στέλιος Κοροβέσης, δήμαρχος Αγίου Στεφάνου, Χριστόφορος Δακάνιος, δήμαρχος Καματερού, Βασίλης Τράπαλης, δήμαρχος Νίκαιας, Βέρα Νικολαΐδου, πρώην δήμαρχος - δημοτική σύμβουλος Δήμου Νίκαιας, Παναγιώτης Μέξης, κοινοτάρχης Αφιδνών, Γιώργος Λατζουράκης, πρόεδρος ΕΣΔΚΝΑ, Δημήτρης Μίχας, κοινοτάρχης Μαγούλας. Επίσης, οι δήμαρχοι Βύρωνα, Πετρούπολης, Περάματος, Λυκόβρυσης και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ