ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ετοιμάζεται η προίκα για τους ιδιώτες

Υπουργική σύσκεψη στο Αμυνας, όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα για την επιτάχυνση του ξεπουλήματος

Με πρόσχημα την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, μπήκε, με χτεσινή απόφαση, σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία)
Με πρόσχημα την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, μπήκε, με χτεσινή απόφαση, σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία)
Για τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση της εναπομείνασας στον κρατικό τομέα αμυντικής βιομηχανίας συζήτησαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, Αμυνας Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Σ. Τραυλός. Ουσιαστικά, συζήτησαν για την προικοδότηση των ιδιωτών που στα χέρια τους θα περάσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων βρίσκονται η ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων) και η ΠΥΡΚΑΛ, για τις οποίες αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ενοποίησης, που θα είναι και ο προθάλαμος για την ιδιωτικοποιήσή τους. Ακολουθεί η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), για την οποία αποφασίστηκε χτες η παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, ώστε ο ιδιώτης που θα την πάρει να έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος. Οσον αφορά για την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) αυτή ήδη έχει ξεπουληθεί κατά 48% και τώρα ανακοινώθηκε ότι το 4% που απέμενε στην υπό ιδιωτικοποίηση κρατική τράπεζα ΕΤΒΑ θα εξαγοραστεί από το Δημόσιο, για να παραχωρηθεί στον ιδιώτη, ώστε να είναι απόλυτος κύριος.

Ο Γ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, όσον αφορά την ΕΒΟ και την ΠΥΡΚΑΛ, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της ενοποίησης των εταιριών μέσα από την ενιαιοποίηση της διοίκησής τους και μέσα από την ενεργοποίηση των συμβούλων που αποτιμούν τα πάγια στοιχεία τους. «Μέσα από τη συγχώνευση, είπε, θα πετύχουμε ένα μέγεθος οικονομικό που θα επιτρέψει το άνοιγμα της ενοποιημένης πλέον ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ στους διεθνείς ορίζοντες, στις διεθνείς αγορές».

Σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι «παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά την κερδοφόρα πορεία της». Και διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν ιδιωτικοποιείται «διότι περιμένουμε πρώτα να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και ακολούθως να εξετάσουμε τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης». Υπενθύμισε δε, ότι στην προηγούμενη φάση «ίσως επειδή ακριβώς δεν υπήρχε επαρκή συνθήκη κερδοφορίας, οι προσφορές δεν ήταν ικανοποιητικές σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της εταιρίας, το τίμημα και ήταν ο λόγος για τον οποίο είχε κηρυχτεί αυτός ο διαγωνισμός άγονος. Οταν ξαναδοκιμάσουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η κερδοφόρα προοπτική είναι δεδομένη».

Για την ΕΛΒΟ, ο Γ. Παπαντωνίου, είπε ότι τώρα που η ΕΤΒΑ ιδιωτικοποιείται συμφωνήθηκε το 4% να το αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε στη συνέχεια να δοθεί στους ιδιώτες που κατέχουν ήδη το 48% της επιχείρησης. Επίσης, στη χτεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να διερευνηθεί το θέμα της ανάθεσης στην ΕΛΒΟ, της παραγωγής των αρμάτων «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που είναι ο διάδοχος του «ΛΕΩΝΙΔΑ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τους βάφτισαν «απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου»!

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Νέα Σάντα Κιλκίς η τελετή αναχώρησης των Ελλήνων στρατευμένων για το Αφγανιστάν

«Απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «διάκονοι της ειρήνης και της ασφάλειας», βαφτίστηκαν οι Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) που θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες για την Καμπούλ, προκειμένου να ενταχθεί στη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας και Ασφάλειας (ISAF) η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Χτες, στην έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (Δύναμη Ταχείας Επέμβασης) στο στρατόπεδο «Χατζηιωάννου» στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της δύναμης, παρουσία συγγενών των στρατευμένων αλλά και των τοπικών αρχών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής ΝΔ κ. Κιλτίδης, ο αντινομάρχης Κιλκίς, οι δήμαρχοι Γαλλικού και Δοϊράνης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κλπ.

Στη διάρκεια της δοξολογίας έγινε επίκληση από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, «προς τον πανάγαθο», να μην εγκαταλείψει τους «αποικουμένους προς ειρήνευσην». «Διαφύλαξον αυτούς, διακόνους ειρήνης, ομονοίας, γαλήνης και ασφαλείας. Αγαγε εις αίσιον πέρας την αποστολήν αυτών», είπαν και ευλόγησαν τους ίδιους και τα όπλα με τα οποία θα επιβάλλουν δήθεν την ειρήνη, στον ξένο τόπο...

Η ΕΛΔΑΦ θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Καμπούλ. Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη για αναχώρηση, περιμένοντας τη σχετική εντολή. Πρώτα θα μεταβεί ένα τμήμα περίπου 50 ανδρών και μικρός αριθμός οχημάτων προκειμένου να ετοιμάσει την υποδοχή της υπόλοιπης δύναμης. Η μεταφορά της θα γίνει αεροπορικώς. Το προσωπικό θα μεταφερθεί με «C-130» και τα βαρέα υλικά με μεγάλα μεταφορικά αεροσκάφη τύπου «Αντόνοφ». Ο χρόνος παραμονής αρχικά ορίστηκε σε 3 μήνες, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

«Πιστεύοντας ότι αποτελείτε πρεσβευτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σας καλώ να εκτελέσετε την αποστολή σας με άριστο τρόπο, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι ενέργειές σας καταγράφονται και αξιολογούνται από στρατιωτικούς εκτιμητές άλλων χωρών», είπε ο διοικητής του Β' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αθ. Γαληνός, καλώντας τους ουσιαστικά να επιδείξουν καλή διαγωγή στα ΝΑΤΟικά αφεντικά που κάνουν κουμάντο στην περιοχή. Και κατέληξε με την παραίνεση: «Να επιστρέψετε όλοι σας γεροί και δυνατοί, έχοντας κερδίσει τα ευμενή σχόλια όλων των ξένων για το έργο σας».

Θα καταδικάσετε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου;

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για τις απειλές του Προέδρου Μπους εναντίον των χωρών του λεγόμενου «άξονα του κακού»

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις απειλές του Προέδρου Μπους εναντίον των χωρών του λεγόμενου «άξονα του κακού», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη. Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνουν:

«Σοβαρή ανησυχία προκάλεσαν στην παγκόσμια κοινή γνώμη οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου εναντίον του Ιράκ, του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Ο Πρόεδρος Μπους αποκάλεσε τις χώρες αυτές "άξονα του κακού" και παραβιάζοντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Καταστατικού του ΟΗΕ, επικαλούμενος την "αντιτρομοκρατική εκστρατεία" διατύπωσε απειλές χρήσης βίας εναντίον τους.

Πρόκειται για τρεις χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις, όπως προκύπτει εξάλλου από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν, την αναγνώριση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, καθώς και τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς το λαό του Ιράκ, που υφίσταται το εμπάργκο, αλλά και τους βάναυσους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και Βρετανών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός για ποιο λόγο μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει αυτή την τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου που παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και το Καταστατικό του ΟΗΕ και επιπλέον στρέφεται εναντίον τριών χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί να έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας;».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Σάββατο:

- Στις 20.00 στην εκπομπή «ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Λιβέρη με τους: Βασίλη Λυκομήτρο, παλαιό πρωταθλητή, επικεφαλής της Κωπηλασίας στην Οργανωτική Επιτροπή του 2004, Κώστα Κουτσομανώλη, φιναλίστ κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τόσο με το άθλημα, όσο και με το Κωπηλατικό Κέντρο του Μαραθώνα.

- Στις 22.00 στην εκπομπή «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ», τη συζήτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Θερμού με τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΑ, για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σύγχρονες συνθήκες και τη σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

- Στις 23.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου με τον Γιάννη Σφυρή, υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και την πολιτική της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ