Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ετοιμάζεται η προίκα για τους ιδιώτες

Υπουργική σύσκεψη στο Αμυνας, όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα για την επιτάχυνση του ξεπουλήματος

Με πρόσχημα την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, μπήκε, με χτεσινή απόφαση, σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία)
Με πρόσχημα την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, μπήκε, με χτεσινή απόφαση, σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία)
Για τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση της εναπομείνασας στον κρατικό τομέα αμυντικής βιομηχανίας συζήτησαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, Αμυνας Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Σ. Τραυλός. Ουσιαστικά, συζήτησαν για την προικοδότηση των ιδιωτών που στα χέρια τους θα περάσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων βρίσκονται η ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων) και η ΠΥΡΚΑΛ, για τις οποίες αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ενοποίησης, που θα είναι και ο προθάλαμος για την ιδιωτικοποιήσή τους. Ακολουθεί η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), για την οποία αποφασίστηκε χτες η παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, ώστε ο ιδιώτης που θα την πάρει να έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος. Οσον αφορά για την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) αυτή ήδη έχει ξεπουληθεί κατά 48% και τώρα ανακοινώθηκε ότι το 4% που απέμενε στην υπό ιδιωτικοποίηση κρατική τράπεζα ΕΤΒΑ θα εξαγοραστεί από το Δημόσιο, για να παραχωρηθεί στον ιδιώτη, ώστε να είναι απόλυτος κύριος.

Ο Γ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, όσον αφορά την ΕΒΟ και την ΠΥΡΚΑΛ, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της ενοποίησης των εταιριών μέσα από την ενιαιοποίηση της διοίκησής τους και μέσα από την ενεργοποίηση των συμβούλων που αποτιμούν τα πάγια στοιχεία τους. «Μέσα από τη συγχώνευση, είπε, θα πετύχουμε ένα μέγεθος οικονομικό που θα επιτρέψει το άνοιγμα της ενοποιημένης πλέον ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ στους διεθνείς ορίζοντες, στις διεθνείς αγορές».

Σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι «παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά την κερδοφόρα πορεία της». Και διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν ιδιωτικοποιείται «διότι περιμένουμε πρώτα να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και ακολούθως να εξετάσουμε τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης». Υπενθύμισε δε, ότι στην προηγούμενη φάση «ίσως επειδή ακριβώς δεν υπήρχε επαρκή συνθήκη κερδοφορίας, οι προσφορές δεν ήταν ικανοποιητικές σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της εταιρίας, το τίμημα και ήταν ο λόγος για τον οποίο είχε κηρυχτεί αυτός ο διαγωνισμός άγονος. Οταν ξαναδοκιμάσουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η κερδοφόρα προοπτική είναι δεδομένη».

Για την ΕΛΒΟ, ο Γ. Παπαντωνίου, είπε ότι τώρα που η ΕΤΒΑ ιδιωτικοποιείται συμφωνήθηκε το 4% να το αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε στη συνέχεια να δοθεί στους ιδιώτες που κατέχουν ήδη το 48% της επιχείρησης. Επίσης, στη χτεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να διερευνηθεί το θέμα της ανάθεσης στην ΕΛΒΟ, της παραγωγής των αρμάτων «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που είναι ο διάδοχος του «ΛΕΩΝΙΔΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ