Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι δύσκολες εξισώσεις των ανισοτήτων

«Κάνει να πεταχτεί / το κορμί έξω απ' τα ρούχα / σπάνε τα κουμπιά του πουκάμισου / πάνω στο ατραυμάτιστο στήθος / αργοσαλεύει / ο φόβος».

(Γιάννης Πανούσης)

Η συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ, στη Νίκαια της Γαλλίας, επιβεβαιώνει: Η κατευθυντήρια θέση των γραφειοκρατών - καπιταλιστών, για τα ζητήματα, της ανεργίας, του αγροτικού κ.ά., δίνουν το «πράσινο φως» για ακόμη πιο ληστρικές διαθέσεις σε βάρος των λαών. Υψιστη προτεραιότητα είναι η συγκέντρωση με όποια μορφή του πλούτου στα χέρια της ολιγαρχίας, γρήγορα και αποτελεσματικά. Η φτωχομεσαία, αγροτιά οδηγείται με γοργούς ρυθμούς στον αφανισμό. Το νιώθουν περισσότερο άμεσα οι αγρότες, μετά τη Νίκαια, την «Ατζέντα 2000». Αναδείχτηκε -με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών λύκων- το πραγματικό προσωπείο τους. Οι εντολές τους, είναι η «συμμόρφωση» και για την Ελλάδα των «εκσυγχρονιστών», στις συνολικές επιλογές της νέας οικονομικής άρχουσας τάξης της ΕΕ.

Τα πλαφόν, οι ποσοστώσεις κλπ. μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη - εκ νέου: Τεύτλα, καπνός, οπωροφόρα δέντρα πλήττονται με ακόμη πιο σκληρές ντιρεκτίβες. Με απαγορεύσεις, συρρικνώνονται. Τα δημητριακά, με την πτώση των τιμών τους, η καλλιέργειά τους καθίσταται ασύμφορη - όπως μου έλεγαν αγρότες που ήρθα σε επαφή στη Θεσσαλία και όχι μόνο. Το ξερίζωμα της αμπέλου - άλλων παραδοσιακών καλλιεργειών, κηπευτικά, βαμβάκι, δέχονται οδυνηρά πλήγματα.

Οι ελαιοπαραγωγοί πλήττονται λόγω των χαμηλών ποσοστώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση - όχι μόνο από τις χαμηλές τιμές, αλλά και τα πρόστιμα υπέρβασης της κατανομής. (Επιβάλλουν πλαφόν στην παραγωγή γάλακτος που δεν καλύπτει ούτε το 40% της ντόπιας ζήτησης). Η υπέρβαση της κατανομής για κάθε κτηνοτρόφο -σημαίνει και τσουχτερό πρόστιμο (τιμωρία!!!)- με το να παρακρατείται από τις εταιρίες που αγοράζουν το γάλα. Ο στόχος της ΕΕ, μέσω ΚΑΠ, Gatt, Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, συμπίπτει με τις επιδιώξεις της Αμερικής - να απαλλαγούν από τις επιδοτήσεις. Ο στόχος για το μεγάλωμα του μέσου κλήρου πάνω από τα 250 στρέμματα - σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου κυριαρχεί ο μικρός κλήρος για τη φτωχομεσαία αγροτιά, θα έχει σαν συνέπεια τον αφανισμό της και την καταστροφή των παραδοσιακών καλλιεργειών. (Οι παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας ανέφεραν πως η αγροτική καλλιέργεια των 40 στρεμμάτων πεθαίνει!).

Σύμφωνα με τις «οδηγίες», αγρότης θεωρείται εκείνος που ασχολείται, στα χωράφια του, πάνω από το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης και πάνω από το μισό του συνολικού εισοδήματος πρέπει να προέρχεται από την αγροτική παραγωγή. Δύσκολες εξισώσεις για τους αγρότες, όπου πάνω από 260.000 μικρές οικογένειες, συμπληρώνουν το πενιχρό γεωργικό εισόδημα με εποχιακά μεροκάματα (εργάτες, οικοδόμοι κλπ). Η «Ατζέντα 2000», η επόμενη διακυβερνητική (2004) της ΕΕ, απομυζά αγρίως ό,τι παράγεται από τους φτωχομεσαίους αγρότες. Στην αντιλαϊκή ΕΕ του κεφαλαίου, η λαϊκή, ισχυρή αμφισβήτηση αποκτά μέρα με τη μέρα, χαρακτήρα μετώπου λαϊκής αντίστασης και πάλης.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ