Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκές δυνάμεις στα Σκόπια

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τη μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο θέμα της αντικατάστασης της ΝΑΤΟικής Δύναμης στην ΠΓΔΜ με μία ευρωπαϊκή δύναμη, είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Το θέμα συζητήθηκε - μεταξύ άλλων - στο Ατυπο Συμβούλιο του Κάθερες, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα των «15» να προχωρήσουν «ντε φάκτο» σε κινήσεις για κοινή στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό, με αφορμή την επικείμενη λήξη της θητείας της δύναμης της «Κεχριμπαρένιας Αλεπούς».

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τ. Γιαννίτσης, πρώτιστο ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι η διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί, πριν από την πρώτη αποστολή και παρουσία της ΕΕ σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ο Τ. Γιαννίτσης εξέφρασε την, κατ' αρχήν, θετική στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό, ωστόσο απαντώντας στο ερώτημα εάν η πρώτη αυτή αποστολή θα αποτελέσει και πρόκριμα για μελλοντικές επιχειρήσεις της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, «θα αφορά το συγκεκριμένο χώρο της ΠΓΔΜ και δεν μπορεί να αποτελέσει μοχλό θεσμικής ρύθμισης των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Κάθερες ανέφεραν ότι ο ύπατος αρμοστής για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέρ Σολάνα, υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει η Ευρώπη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δίνεται στην ΠΓΔΜ και να κινητοποιηθεί ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης. Την ίδια άποψη εκφράζουν και εκπρόσωποι της Ισπανικής Προεδρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώνονται κάποιοι προβληματισμοί για τη σκοπιμότητα και την επίδραση μιας τέτοιας αλλαγής στην κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι προβληματισμοί, τους οποίους συμμερίζεται το Παρίσι - ενώ αντίθετη άποψη έχουν Λονδίνο και Μαδρίτη - αφορούν κυρίως τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν την ενδεχόμενη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Οι «15», στην κωμόπολη Κάθερες της Ισπανίας, ασχολούνται επίσης με το ακανθώδες ζήτημα του κόστους της επικείμενης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και με τη χρηματοδότηση της πυρηνικής ασφάλειας στην Τσεχία και την Εσθονία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκέμβρη η συνάντηση με ΠΓΔΜ (2017-11-21 00:00:00.0)
Στις ράγες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (2009-11-13 00:00:00.0)
«Σύνθετη ονομασία ή βέτο» (2007-10-16 00:00:00.0)
Αντίθετες απόψεις (2007-02-23 00:00:00.0)
«Το όνομα θα κριθεί στον ΟΗΕ» (2005-11-23 00:00:00.0)
Νέο εργαλείο επεμβάσεων των Αμερικανών (1999-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ