Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Νέο εργαλείο επεμβάσεων των Αμερικανών

Στρατιωτικός μηχανισμός παρεμβάσεων στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά υπό τον άμεσο έλεγχο των Αμερικανών, ιδρύεται υπό τον μανδύα της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα εγκαίνια της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της δύναμης, της οποίας ως πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Ν. Δημάδης,αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Επιτελείου του Ελληνα υπουργού Αμυνας, έγιναν χτες στην Αθήνα παρουσία υπουργών Αμυνας και εκπροσώπων από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σλοβενία. Παρών ήταν, βέβαια, και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ν. Μπερνς. Ως πρώτη έδρα της δύναμης ορίστηκε το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας, όπου στις 11 Σεπτέμβρη θα γίνει η τελετή εγκατάστασης του πολυεθνικού στρατηγείου, του οποίου θα ηγείται Τούρκος στρατηγός.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος κατά τη χτεσινή τελετή δεν παρέλειψε να ενημερώσει για την ελληνική προσφορά. "Από την πλευρά της Ελλάδας, είπε, με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε στο Κιλκίς και που λειτουργεί ήδη από τον Ιανουάριο, όπως επίσης με την πρόταση δημιουργίας ενός Περιφερειακού Κέντρου Πρόληψης Συγκρούσεων και Χειρισμού Κρίσεων που συμπληρώθηκε και με την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια βελτιωμένη πρόταση δημιουργίας δικτύου πληροφοριών για κρίσεις όπως επίσης και μιας δύναμης Μηχανοκίνητου για κατασκευές, οριοθετούνται οι νέοι στόχοι προς τους οποίους οφείλουμε να κινηθούμε".

  • Αναχώρησε χτες οδικώς για το Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου και το τάγμα Υποστήριξης που θα ενταχθεί στην Ελληνική Δύναμης Κοσσυφοπεδίου. Το συγκεκριμένο Τάγμα αποτελείται από 130 άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε 30 οχήματα διαφόρων τύπων, ενώ το σύνολο της ελληνικής δύναμης μέχρι στιγμής ανέρχεται στους 1.000 άνδρες, αριθμός που θα φθάσει στους 1.200 με την επικείμενη αποστολή ενός τάγματος Υγειονομικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ