Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για "γενναία" κίνηση προς την Τουρκία

Ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

"Αξιοποιώντας" τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία αλλά και τα αισθήματα αλληλεγγύης προς το λαό της γειτονικής χώρας, που αναπτύχθηκαν μεταξύ της ελληνικής κοινής γνώμης, η Αθήνα είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από κοινοτικούς πόρους. Ετσι, λοιπόν, το υπουργείο Εξωτερικών, αφού προσμέτρησε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, μετά από σειρά συναντήσεων του Γ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μια γενναία κίνηση προς την Τουρκία. Μια κίνηση η οποία είναι συνεπής με τη γενικότερη θεώρηση της ηγεσίας του ΥΠΕΞ για τη χάραξη μιας πορείας προσέγγισης με την Αγκυρα.

Η χρηματοδότηση της Τουρκίας με κοινοτικά κονδύλια, και γενικότερα η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δε φαίνεται, πάντως, να αποτελεί αυτή τη στιγμή το κύριο θέμα που απασχολεί το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία προβληματίζεται και ανησυχεί, όχι για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος θα συνεχιστεί τις προσεχείς βδομάδες, αλλά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση που διαμορφώνεται στο ΥΠΕΞ είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση στο Κόσσοβο και δεν πρόκειται να παραδώσει - στα μέσα Σεπτέμβρη - τη φύλαξη των συνόρων του Κόσσοβου στη Γιουγκοσλαβία, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία που έχουν υπογράψει. Και αυτό, στο όνομα του γεγονότος ότι δεν έχει αφοπλιστεί ο "UCK". Παράλληλα, το ΝΑΤΟ με τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην περιοχή, εργάζεται για την παγίωση μιας νέας κατάστασης, η οποία υποθάλπει τα "μεγαλοϊδεατικά" αλβανικά όνειρα και προετοιμάζει "ρυθμίσεις" σε άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, στο Μαυροβούνιο και τη Βοϊβοντίνα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας, παράγοντες του ΥΠΕΞ θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και θα συμφωνήσει για την εκταμίευση των κοινοτικών πόρων, χωρίς να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα. Αλλωστε, ο θόρυβος, που σκόπιμα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, σήκωσε την απαραίτητη "σκόνη" για να καλύψει το γεγονός, ότι η Αθήνα και να το επιθυμούσε δε θα μπορούσε να αρνηθεί την εκροή των κονδυλίων.

Το "πρόβλημα" που απασχολεί, πάντως, την Αθήνα, αφορά στο γενικότερο αίτημα των ισχυρών eταίρων για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Χτες και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, είπε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την επίσημη αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το Σαββατοκύριακο, αλλά πρόσθεσε ότι "πρέπει να γίνει πολλή δουλιά", πριν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κουκ θα ζητήσει επίσης από τους Eυρωπαίους υπουργούς γενναία οικονομική υποστήριξη προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός.

"Η επιλογή της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας πρέπει να γίνει στην ίδια βάση με κάθε άλλη χώρα που προσδοκά να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά σ' αυτήν τη βάση πρέπει να περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις της Κοπεγχάγης για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε ο Κουκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

Ο Τζεμ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: "εν είμαι απαισιόδοξος... η τάση είναι θετική, θα δούμε πώς θα προχωρήσει".

Τόσο η Βρετανία όσο και η Τουρκία, συνέχισε ο Κουκ, αναγνωρίζουν ότι "πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλιά" για την ένταξη της Τουρκίας. Αλλά, πρόσθεσε ο ίδιος, η διεθνής συμπάθεια που προκάλεσε ο σεισμός πρέπει να παράσχει τη βάση για μια νέα αρχή στις σχέσεις Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. "Θα υποστηρίξω", είπε, "ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση στην Τουρκία και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει γενναιόδωρα και κατάλληλα για την οικονομική ανόρθωση της Τουρκίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας (2010-01-09 00:00:00.0)
«Γιοκ» στην αναγνώριση της Κύπρου (2005-10-12 00:00:00.0)
Μετασεισμική ακολουθία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (1999-09-14 00:00:00.0)
Γκρίζες σχέσεις (1998-05-16 00:00:00.0)
Πιέσεις για τις χρηματοδοτήσεις (1998-04-28 00:00:00.0)
Διχοτομική λύση για το Κυπριακό προωθεί η βρετανική προεδρία (1998-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ