Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ
Την ψήφισαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές

Μπ. Αγγουράκης: Αλλάζετε τη φιλοσοφία της ερευνητικής πολιτικής

Με την ψήφο μόνο των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε χθες η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και αφορά την ίδρυση Τεχνολογικών Πάρκων για την προώθηση της τεχνολογικής - βιομηχανικής έρευνας. Εντονη κριτική ασκήθηκε συνολικά από την αντιπολίτευση για τον αποσπασματικό χαρακτήρα της διάταξης, η οποία κατατέθηκε με τη μορφή άσχετης τροπολογίας, χωρίς να εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του θέματος. Από την πλευρά του το ΚΚΕ, ζήτησε την απόσυρσή της.

Χρειάζεται εθνικός προγραμματισμός

Το σοβαρότατο θέμα της τεχνολογικής έρευνας και της σύνδεσής της με την εθνική βιομηχανική παραγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί "μόνο με ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής" σημείωσε παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης,καλώντας μάλιστα εξαρχής τον υπουργό Ανάπτυξης να αποσύρει άμεσα την τροπολογία που κάθε άλλο παρά λύνει το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα. Σημείωσε μάλιστα ότι "η τροπολογία που συζητάμε δεν αφορά ένα τριτεύον θέμα, αλλά μέσω αυτής της τροπολογίας επιχειρείται μια σημαντική αλλαγή του πλαισίου που διέπει την έρευνα στη χώρα μας. Μια αλλαγή της φιλοσοφίας της ερευνητικής πολιτικής". Αναφερόμενος στο αντικείμενο της τροπολογίας, ο Μπάμπης Αγγούρακης τόνισε ότι ασφαλώς ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, και πρόσθεσε ότι βασικές αιτίες είναι η μείωση της σημασίας της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα και η υποβάθμιση της σημασίας της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στον προϋπολογισμό τα ποσά για την έρευνα είναι σχεδόν μηδέν.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που ισχύει σήμερα στη χώρα επισήμανε ότι η έρευνα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όχι χάρη στην κρατική μέριμνα αλλά γιατί οι ερευνητές συμμετέχουν στα κοινοτικά προγράμματα που συνδέουν την έρευνα με την κοινοτική και όχι την εθνική παραγωγή. Καταλήγοντας σημείωσε ότι "η τροπολογία στην ουσία επιχειρεί να επιτρέψει την εκταμίευση μεγαλύτερων δυνατών κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και τη μείωση του βαθμού εξάρτησής του από αυτές τις χρηματοδοτήσεις", προσθέτοντας ότι με την εν λόγω διάταξη θα ενισχυθούν διάφορα φαινόμενα για τα οποία "εγώ θα χρησιμοποιήσω τον όρο "κακοδιαχείριση"", αν και, όπως είπε, έχουν χρησιμοποιηθεί και σκληρότερες εκφράσεις....

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Βλαχόπουλος, υποστήριξε ότι στόχος των όσων θεσπίζονται με την τροπολογία είναι "η ολοκλήρωση των καινοτομικών ιδεών και προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων. Μεγιστοποίηση του οφέλους για όλους του εμπλεκόμενους φορείς της χώρας μας". Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής του κόμματος Αθανάσιος Νάκος,σημείωσε ότι δεν ορίζονται στην τροπολογία οι όροι συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία "εν λευκώ εξουσιοδότηση" στον υπουργό Ανάπτυξης. Την τροπολογία καταψήφισαν τόσο ο Συνασπισμός όσο και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ