Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Πονοκέφαλο προκαλεί ο Πάπας

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος η επιθυμία του Πάπα της Ρώμης να επισκεφθεί την Ελλάδα στα πλαίσια περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή και στους τόπους που έχουν συνδεθεί με το Χριστιανισμό.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση δεν ασχολήθηκε τελικά με το θέμα και αναμένεται να το συζητήσει τη Δευτέρα οπότε και θα συνεχίσει τις εργασίες της. Πάντως, χτες ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι υπάρχουν πολλά μηνύματα από το λαό, προφανώς αντίθετα στην επίσκεψη, και δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση με ένα ναι ή με ένα όχι. Η επίσκεψη του Πάπα αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από παραεκκλησιαστικούς κύκλους, πολύ περισσότερο δε, αν η επίσκεψη πάρει επίσημο χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό η ηγεσία της Εκκλησίας φαίνεται να επιθυμεί, αν τελικά η επίσκεψη του Πάπα γίνει, τότε να πάρει ανεπίσημο χαρακτήρα και όπως χαρακτηριστικά έλεγε χτες ιεράρχης "ας έρθει ως απλός προσκυνητής".

Τζαμί στην Αθήνα

Η ίδρυση μουσουλμανικού λατρευτικού χώρου στην Αθήνα, δηλαδή τζαμιού, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό και σε αυτήν εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει ζητήσει τη γνώμη της Εκκλησίας. Σχετικό αίτημα υπάρχει από πολλές μουσουλμανικές χώρες αλλά και από τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα. Η Εκκλησία στην παρούσα φάση και καθώς η ίδρυση τζαμιού φαίνεται πλέον αναπόφευκτη λόγω και των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων, προσανατολίζεται σε μια πιο διαλλακτική στάση. Ετσι, η Ιερά Σύνοδος εξουσιοδότησε τη μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο να έχει τη σχετική επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών. Μια από τις λύσεις που συζητά η Ιεραρχία είναι να δεχτεί την ίδρυση τζαμιού στο χώρο του Ολυμπιακού χωριού στην περιοχή Θρακομακεδόνων και σε κάθε περίπτωση το κτίσμα "να μην προκαλεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ