Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες για το « βασικό μέτοχο»

ΕΣΗΕΑ: «Ασαφής» η διαδικασία που προτείνει ο υπουργός Τύπου

Ετοιμο, όπως είπε χτες ο υπουργός Τύπου, είναι το προσχέδιο του νόμου για τον «βασικό μέτοχο», που θα συζητηθεί στην κυβερνητική επιτροπή η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη. Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, όπως ισχυρίστηκε ο Χρήστος Πρωτόπαπας και πριν το νομοσχέδιο φθάσει στη Βουλή θ' αρχίσει ένας «κύκλος διαλόγου» με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Το κρίσιμο σημείο, όπως είναι γνωστό, στο νομοσχέδιο είναι το ποσοστό που θα καθοριστεί για το «βασικό μέτοχο». Μεταξύ των «ενδιαφερομένων φορέων» φυσικά είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ, αφού ο «βασικός μέτοχος» πέρασε από το Σύνταγμα προκειμένου να τους ανοίξει τα «παράθυρα» για την κατάργηση του ασυμβίβαστου.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας δεν παρέλειψε και χτες ν' αναφερθεί στους κώδικες δεοντολογίας, ζητώντας διάλογο και «κατάθεση» απόψεων. Θα μπορούσε, όπως είπε, να εκδώσει ΠΔ με την πρόταση των κωδίκων δεοντολογίας για τις ειδησεογραφικές εκπομπές που έχει διαμορφώσει το ΕΣΡ και βρίσκονται στο υπουργείο Τύπου. Δεν το κάνει, όμως, γιατί η κυβέρνηση θέλει να «ξαναγίνει ένας κύκλος διαλόγου». Δεν έχει μάλιστα αντίρρηση η ΕΣΗΕΑ να «συγκεντρώσει όλες τις απόψεις» για να συμπεριληφθούν στο ΠΔ. Εάν δεν επιθυμεί να τις δώσει η ΕΣΗΕΑ στο υπουργείο Τύπου, υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση να τις δώσει στον πρόεδρο του ΕΣΡ Βασίλη Λαμπρίδη. Φυσικά, όμως, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Τύπου, όλες τις απόψεις που θα κατατεθούν στο ΕΣΡ ο Βασίλης Λαμπρίδης θα τις διαβιβάσει... στο υπουργείο Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της, «απαντώντας» στις δηλώσεις του Χρήστου Πρωτόπαππα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αφού άφησε να παρέλθει τριετία και να επιδεινωθεί το καθεστώς στο χώρο της ενημέρωσης, εμφανίζεται σήμερα να προχωρεί σε αντικατάσταση των αρχικών κωδίκων του Π. Δαγτόγλου, «αναλαμβάνοντας η ίδια την πρωτοβουλία να κινήσει μέσω του ΕΣΡ τη σχετική διαδικασία». Η ΕΣΗΕΑ αναφερόμενη στη «διαδικασία» που ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου τονίζει ότι είναι τόσο «ασαφής ώστε παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός, αφού δεν ξεκαθαρίζει αν η πρόταση σύνταξης κωδίκων και ο σχετικός διάλογος θα γίνει από το σημερινό ή από το υπό νέα σύνθεση ΕΣΡ που πρόκειται να διοριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής». Η ΕΣΗΕΑ επίσης υπογραμμίζει ότι «διεκδικεί να έχει λόγο» και για το νομοσχέδιο περί του «βασικού μετόχου» και για τα προβλήματα δεοντολογίας στο χώρο του Τύπου, αλλά και για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των δημοσιογράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ