ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Στα «αζήτητα » 25 νησιά!

Οι εφοπλιστές εκβιάζουν την επιδότηση ακτοπλοϊκών γραμμών, έχοντας κάνει, ήδη, τη «μοιρασιά» μεταξύ τους

Σε ομήρους των τριών εταιρικών ακτοπλοϊκών μεγαθηρίων «Επιχειρήσεις Αττικής», «Μινωικές Γραμμές» και ΔΑΝΕ, μετέτρεψε τους νησιώτες το νομοθετικό εξάμβλωμα 2932/2001 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο «απελευθέρωσε» πλήρως την εφοπλιστική ασυδοσία. Οπως γίνεται φανερό από τις αιτήσεις για τη δρομολόγηση των πλοίων τους, με βάση το νέο ακτοπλοϊκό δίκτυο που θα ισχύσει από την 1η Νοέμβρη 2002, οι τρεις «μεγαλοκαρχαρίες» μοίρασαν μεταξύ τους τις πιο κερδοφόρες γραμμές, όπως Πειραιάς - Κρήτη και Πειραιάς - Δωδεκάνησα, ενώ άφησαν ακάλυπτα 25 ελληνικά νησιά, δηλαδή, σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το 8% του ακτοπλοϊκού δικτύου!

Ανάμεσα στα νησιά, που, προς το παρόν, δε ...«συγκεντρώνουν» το εφοπλιστικό ενδιαφέρον, βρίσκονται η Πάτμος, η Λέρος, η Κάλυμνος! Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, εκτός των άλλων, προσβλέπουν και σε παχυλές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού, αν μέχρι τις 31 Μάρτη τα νησιά αυτά δεν έχουν «καλυφθεί» - όπως προβλέπει ο νέος νόμος - θα χαρακτηριστεί η συγκοινωνιακή τους σύνθεση με την ηπειρωτική χώρα, ως ...άγονη γραμμή και οι εφοπλιστές θα επιδοτηθούν για να δρομολογήσουν πλοία τους!

Η μοιρασιά μεταξύ των μεγαλοεταιριών έχει γίνει ως εξής: Οι «Επιχειρήσεις Αττικής», μέσω της εταιρίας «Στρίντζης», διεκδικούν τη γραμμή Πειραιάς - Κω - Ρόδος και τα πιο κερδοφόρα νησιά των Κυκλάδων. Οι «Μινωικές Γραμμές» και η ΑΝΕΚ διεκδικούν, βέβαια, την Κρήτη και, συγκεκριμένα, Ηράκλειο και Χανιά, αντίστοιχα, ενώ θυγατρική των «Μινωικών», η HFD, έχει αναλάβει την κάλυψη των υπόλοιπων γραμμών του Αιγαίου. Βέβαια, το «παζάρι» θα συνεχιστεί, αφού, σύμφωνα με το ΥΕΝ, «οι ενδιαφερόμενοι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2002 μπορούν να συμπληρώσουν, να τροποποιήσουν ή και να ανακαλέσουν τη δήλωση δρομολόγησης των πλοίων τους». Ενώ ...διευκρινίζει ότι: «Σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα τα νησιά με συγκεκριμένα δρομολόγια»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Ενα χρόνο απλήρωτοι!

Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους

Οι εργαζόμενοι έξω από το γυμναστήριο
Οι εργαζόμενοι έξω από το γυμναστήριο
Απλήρωτοι εδώ κι ένα χρόνο βρίσκονται οι 30 εργαζόμενοι στο Δημοτικό Γυμναστήριο Χαλανδρίου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γυμναστήριο. Απέναντί τους βρέθηκαν και δεκάδες αστυνομικοί, πολύ περισσότεροι από αυτούς. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και τη μονιμοποίησή τους, καθώς καλύπτουν - επίσημα και αναγνωρισμένα - πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι 30 εργαζόμενοι δούλευαν αρχικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, από το 1995 και για τέσσερα χρόνια, παρόλο που τους είχαν υποσχεθεί ότι θα υπέγραφαν σύμβαση μέσα σε τρεις μήνες από την πρόσληψή τους. Μάλιστα, το ΙΚΑ Χαλανδρίου αναγνώρισε ως εξαρτημένη τη σχέση εργασίας τους, επιβάλλοντας και πρόστιμο στο Δημοτικό Γυμναστήριο. Τότε, εποπτεύουσα αρχή του γυμναστηρίου ήταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Από το 2001 είναι ο Δήμος Χαλανδρίου.

Το Νοέμβρη του 2000, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση για την υπαγωγή τους στο νόμο 2839 και τη μονιμοποίησή τους, με το αιτιολογικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η αίτησή τους επιστρέφεται. Από τον Ιούνη του 2001, ο Δήμος σταματάει να τους πληρώνει και να αγοράζει τα ένσημά τους! Οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους και κάνουν νέα αίτηση, ενώ έχουν εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση του Γ` Υπηρεσιακού Συμβουλίου Εργαζομένων ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής, που αναγνώρισε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ανάλογη γνωμοδότηση έχουν και από το ΔΣ του Δημοτικού Γυμναστηρίου.

Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβρη, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η διοίκηση του Γυμναστηρίου, απαίτησαν από τους εργαζόμενους να καταθέσουν νέα αίτηση πρόσληψης για να υπογράψουν συμβάσεις έργου διάρκειας μόλις ενός έτους, οι οποίες ανέφεραν ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!!! Κι αυτό, παρόλο που υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού εξέφρασε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Συμβουλίου για τις πάγιες ανάγκες που καλύπτουν.

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους Σταυρόπουλος και οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης «Δύναμη - Ενότητα» Χαλανδρίου.

«INTEAL STANDARNT»
Κάμερες παντού

Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της διεύθυνσης η παράταξη Δημοκρατική Ενότητα

Εξι κάμερες στο χώρο παραγωγής και στην είσοδο του εργοστασίου εγκατέστησε η διεύθυνση της βιομηχανίας ειδών υγιεινής «INTEAL STANDARNT», στη Ριτσώνα Εύβοιας και προσπάθησε να τις βάλει σε λειτουργία. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση, απαιτώντας να κατέβουν οι κάμερες, αλλιώς θα υπάρξει συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Κώστας Πάλλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, «πρόθεση της πολυεθνικής είναι η εντατικοποίηση της εργασίας για να αυξήσει περισσότερο τα κέρδη της, ο ατομικός έλεγχος κάθε εργαζόμενου και φυσικά η άσκηση τρομοκρατικής και ψυχολογικής πίεσης, για την αύξηση της παραγωγικότητας του καθενός. Είναι συνέπεια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που ανάβει το "πράσινο φως" στους βιομήχανους για την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, όπως και στις δημοκρατικές, συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες».

Σε ανακοίνωση του συνδυασμού της Δημοκρατικής Ενότητας (ΔΕ)καταγγέλλονται οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της εταιρίας και εγκαλείται η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που συναινεί σε τέτοιους σχεδιασμούς, όπως έκανε με την υπογραφή 2ετούς ΣΣΕ ή σιωπώντας στην εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας, τα δελτία παροχών, τις εργολαβίες κ.ά.

Η ΔΕ καλεί την πλειοψηφία του σωματείου να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα την καταγγελία της 2ετούς συμφωνίας (λήγει το Δεκέμβρη 2002) και να διεκδικηθούν 4% συμπληρωματική αύξηση στα καταβαλλόμενα, 12.000 κατώτατο βασικό ημερομίσθιο, 300.000 κατώτερο μισθό, αύξηση στα πριμ παραγωγής κ.ά.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύσκεψη - παρωδία στο ΥΕΝ

Παρωδία χαρακτηρίζουν οι μηχανικοί τη σύσκεψη που έγινε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με θέμα «Τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα επιμόρφωσης εμπορικού ναυτικού για την πιστοποίηση στελεχών μιας ναυτιλίας υψηλού κύρους με επιλεγμένη σύνθεση». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ναυτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των συντονιστικών επιτροπών των ναυτεργατών που φοιτούν και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων.

Οπως αναφέρει η ΠΕΜΕΝ με Δελτίο Τύπου, «ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης με προσωπική του πρωτοβουλία οργάνωσε σήμερα (σ.σ. χτες) σύσκεψη παρωδία», ενώ καταγγέλλει ότι τόσο ο υπουργός όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αντί να ασχοληθούν με τα ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετεκπαιδευόμενοι ναυτεργάτες, επιχείρησαν να παρέμβουν στη λειτουργία και την εκπροσώπηση των συντονιστικών οργάνων που έχουν εκλέξει οι ναυτεργάτες που μετεκπαιδεύονται! «Οι μηχανικοί - επισημαίνει η ΠΕΜΕΝ - συνεχίζοντας την προβολή και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, καταγγέλλουν αυτές τις μεθοδεύσεις».

Συγκέντρωση στη Ζώνη

Στο πόδι βρίσκεται όλος ο εργατόκοσμος της περιφέρειας του Πειραιά, για να χαλάσει τα διαλυτικά κυβερνητικά σχέδια σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Τη Δευτέρα 11 του μήνα στις 10 το πρωί οι άνεργοι εργατοτεχνίτες από όλες τις ειδικότητες της Ζώνης έχουν κληθεί από τα σωματεία τους να συγκεντρωθούν στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα. Την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι ο Δήμος Περάματος διοργανώνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων των εργατοτεχνιτών, του ΤΕΕ, των Ενώσεων των ναυπηγοεπισκευαστών και άλλων μαζικών φορέων, προκειμένου να προγραμματίσουν τον κοινό τρόπο δράσης τους. Οι αγωνιστικές δραστηριότητες της ερχόμενης βδομάδας θα κλιμακωθούν την Τετάρτη 13 του μήνα με το παμπειραϊκό - πανεργατικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ