Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Στα «αζήτητα » 25 νησιά!

Οι εφοπλιστές εκβιάζουν την επιδότηση ακτοπλοϊκών γραμμών, έχοντας κάνει, ήδη, τη «μοιρασιά» μεταξύ τους

Σε ομήρους των τριών εταιρικών ακτοπλοϊκών μεγαθηρίων «Επιχειρήσεις Αττικής», «Μινωικές Γραμμές» και ΔΑΝΕ, μετέτρεψε τους νησιώτες το νομοθετικό εξάμβλωμα 2932/2001 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο «απελευθέρωσε» πλήρως την εφοπλιστική ασυδοσία. Οπως γίνεται φανερό από τις αιτήσεις για τη δρομολόγηση των πλοίων τους, με βάση το νέο ακτοπλοϊκό δίκτυο που θα ισχύσει από την 1η Νοέμβρη 2002, οι τρεις «μεγαλοκαρχαρίες» μοίρασαν μεταξύ τους τις πιο κερδοφόρες γραμμές, όπως Πειραιάς - Κρήτη και Πειραιάς - Δωδεκάνησα, ενώ άφησαν ακάλυπτα 25 ελληνικά νησιά, δηλαδή, σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το 8% του ακτοπλοϊκού δικτύου!

Ανάμεσα στα νησιά, που, προς το παρόν, δε ...«συγκεντρώνουν» το εφοπλιστικό ενδιαφέρον, βρίσκονται η Πάτμος, η Λέρος, η Κάλυμνος! Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, εκτός των άλλων, προσβλέπουν και σε παχυλές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού, αν μέχρι τις 31 Μάρτη τα νησιά αυτά δεν έχουν «καλυφθεί» - όπως προβλέπει ο νέος νόμος - θα χαρακτηριστεί η συγκοινωνιακή τους σύνθεση με την ηπειρωτική χώρα, ως ...άγονη γραμμή και οι εφοπλιστές θα επιδοτηθούν για να δρομολογήσουν πλοία τους!

Η μοιρασιά μεταξύ των μεγαλοεταιριών έχει γίνει ως εξής: Οι «Επιχειρήσεις Αττικής», μέσω της εταιρίας «Στρίντζης», διεκδικούν τη γραμμή Πειραιάς - Κω - Ρόδος και τα πιο κερδοφόρα νησιά των Κυκλάδων. Οι «Μινωικές Γραμμές» και η ΑΝΕΚ διεκδικούν, βέβαια, την Κρήτη και, συγκεκριμένα, Ηράκλειο και Χανιά, αντίστοιχα, ενώ θυγατρική των «Μινωικών», η HFD, έχει αναλάβει την κάλυψη των υπόλοιπων γραμμών του Αιγαίου. Βέβαια, το «παζάρι» θα συνεχιστεί, αφού, σύμφωνα με το ΥΕΝ, «οι ενδιαφερόμενοι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2002 μπορούν να συμπληρώσουν, να τροποποιήσουν ή και να ανακαλέσουν τη δήλωση δρομολόγησης των πλοίων τους». Ενώ ...διευκρινίζει ότι: «Σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα τα νησιά με συγκεκριμένα δρομολόγια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ