Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οδηγία έντασης της εκμετάλλευσης

Στην όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου αποσκοπεί οδηγία περί της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκης, στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της.

Το κείμενο της τοποθέτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Οι προτάσεις για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας κινούνται στην κατεύθυνση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων και εφαρμόζει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η πολιτική αυτή χτυπά την πλήρη σταθερή εργασία και την υποκαθιστά με τη μερική ή προσωρινή απασχόληση. Στόχος της είναι η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και η μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιχειρείται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου απασχόλησης (8ωρου ή 7ωρου) και της αργίας του Σαββατοκύριακου, ενώ βάλλονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επεκτείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ είναι η επέκταση της υποαπασχόλησης που σε ορισμένες χώρες ξεπερνάει το 30%.

Εμείς υποστηρίζουμε μια άλλη πολιτική που διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και παλεύει για την ανατροπή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλει τη διευθέτηση του ημερήσιου εργασιακού χρόνου και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Υποστηρίζουμε την πλήρη σταθερή εργασία με 7ωρο και 5νθήμερο, την επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αύξηση των μισθών σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ