ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συνεχής ο αγώνας της αγροτιάς

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Τέμπη, η Πανελλαδική Σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων από ολόκληρη τη χώρα. Δυναμικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες από τους μαζικούς φορείς του Νομού Καρδίτσας

Εφαρμόζοντας την απόφαση που πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Θεσσαλονίκης, οι αγρότες της Θεσσαλίας έκλεισαν χτες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών. Ηταν κι αυτή η ενέργεια μια ακόμα ένδειξη ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πολύμορφη και μακρόχρονη πάλη τους. Αλλωστε, είχαν εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι τούτη η κινητοποίηση, που κρατάει, ήδη, δυο βδομάδες, δεν είναι παρά μια μάχη του «πολέμου», που εδώ και χρόνια «κήρυξε» η αγροτιά για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή η κινητοποίηση και ανεξαρτήτως από το τι θα αποφασιστεί για την παραπέρα πορεία της στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων, που πραγματοποιείται, στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη, έδειξε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να παλεύει στους δρόμους για να κρατήσει τη γη της και να μείνει στον τόπο της. Κι αυτή τη δύναμη και την αποφασιστικότητα δεν μπορεί να τη σταματήσει ούτε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, ούτε η «μπαγαποντιά» της ΝΔ.

Ας μη νομίζει ο πρωθυπουργός ότι απειλώντας με χρήση βίας - αυτό ακριβώς έκανε με τις χτεσινές δηλώσεις του - θα τρομοκρατήσει τη μαχόμενη αγροτιά και θα σταματήσει τους αγώνες της για την επιβίωση και το δίκιο της. Και θα κάνει μεγάλο λάθος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αν βγάλει το συμπέρασμα ότι με την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και την επιμονή της στα ψεύδη και στις συκοφαντίες σε βάρος του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, θα πετύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος παρά το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η παράδοση της γης στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων.

Eurokinissi

Ας μη νομίζει η ηγεσία της ΝΔ ότι «θα τη βγάλει καθαρή» κι αυτή τη φορά και δε θα «πληρώσει ακριβά» και στις εκλογές, για την «ανέντιμη» και «ύπουλη» στάση της έναντι των αγωνιζόμενων αγροτών. Διότι ακόμα και οι αγρότες που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιλαμβάνονται ότι οι θέσεις της ΝΔ «υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά κατά των αποκλεισμών των δρόμων» και «κατά της κυβέρνησης, αλλά υπέρ της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λειτούργησαν υπονομευτικά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και στηρικτικά για την κυβέρνηση.

Ετσι κι αλλιώς, οι αγώνες των αγροτών θα συνεχιστούν μέχρι ο αγρότης να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Κι αυτό θα γίνει, όταν με την πάλη του ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική και επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Συλλαλητήριο συμπαράστασης

Δυναμικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι μαζικοί φορείς του Νομού Καρδίτσας. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ συμμετείχαν δεκάδες άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές και πλήθος κόσμου.

«Χωρίς αγώνα τίποτα δεν κατακτιέται και να θυμάστε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος», τόνισε στην ομιλία του ο νομάρχης Καρδίτσας και αγροτοσυνδικαλιστής Β. Αναγνωστόπουλος και υπογράμμισε ότι κάθε εκλεγμένος σε δημόσιο αξίωμα είναι υποχρεωμένος να στέκεται στο πλευρό αυτών που τον τίμησαν με την ψήφο τους, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων τους.

«Αυτός ο τόπος έχει χορτάσει από τα μεγάλα λόγια», σημείωσε στην ομιλία του ο Στέφανος Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, υπογραμμίζοντας: «Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται στο όνομα των ευρωπαϊκών οραμάτων. Σε τέτοια Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουμε να ζούμε. Πρέπει κάποτε να πληρώσει και η άρχουσα τάξη».

Την ανάγκη συμπαράστασης όλης της κοινωνίας στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς, σημείωσε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κ. Εξαρχος, λέγοντας ακόμη ότι «η Καρδίτσα ζει τη νέα μετανάστευση». Αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των απεργών καθηγητών απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Δ. Μπίτσος.

Στηρίζουν τους αγώνες της αγροτιάς

Πλαταίνει το κίνημα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Με κείμενό τους, που δίνουν στη δημοσιότητα, εκατοντάδες συνδικαλιστές, παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της Τέχνης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Με φωνή στεντόρεια, λένε «Ναι στα μπλόκα των αγροτών», «Ναι στους αγώνες του λαού», «Οχι στον κυβερνητικό αυταρχισμό». Για τον ίδιο σκοπό τη Δευτέρα 11 του Φλεβάρη στη 1 το μεσημέρι θα κάνουν διάβημα στο υπουργείο Γεωργίας, ενώ καλούν τον εργαζόμενο λαό να στηρίξει τους αγώνες της αγροτιάς.

Στο κείμενο, που υπογράφεται από 160 συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς και παράγοντες της κοινωνικής ζωής, σημειώνεται:

«Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο στήριξης-συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά, καλούμε τον εργαζόμενο λαό, τις κοινωνικές οργανώσεις και προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο τούτο αγώνα.

Λέμε ΟΧΙ στον περιορισμό της αγροτικής παραγωγής και στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ. Αυτή η απαράδεκτη πολιτική έχει αποτέλεσμα, βασικά διατροφικά προϊόντα, που έχει ανάγκη ο λαός μας, να εισάγονται από άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αμφίβολης ποιότητας πολλές φορές.

Λέμε ΟΧΙ στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, διότι μειώνει δραστικά την αγροτική απασχόληση και τον αγροτικό πληθυσμό. Οδηγεί μεγάλα τμήματά του στην εσωτερική μετανάστευση στα αστικά κέντρα, οξύνει έντονα το φαινόμενο της ανεργίας.

Λέμε ΟΧΙ στην πολιτική που μειώνει τις αγροτικές τιμές και το εισόδημα των μικροκληρούχων αγροτών, ενώ αντίθετα αυξάνει τις τιμές σε βάρος των καταναλωτών και τα κέρδη των εκλεκτών της ολιγαρχίας.

Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις αγωνιστικές μορφές πάλης των αγροτών και καταγγέλλουμε την προσπάθεια δυσφήμισης και τις απειλές της κυβέρνησης. Δεν μπορεί αυτοί που ευθύνονται για τα προβλήματα των αγροτών, που επιμένουν σε άδικες αντιαγροτικές πολιτικές, να ζητούν από τους ξωμάχους αγρότες σιγή νεκροταφείου.

Το δίκιο του λαού μας, των εργαζομένων και των αγροτών, όπως έχει δείξει η ιστορική και κοινωνική μας εμπειρία, βρέθηκε, όταν έγιναν μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Οι υπογραφές:

Κακουλίδης Γιώργος Ποιητής

Νικολόπουλος Ηλίας Καθηγητής Παντείου

Μπελαντής Δημήτρης Διδάκτωρ Νομικής και πρώην μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Παπαμάργαρης Χάρης Νομαρχιακός Σύμβουλος-τέως υπουργός

Κούρτοβικ Γιάννα Δικηγόρος

Γλέζος Μανώλης

Γ. Α. Μαγκάκης Τέως υπουργός-καθηγητής Ποινικού Δικαίου

Σιτράκης Σπύρος Δικηγόρος

Βαβούρας Γιάννης Πρύτανης Πάντειου Πανεπιστήμιου

Παπανεοφύτου Αγάπιος Καθηγητής Παντείου

Σαρηγιάννης Γιώργος Καθηγητής ΕΜΠ

Κυτόπουλος Βίκτορας Λέκτορας ΕΜΠ

Μπουντόλος Κώστας, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Χατζηχαριστός Δημήτρης, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Γελαδάς Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Μπεργιελές Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Ζουνχιά Κατερίνα, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ

Παπαϊωάννου Αλέξης, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου

Βαδαλουκά Κική, Λέκτορας Πολυτεχνείου

Μπαρτσώκας Δήμος, Καθηγητής Πολυτεχνείου

Κουνιάς Στρατής, Καθηγητής ΦΜΣ

Ρογκάκος Νίκος, Δήμαρχος Βύρωνα

Κατημερτζής Γιώργος, Δήμαρχος Καισαριανής

Βακαλόπουλος Παναγιώτης, Πρώην Δήμαρχος Ταύρου και Δημ. Σύμβουλος

Μπεαζόγλου Νίκος, Πρώην Δήμαρχος Δραπετσώνας και Δημ. Σύμβουλος

Θέμελης Νίκος, Πρώην Δήμαρχος Κορυδαλλού

Νικολαΐδου Βέρα, Πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και Δημ. Σύμβουλος

Τσίγκα Γεωργία, Μέλος ΔΣ ΚΑΑΠΒ

Ακτύπη Αναστασία, ΔΣ ΠΕΣΕΑ

Πανούσου Ελένη, ΔΣ ΟΣΝΙΕ

Τουμπέλης Βασίλης, Πρόεδρος ΟΣΝΙΕ

Ελαία Μαρία, ΔΣ Ωνασείου

Μεθωνιού Λέτα, Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Κεφαλληνού Μαρία, ΔΣ ΠΟΕΔΗΝ

Πετρόπουλος Γρηγόρης, Πρόεδρος Φυσικοθεραπευτών

Γεωργόπουλος Ηλίας, Πρόεδρος απογόνων Εθνικής Αντίστασης

Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή Μαριάνθη, ΔΣ ΙΣΑ

Βαρλαβάκης Μ., ΔΣ Νοσοκομείου Θριασίου

Ιωάννου Γιάννης, ΔΣ ΠΟΣΕ ΙΚΑ

Μαϊκαντάνη Ευδοκία, Γραμματέας ΠΕΔΥΕ

Τσιόκα Αθανασία, Γραμματέας ΠΕΔΥΕ

Μπίστας Γιάννης, Πρόεδρος ΠΟΜΕΕΑ

Τουλάτου Ελένη, Πρόεδρος Αποκλειστικών Νοσοκόμων

Σαρδέλης Γιάννης, ΔΣ ΣΕΜΙΣΕΑ

Σουλτανιά Αγγελική, ΔΣ Ιδιωτικών Κλινικών

Δροσάτος Δημήτρης, ΕΤΕ ΔΕΗ Ασπροπύργου

Μήτσης Βασίλης, ΔΣ ΠΑΣΑΠ

Χαλιάσος Ιωάννης, ΔΣ ΕΕΠΑΑ

Γεωργακάκη Κων/να, ΔΣ Τεχνολόγων Παρασκευαστών

Καββαδάς Νικόλαος, Πρόεδρος Σωμ. Ιδιωτικών Κλινικών

Λιάκου Κωνσταντίνα, ΔΣ Τεχνολόγων Παρασκευαστών

Γκλεζάκος Βασίλης, ΔΣ ΕΚΑ

Μπρότσης Παναγιώτης, ΔΣ ΟΕΦΣΕ

Σιώρας Ηλίας, ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Μαυρίκος Γιώργος, Γραμματεία ΠΑΜΕ - Διοίκηση ΓΣΕΕ

Αγκαβανάκης Δημήτρης, Γραμματεία ΠΑΜΕ - ΕΕ ΑΔΕΔΥ

Τσίρκας Πολύβιος, Γραμματεία ΠΑΜΕ

Κουμπούρης Δήμος, Γραμματεία ΠΑΜΕ - ΔΣ Σωμ. Χαλυβουργικής

Μπουλούγαρης Γιώργος, Γραμματεία ΠΑΜΕ - Πρόεδρος Σωμ. Εργαζομένων σε Παιδικούς Σταθμούς

Σταυρόπουλος Γιάννης, Γραμματεία ΠΑΜΕ -Διοίκηση ΓΣΕΕ

Κατσικαρώνης Φώτης, Γραμματεία ΠΑΜΕ - Πρόεδρος Σωματείου «Κόκα-Κόλα» (Πάτρα)

Ζαζόπουλος Ανδρέας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Ευθυμίου Θύμιος, Γραμματεία ΠΑΜΕ - Διοίκηση ΓΣΕΕ

Βορτελίνος Μπάμπης, ΕΕ ΑΔΕΔΥ

Τούσσας Γιώργος, Πρόεδρος ΠΕΜΕΝ (Πειραιάς)

Αβραμόπουλος Κώστας, Γραμματεία ΠΑΜΕ

Φωτόπουλος Τάσος, Γραμματεία ΠΑΜΕ

Πάσουλας Γιάννης, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Δρακόπουλος Δημήτρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τύπου-Χάρτου

Μαυροδόγλου Τάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Κολοβός Βασίλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος

Βανδώρος Τάκης, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Πουντίδης Ιορδάνης, Πρόεδρος Σωμ. Μετάλλου Πειραιά

Κατσιώτης Χρήστος, ΔΣ ΓΣΕΕ

Νουφαρίτσης Μιχάλης, Γενικός Γραμματέας ΕΚ Πειραιά

Θεοδώρου Δήμος, Πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ

Στρατηγός Γιάννης, Γεν. Γραμματέας ΠΟΕ-ΟΤΑ

Γεωργουδάκης Φιλ. Πρόεδρος Σωματείου ΑΓΝΟ (Λαγκαδάς)

Κυριακίδης Θεόδωρος, Γεν. Γραμματέας ΕΚ Θεσσαλονίκης

Ταξόπουλος Παναγιώτης, Γεν. Γραμματέας ΕΚ Κομοτηνής

Καλαϊτζόπουλος Ιορδάνης, ΔΣ ΕΚ Πτολεμαΐδας

Σαρίκας Γιάννης, Πρόεδρος ΕΚ Ρόδου

Καλέας Σωτήρης, ΔΣ ΠΕΣΙΝΕ

Τσιόγκας Τάκης, ΕΚ Λάρισας

Μπούρας Χρήστος, Πρόεδρος ΕΚ Αγρινίου

Μυτιληνιού Κώστας, ΔΣ Σωμ. Μετάλλου ΠΥΡΚΑΛ

Σκεπετάρης Χριστόφορος, ΔΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Πάλμος Παναγιώτης, ΔΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Δράκος Αντώνης, Πρόεδρος ΕΚ Σάμου

Σιγούρος Διονύσης, Πρόεδρος ΕΚ Ζακύνθου

Λιβιτσάνος Γεράσιμος, Πρόεδρος ΕΚ Λευκάδας

Τρεμπέλης Χρήστος, Πρόεδρος ΕΚ Νάουσας

Σώκου Ζωή, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Φαρμάκου

Βαρελάς Δημήτρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λογιστών

Σούκης Δημήτρης, Γραμματεία ΠΑΜΕ

Τσώλης Αλέξης, Διοίκηση ΓΣΕΕ

Μαρουσάκης Νίκος, Διοίκηση ΓΣΕΕ

Αβραμίδης Αντρέας, Γραμματεία ΠΑΜΕ - ΔΣ ΕΚΑ

Πέρρος Γιώργος, Γεν. Γραμματέας ΕΚΑ

Μανωλάκος Γιώτης, ΔΣ ΕΚΑ

Σκιαδιώτης Γιώργος, ΔΣ ΕΚΑ

Γόντικας Τέλης, ΔΣ ΕΚΑ

Αποστόλου Χρυσούλα, ΔΣ ΕΚΑ

Πρωτούλης Γιάννης, ΔΣ ΕΚΑ

Στασινόπουλος Παναγιώτης, ΔΣ ΕΚΑ

Λαμπρόπουλος Λυμπέρης, ΔΣ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Κάντζος Στράτος ΔΣ Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Αλεξανδρόπουλος Παναγιώτης, Πρόεδρος ΕΚ Κεφαλονιάς

Μανουσογιαννάκης Γιάννης, Πρόεδρος «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Σιαμέτης Δημήτρης, Πρόεδρος ΕΚ Μυτιλήνης

Κούτρας Θεόδωρος Γραμματεία ΠΑΜΕ - ΔΣ ΓΣΕΕ

Πολυμενάκος Παναγιώτης, ΔΣ Εργατικής Εστίας

Κακκαβάς Θωμάς ΔΣ ΙΚΑ

Σιάμινος Παναγιώτης, ΔΣ ΕΚ Κοζάνης

Τσατσούλη Τασία, Δημ. Σύμβουλος Ηλιούπολης

Κανελλόπουλος Κυριάκος, Δημ. Σύμβουλος Ηλιούπολης

Κιάμος Ευθύμιος, Δημ. Σύμβουλος Ηλιούπολης

Αβραμίδης Αριστείδης, Δημ. Σύμβουλος Καλλιθέας

Σοφός Παναγιώτης, Δημ. Σύμβουλος Περιστερίου

Κορτζίδης Χρήστος, Δημ. Σύμβουλος Ελληνικού

Χριστόπουλος Κώστας, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου - συνδικαλιστής ΑΔΕΔΥ

Τριανταφύλλου Νίκος, Δημ. Σύμβουλος Ιλίου

Τσουκαλάς Παναγιώτης, Δημ. Σύμβουλος Ν. Ιωνίας

Βαλαβάκης Βαγγέλης, Δημ. Σύμβουλος Ν. Ιωνίας

Φιλίππου Θανάσης, Δημ. Σύμβουλος Πετρούπολης

Τάσφης Μπάμπης, Δημ. Σύμβουλος Γαλατσίου

Αρχιμανδρίτης Φάνης, Δημ. Σύμβουλος Βριλησσίων

Θεοδωράτος Γεράσιμος, Δημ. Σύμβουλος Αγ. Αναργύρων

Αγαλιανού Σωτηρία, Δημ. Σύμβουλος Αγ. Αναργύρων

Λάμπρου Στέλιος, Δημ. Σύμβουλος Αθήνας

Δανδουλάκης Μανώλης, Δημ. Σύμβουλος Αθήνας

Λαγονίκας Γιώργος, Νομαρχ. Σύμβουλος Πειραιά

Μπενετάτος Στέλιος, Δημ. Σύμβουλος Πειραιά

Παντελάκη Ελπίδα, Νομαρχ. Σύμβουλος Πειραιά

Τζατζάνης Κώστας, Δημ. Σύμβουλος Πειραιά

Πατσιλινάκος Γιάννης, Δημ. Σύμβουλος Περάματος

Λιάπης Νίκος, Δημ. Σύμβουλος Ελληνικού

Κονταργύρης Τάκης, Δημ. Σύμβουλος Δάφνης

Σκαμάκης Χρήστος, Δημ. Σύμβουλος Λυκόβρυσης

Χουρδάκης Χάρης, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργ. «Αγ. Ολγα»

Καμακάρης Μάριος, Μέλος 15μελούς ΚΕΚ ΑΜΕΑ Γαλατσίου

Πολίτη Μαρία, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργ. στο Ιδρυμα Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ»

Καλογερόπουλος Σπύρος, Μέλος ΔΣ Παν. Συλλόγου Παραπληγικών

Γεωργακόπουλος Χρήστος, Μέλος Παν. Συλλόγου Παραπληγικών

Μπαλάσκα Κωστούλα, Μέλος ΔΣ Παν. Συλλόγου Παραπληγικών

Ζώτος Νίκος, Μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Αγγελούδη Χριστίνα, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδ. «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Μπαλωμένος Δημήτρης, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Α΄ Αθήνας

Γκεσούλης Θανάσης, Μέλος ΔΣ ΔΟΕ

Ευθυμίου Θανάσης, Πρόεδρος «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»

Χριστομίδης Πέτρος, Γεν. Γραμματέας «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»

Μαρκάκης Γιάννης, Ειδ. Γραμματέας «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»

Παπλωματάς Κώστας, Πρόεδρος «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Δριμάλα Θεοδώρα, Πρόεδρος Εργ. Δ. Βύρωνα- Καισαριανής-Παγκρατίου

Σάμιος Παναγιώτης, Πρόεδρος Εργ. Δ. Αιγάλεω

Σπανού Δέσποινα, Μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Ζωγραφάκη Ελένη, Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

Βουρεκάς Θοδωρής, ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Αδαμάκος Μάνθος, ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Δαμπόλιας Παναγιώτης ΔΣ Β΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

Τηλεοπτικά «αγροτοδικεία»

Οπα και καλώς τους! Στους συνήθεις κατηγόρους των αγροτών αναφερόμαστε, οι οποίοι αμέσως μόλις οι ξωμάχοι «σκλήρυναν» τον αγώνα τους, κλείνοντας για κάποιο χρονικό διάστημα τους δρόμους, «σκάνε μύτη» στην τηλεόραση, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «εισαγγελέα» ή του «αγανακτισμένου μάρτυρα κατηγορίας». Το «έργο» το 'χουμε ξαναδεί στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων του 1995-96 και ξέρουμε πώς στήνονται και πού στοχεύουν τα «τηλεοπτικά αγροτοδικεία».

Πρωταγωνιστές στην επίθεση κατά των αγροτών είναι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Τούτοι εδώ ξεκινούν με γλυκόλογα για τον «καημένο» το χωρικό που δουλεύει και δεν αμείβεται όπως πρέπει - υπενθυμίζουν πως κάποτε το ΠΑΣΟΚ ήταν το «κόμμα της αγροτιάς» - και καταλήγουν σε βρισιές εναντίον των αγωνιστών της αγροτιάς του τύπου «υποκινούμενοι», «τρομοκράτες», «μπαταχτσήδες», «άξεστοι», «γαϊδούρια».

Δευτεραγωνιστές είναι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δηλώνουν ότι καλώς μεν οι αγρότες κινητοποιούνται, αλλά κακώς κλείνουν τους δρόμους και κακώς στρέφονται κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όταν ρωτιούνται πώς αλλιώς οι αγρότες θα μπορούσαν να «σπάσουν» την αδιαλλαξία της κυβέρνησης - άλλωστε επί 14 μέρες τώρα που τα τρακτέρ παραμένουν στο πλάι των δρόμων, λύση η κυβέρνηση δε δίνει - κάνουν πως δεν ακούν και περί «άλλα τυρβάζουν».

Κομπάρσοι εμφανίζονται δημοσιογράφοι τύπου Κακαουνάκη και Κωστόπουλου και μερικοί φορτηγατζήδες - ήδη τον πρόεδρο των φορτηγατζήδων τον είδαμε χτες το πρωί στην εκπομπή του Λομβέρδου στη ΝΕΤ να διαμαρτύρεται - που ωρύονται πως «η Ελλάδα δεν είναι του Πατάκη και του Μπούτα για να την κόβουν στη μέση». Βαλτοί και μιλημένοι για να υποκινηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός» και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το «διαίρει και βασίλευε», ώστε να τη «βγάλει καθαρή» η κυβέρνηση.

Αλλά ας έχουν υπόψη οι κάθε λογής συκοφάντες του αγώνα των αγροτών πως «δεινόν προς κέντρα λακτίζειν». Οι αγωνιστές της επιβίωσης και του δίκιου δεν τρομοκρατούνται και δεν υποτάσσονται εύκολα. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με τις μορφές που θεωρούν αποτελεσματικότερες και, ταυτόχρονα, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ανοχή και την κατανόηση όσων καλοπροαίρετα διαφωνούν με το κλείσιμο των δρόμων και την πιο ενεργό συμπαράσταση όλων όσοι τάσσονται με το δίκιο τους...


Π. Ρ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Νομίζω ότι το μείζον πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, και βγήκε και από αυτή την κινητοποίηση, δεν είναι οι μορφές πάλης της αγροτιάς. Οι μορφές πάλης καθορίζονται από την οξύτητα των προβλημάτων και από τις επιθυμίες της ίδιας της αγροτιάς. Εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα: Από πού κι ως πού θα τιμωρούνται αντί να αποζημιώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι παραγωγοί κτηνοτροφικών προϊόντων, επειδή παράγουν ποσότητες που χρειάζονται στον τόπο μας και για τα λαϊκά στρώματα; Από πού κι ως πού;

Είναι, λοιπόν, φανερό, ότι ο ελληνικός λαός - και δε μιλάω τώρα για την αγροτιά - πρέπει να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα, για το τι σημαίνει «κανονισμοί της ΕΕ», για το τι σημαίνει «απελευθέρωση της αγοράς», για το τι σημαίνει «ελευθερία» γενικά, όταν αυτή διακηρύσσεται από τα στόματα της κυβέρνησης, ή από τα στόματα κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενδιαφέρονται, όπως η ΝΔ, για συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ή τι σημαίνει γενικά αυτή η γενική αρχή της ελευθερίας και της απελευθέρωσης. Σημαίνουν νέα δεσμά εναντίον των εργαζομένων. Εμείς, αν θέλετε, ως Κόμμα δε δεχόμαστε κανέναν από τους κανονισμούς της ΕΕ, όπως και γενικότερα την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πρέπει η μικρομεσαία αγροτιά να παράγει προϊόντα που τα χρειαζόμαστε ως καταναλωτές, να σταματήσουν οι εισαγωγές εκείνες που γίνονται στην Ελλάδα σε υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων και που από αυτές τις εισαγωγές δεν επωφελείται η αγροτιά άλλων χωρών, αλλά επωφελούνται οι μεγαλέμποροι και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην αγροτική οικονομία άλλων χωρών.

Εμείς έχουμε αντίληψη και κριτήριο τι συμφέρει τον ελληνικό λαό, αλλά και τι συμφέρει ταυτόχρονα τους λαούς της Γης. Αν με τη διεθνοκεντρική αντίληψη εννοούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, μ' αυτή τη διεθνοκεντρική αντίληψη είμαστε αντίθετοι. Είμαστε διεθνιστές με την έννοια ότι παλεύουμε στη χώρα μας για τα συμφέροντα της αγροτιάς, στο συγκεκριμένο θέμα, και με την ίδια οπτική βλέπουμε τα συμφέροντα και των Ιταλών αγροτών και των Γάλλων και των απανταχού της Γης.

Το θέμα δεν είναι εθνοκεντρισμός ή διεθνοκεντρισμός, το θέμα είναι ποια συμφέροντα σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο υπηρετούνται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ