Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Νομίζω ότι το μείζον πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, και βγήκε και από αυτή την κινητοποίηση, δεν είναι οι μορφές πάλης της αγροτιάς. Οι μορφές πάλης καθορίζονται από την οξύτητα των προβλημάτων και από τις επιθυμίες της ίδιας της αγροτιάς. Εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα: Από πού κι ως πού θα τιμωρούνται αντί να αποζημιώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι παραγωγοί κτηνοτροφικών προϊόντων, επειδή παράγουν ποσότητες που χρειάζονται στον τόπο μας και για τα λαϊκά στρώματα; Από πού κι ως πού;

Είναι, λοιπόν, φανερό, ότι ο ελληνικός λαός - και δε μιλάω τώρα για την αγροτιά - πρέπει να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα, για το τι σημαίνει «κανονισμοί της ΕΕ», για το τι σημαίνει «απελευθέρωση της αγοράς», για το τι σημαίνει «ελευθερία» γενικά, όταν αυτή διακηρύσσεται από τα στόματα της κυβέρνησης, ή από τα στόματα κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενδιαφέρονται, όπως η ΝΔ, για συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ή τι σημαίνει γενικά αυτή η γενική αρχή της ελευθερίας και της απελευθέρωσης. Σημαίνουν νέα δεσμά εναντίον των εργαζομένων. Εμείς, αν θέλετε, ως Κόμμα δε δεχόμαστε κανέναν από τους κανονισμούς της ΕΕ, όπως και γενικότερα την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πρέπει η μικρομεσαία αγροτιά να παράγει προϊόντα που τα χρειαζόμαστε ως καταναλωτές, να σταματήσουν οι εισαγωγές εκείνες που γίνονται στην Ελλάδα σε υποκατάσταση των ελληνικών προϊόντων και που από αυτές τις εισαγωγές δεν επωφελείται η αγροτιά άλλων χωρών, αλλά επωφελούνται οι μεγαλέμποροι και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην αγροτική οικονομία άλλων χωρών.

Εμείς έχουμε αντίληψη και κριτήριο τι συμφέρει τον ελληνικό λαό, αλλά και τι συμφέρει ταυτόχρονα τους λαούς της Γης. Αν με τη διεθνοκεντρική αντίληψη εννοούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, μ' αυτή τη διεθνοκεντρική αντίληψη είμαστε αντίθετοι. Είμαστε διεθνιστές με την έννοια ότι παλεύουμε στη χώρα μας για τα συμφέροντα της αγροτιάς, στο συγκεκριμένο θέμα, και με την ίδια οπτική βλέπουμε τα συμφέροντα και των Ιταλών αγροτών και των Γάλλων και των απανταχού της Γης.

Το θέμα δεν είναι εθνοκεντρισμός ή διεθνοκεντρισμός, το θέμα είναι ποια συμφέροντα σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο υπηρετούνται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ