Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TVX
Δόθηκε το σήμα για να σκαφτεί και η Στρατονίκη

Η μελέτη, που δίνει στην πολυεθνική το «πράσινο φως» στην TVX, εκπονήθηκε με βάση στοιχεία που η ίδια είχε παραχωρήσει στους μελετητές!

Με μiα στημένη μελέτη, η οποία κατασκευάστηκε στα μέτρα της καναδικής πολυεθνικής TVX, η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει τοn ελληνικό λαό και να θέσει σε δοκιμασία του κατοίκους της Στρατονίκης Χαλκιδικής, ανάβοντας το «πράσινο φως» στην TVX, να κατασκάψει τον οικισμό της Στρατονίκης. Η Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που της ανατέθηκε να εκπονήσει μελέτη για το αν προκύπτει κίνδυνος για τον οικισμό της Στρατονίκης από την επέκταση των μεταλλευτικών εργασιών στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, αποκαλύπτει στην πολυσέλιδη γνωμοδότηση, ότι στηρίχτηκε στα στοιχεία που της παραχώρησε η καναδική πολυεθνική και άρα δεν προχώρησε σε μελέτη. Με τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, προκύπτει - σύμφωνα με τη γνωμοδότηση - ότι η TVX, αφού λάβει υπόψη μια σειρά παραγόντων, μπορεί να επεκτείνει τη μεταλλευτική της δραστηριότητα, κάτω από τη Στρατονίκη.

Στη γνωμοδότηση των καθηγητών του ΕΜΠ αναφέρεται: «Η ομάδα εργασίας δε συνέλεξε πρωτογενώς δεδομένα που αφορούν στις διάφορες παραμέτρους του κρινόμενου θέματος. Στηρίχτηκε στα δεδομένα που παρουσιάζονται στη μελέτη και στα συμπληρωματικά στοιχεία που παραχωρήθηκαν από την εταιρία. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αυτά αξιολογήθηκαν και ελέγχθηκαν με κριτήριο την επιστήμη, αλλά και την εμπειρία από παραπλήσιες και αντίστοιχες περιπτώσεις».

Η θετική γνωμοδότηση της Ομάδας του Πολυτεχνείου, άνοιξε πλέον το δρόμο για την παραχώρηση άδειας επέκτασης των μεταλλευτικών εργασιών στην TVX, η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα. Η άδεια αυτή παραχωρείται κατά παράβαση ακόμα και της αρχικής αποικιοκρατικής σύμβασης, που συνήψε το ελληνικό δημόσιο με την καναδική πολυεθνική, αφού τότε δεν περιλαμβανόταν στους όρους. Αρχικώς, η TVX, ξεκίνησε αυθαίρετα την επέκταση των μεταλλευτικών εργασιών στη Στρατονίκη, διότι διαπίστωσε πολύ πλούσια κοιτάσματα κασσιτέρου και μολύβδου. Τότε με καταγγελίες των κατοίκων και με την παρέμβαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, σταμάτησε η επέκταση της εξόρυξης. Η αντίδραση της TVX, ήταν άμεση και εκβιαστική, και ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της, μέχρι να της δοθεί η άδεια. Στις εκβιαστικές απαιτήσεις της πολυεθνικής η κυβέρνηση υπέκυψε, διαβεβαιώνοντάς την ότι θα της παραχωρήσει την άδεια. Χρειαζόταν όμως και η... γνωμοδότηση της Ομάδας του ΕΜΠ, προκειμένου να δοθεί και επιστημονική επίφαση στο σκάνδαλο.

Προχτές την Πέμπτη μετά από συνάντηση του προέδρου της TVX S. Harvey, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη, ο πρώτος, σε δηλώσεις του, παρά το ότι χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η άδεια δεν τους δόθηκε χτες Παρασκευή. Σημείωσε, όμως, πως «είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της να καταλήξει σε μια απόφαση μέχρι τις 15 Φλεβάρη». Από την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει επαφές με τους παράγοντες της περιοχής, για να συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του μεταλλείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την επαναλειτουργία τους (2005-09-28 00:00:00.0)
Νέα δώρα στην πολυεθνική TVX (2003-05-07 00:00:00.0)
Επεκτείνουν τα μεταλλεία (2002-03-21 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η «χρυσή» επένδυση (2002-03-02 00:00:00.0)
Απέδωσαν οι εκβιασμοί της TVX (2001-12-15 00:00:00.0)
Με τις ευλογίες της κυβέρνησης η προσχεδιασμένη εξέλιξη (1997-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ