Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα πληρώνει τα μεγαλύτερα επιτόκια της ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δημόσιο δανείζεται το 2002 με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δρχ. τη μέρα

Στο ιλιγγιώδες ποσόν των 9 δισ. ευρώ (πάνω από 3 τρισ. δρχ.) έφτασε ο φετινός δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τη διεθνή χρηματαγορά. Πρόκειται για δυο απανωτά δάνεια, ένα δεκαετούς διάρκειας για 5 δισ. ευρώ στο τέλος του Γενάρη, και ένα πενταετούς διάρκειας για 4 δισ. ευρώ, που υπογράφτηκε προχτές στο Λονδίνο. Με βάση τα παραπάνω δύο δάνεια που συνάφθηκαν το Γενάρη του 2002, προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή 102,2 δισ. δραχμές τη μέρα.

Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει τα πιο υψηλά επιτόκια ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, γεγονός που πυροδοτεί το ενδιαφέρον των ρεντιέρηδων του διεθνούς χρηματεμπορίου, ενώ, ξέχωρα από τα επιτόκια, πληρώνει αρκετά δισ. δρχ. πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Συγκεκριμένα, για το 5ετές ομόλογο το επιτόκιο έφτασε στο 4,7% και η επιπλέον προμήθεια σε 0,10% επί της αξίας του δανείου. Για το προηγούμενο δεκαετές δάνειο θα καταβάλλεται επιτόκιο 5,26% ετησίως και η πρόσθετη προμήθεια που δόθηκε εφάπαξ έφτασε σε 0,15%. Το νέο στοιχείο της πρακτικής που ακολουθεί φέτος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάθεση των δανείων σε μεγάλα τραπεζικά μονοπώλια του εξωτερικού (CSFB, J.P. Morgan, Sao Paolo, Salomon Smith Barney, HSBC, Leahman) ενώ από «ελληνικής» πλευράς συμμετείχαν με πολύ μικρότερα ποσοστά οι τράπεζες Εθνική, Eurobank (του ομίλου Λάτση) και Πειραιώς (του ομίλου Σάλλα).

Ο συνολικός δανεισμός για το 2002 θα εκτιναχτεί στα 29 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την πρόωρη αποπληρωμή παλαιότερων χρεών. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το παλαιότερο χρέος που θα αποσυρθεί μέσα στο 2002 είναι μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Είναι φανερό ότι μεγάλο μέρος του φετινού δανεισμού οφείλεται στην ωρίμανση των πολυετών δανείων που συνάφθηκαν κατά την αλήστου μνήμης εποχή της «σύγκλισης με την ΟΝΕ». Ενας πρόσθετος τρόπος δανεισμού που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι η λεγόμενη τιτλοποίηση μελλοντικών δημοσίων εσόδων, τα οποία θα αναλάβει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ