ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με την ίδια ορμή!

Ανυποχώρητοι συνέχισαν και χτες τον αγώνα τους οι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους προέβησαν σε πολύωρους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών. Παράλληλα σε όλα τα μπλόκα ακόμη πιο αυξημένη ήταν η παρουσία των αγροτών με τα μηχανήματά τους, καθώς έκδηλη είναι η αγανάκτηση των παραγωγών της χώρας μας από την κυβερνητική στάση απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους.

Στο νομό Θεσσαλονίκης κλειστός ήταν για δύο ώρες το μεσημέρι και δύο ώρες το απόγευμα η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Χαλάστρας και των Μαλγάρων. Σε συμπαράσταση των αγροτών ήρθαν συγκροτημένα στα μπλόκα οι μαθητές των σχολείων της Χαλάστρας. Τις ίδιες ώρες έκλεινε και ο εθνικός δρόμος Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στον κόμβο της Ν. Χαλκηδόνας. Στο Ν. Ρύσιο οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλάστρας, που είναι συγκεντρωμένοι κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», απέκλεισαν για μια ώρα την οδό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών της Θεσσαλονίκης, η αστυνομία απαγόρευε χθες το απόγευμα τη διέλευση των αυτοκινήτων στην οδό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας μετά το αεροδρόμιο, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες είχαν αποκλείσει το δρόμο. Ωστόσο, όπως διαπίστωναν οι ίδιοι λίγο αργότερα, ο δρόμος, την ώρα ακριβώς που εμποδιζόταν η διέλευση, ήταν ανοιχτός. Επίσης, συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτράπηκε να περάσουν προκειμένου να επισκεφθούν τους αγρότες στο μπλόκο.

Στο νομό Πέλλας οι αγρότες προχωρούσαν κατά διαστήματα από τις 10 το πρωί σε αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στον κόμβο Παραλίμνης.

Από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του νομού Σερρών απέκλεισαν το τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ σημαντικά ενισχύθηκε το μπλόκο τους σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης σε αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας στα Ν. Κερδύλλια προχώρησαν οι αγρότες των Σερρών και της Δράμας από το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ. Σημειώνεται ότι γύρω στις 10 το πρωί έφθασε στο μπλόκο αυτό μεγάλο κομβόι τρακτέρ με αγρότες από το νομό Δράμας. Οπως δήλωναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι συνάδελφοί τους χρειάστηκε να διανύσουν περισσότερα από 70 χιλιόμετρα για να έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο των Κερδυλλίων πάνω από 10 μέρες.

Από το μπλόκο στα Μάλγαρα

Eurokinissi

Από το μπλόκο στα Μάλγαρα
Οι αγρότες του νομού Ημαθίας για δεύτερη μέρα χτες παρέμεναν στον κόμβο του Κλειδίου έξω από τη Βέροια και προχωρούσαν κατά διαστήματα σε κλείσιμο του δρόμου. Την ερχόμενη Τετάρτη στη Βέροια θα γίνει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης.

Και οι αγρότες της Χαλκιδικής που παραμένουν για τρίτη βδομάδα στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, στον κόμβο της Σωζόπολης, συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους, αποκλείοντας κατά τακτά διαστήματα την οδό.

Επίσης οι αγρότες του Εβρου που παραμένουν στο μπλόκο των Φερρών προχώρησαν χτες σε ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου φορτηγών αυτοκινήτων ρυμουλκών μετά ρυμουλκούμενων κ. Παπαδόπουλος δήλωσε χτες στον «904 FM» ότι «οι οδηγοί συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών, ο οποίος είναι και δίκαιος και αναγκαίος».


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μονόδρομος οι αγωνιστικές διεκδικήσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σταθερά παραμένουν στα μπλόκα του αγώνα οι ξωμάχοι της Ανθήλης και του Δρούγου στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, ενώ νέες δυνάμεις παίρνουν θέση με την «έξοδο» από σήμερα στα μετερίζια των αγροτών της Εύβοιας. Την ώρα που οι εκπρόσωποι των χιλιάδων ξεσηκωμένων αγροτών στη μάζωξη των Τεμπών, σήμερα, θα καθορίζουν τη μορφή πάλης τους για τη συνέχιση του αγώνα, οι βαμβακοπαραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας συγκρότησαν τη δική τους επιτροπή αγώνα και πραγματοποιούν στις 11 π.μ. προσυγκέντρωση στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιστιαίας και στη συνέχεια θα πάρουν θέσεις με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα επί του δρόμου Ιστιαίας-Αιδηψού, με τα αιτήματα της πανελλαδικής κινητοποίησης.

Εξάλλου στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αγρότες και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων των Δήμων Κηρέως και Ελυμνίων, σε χτεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Κήρινθο, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων με το πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Επιπλέον, η σημαντική μείωση της επιδότησης των σιτοπαραγωγών του νομού κατά 10,57%, λόγω υπέρβασης του πλαφόν, μαζί με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το μηχανογραφικό της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και την καταγραφή των καλλιεργούμενων εκτάσεων που βγάζει εκτός επιδότησης εκατοντάδες αγρότες σε όλες τις περιοχές του νομού και 25.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, έχουν εξοργίσει τον αγροτικό πληθυσμό.

Για το λόγο αυτό εξάλλου την Πέμπτη το απόγευμα αγρότες με τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Λίμνη, ενώ χτες το πρωί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΕΑΒ Εύβοιας.

Στη Λιβαδειά, στον κόμβο του Αϊ-Γιάννη παραμένει δυνατό το μπλόκο των τρακτέρ της οργής. Στη χτεσινή τακτική τους συνεδρίαση η Συντονιστική Επιτροπή, εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται από την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, αποφάσισε τη συμμετοχή της στη σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση στα Τέμπη με πρόταση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.


ΛΗΜΝΟΣ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα

Κάλεσμα προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (11 Φλεβάρη), στις 10 π.μ., στο Λιβαδοχώρι, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή της Πανελλήνιας Αγροτικής Συσπείρωσης Λήμνου.

Η ΠΑΣ Λήμνου ζητά απ' τους αγροτοκτηνοτρόφους να αγωνιστούν δυναμικά για τα δίκαια αιτήματά τους, όπως η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, η άμεση κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, η άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων με σωστό και έγκυρο προγραμματισμό, η προστασία της ονομασίας προέλευσης των αγροτικών προϊόντων του νησιού κ.ά. Επίσης, καλεί την ΕΑΣ Λήμνου, όπως και όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού να δηλώσουν έμπρακτα τη συμμετοχή τους στο δίκιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων.

  • Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη Λέσβο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών καλεί όλους τους αγρότες να πάρουν μέρος στην ανοιχτή σύσκεψη που θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης. Εκεί η αντιπροσωπεία που θα έχει πάει στα Τέμπη, θα ενημερώσει τους αγρότες για τις όποιες αποφάσεις παρθούν εκεί και θα τους καλέσει να αποφασίσουν για τη συνέχεια του αγώνα τους.

Σχέδιο διάλυσης των συνεταιριστικών ενώσεων Ηπείρου

Ανακοίνωση - καταγγελία της Συνεταιριστικής Λαϊκής Ενότητας

Τις προσπάθειες που καταβάλλουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να πείσουν τους αγρότες της Ηπείρου ότι η ενοποίηση των Ενώσεων της περιοχής θα λύσει αυτόματα όλα τα οικονομικά προβλήματά τους και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η «Δωδώνη» στην Ηπειρο, καταγγέλλει η Συνεταιριστική Λαϊκή Ενότητα.

Στην ανακοίνωσή της, η Συνεταιριστική Λαϊκή Ενότητα:

  • Καλεί τους αγρότες να μην πάρουν μέρος στην εκδήλωση - φιέστα της ερχόμενης Δευτέρας (11 Φλεβάρη) στα Γιάννενα, όπου οι αντιπρόσωποι των Ενώσεων καλούνται να συζητήσουν για την τύχη της «Δωδώνης». «Πρόκειται για αντικαταστατική, παραπλανητική και αντισυνεταιριστική μεθόδευση των προέδρων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που προσπαθούν με πλάγιο και αντιδημοκρατικό τρόπο να οδηγήσουν τις Ενώσεις στη διάλυση και στο ξεπούλημα της "Δωδώνης" στους ιδιώτες, μέσω της σχεδιαζόμενης μετοχικής εταιρίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
  • Καταγγέλλει τον πρόεδρο της Ενωσης Αρτας ότι με τις ενέργειές του παραβιάζει κατάφωρα το καταστατικό και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στις 14 Γενάρη, ενάντια στην ενοποίηση των Ενώσεων της Ηπείρου. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η περιθωριοποίηση των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών δε λύνονται με προκατασκευασμένες, και μάλιστα σε κομματικό επίπεδο, ενοποιήσεις, πολύ δε περισσότερο με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και της "Δωδώνης"».
  • Τονίζει ότι οι Ενώσεις της Ηπείρου μπορούν να επιβιώσουν και να προσφέρουν ουσιαστικό έργο στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αν θέλουν να ανατραπεί η σημερινή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. «Το θέμα της "Δωδώνης" δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό. Αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους κτηνοτρόφους, την Ηπειρο και τους συνεταιρισμούς, μπορεί τις μετοχές της ΑΤΕ να τις παραχωρήσει στους φυσικούς της φορείς δωρεάν», καταλήγει η συγκεκριμένη ανακοίνωση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ