ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται ο αγώνας για τη σωτηρία του κτήματος Θων

Συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής διοργάνωσε χτες η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Παράνομη η οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας!» Αυτό διατράνωσαν οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, αλλά και άλλων συνοικιών της Αθήνας, στη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στο χώρο του κτήματος Θων. Η συγκέντρωση αυτή αφορούσε όλους τους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας που κινδυνεύουν να τσιμεντοποιηθούν από τη συνεχή επίθεση μεγαλοεργολάβων και κυβέρνησης.

Ο Μ. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», σημείωσε: «Αυτό που γίνεται πλέον προφανές με αφορμή την υπόθεση Θων, είναι η απροκάλυπτη πρόθεση κυβέρνησης και Δήμου Αθηναίων να παραδώσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας που ασφυκτιά στα μεγάλα συμφέροντα και την τσιμεντοποίηση, με αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004. Δε θα σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα που είναι ανάσα ζωής για μας και τα παιδιά μας».

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα κοράκια που βρίσκονται πάνω από τον ουρανό της Αθήνας να φύγουν. Στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αφήνουν τίποτα να πρασινίσει», τόνισε μιλώντας στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της ΝΑΣ. Και δεσμεύτηκε ότι «η ΝΑΣ θα συνεχίσει τον αγώνα της στο πλευρό των κατοίκων, κόντρα στις επιλογές που σήμερα χαράσσονται, όχι μόνο για να διατηρήσουμε το υπάρχον πράσινο, αλλά για να το αυξήσουμε».

Μετά μίλησαν οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων κέντρου Αμπελοκηπων και Α. Αμπελοκηπων. Ο Σ. Δημητριάδης, πρόεδρος του πρώτου συλλόγου, αναφέρθηκε στην άδεια οικοδομής του Μπ. Βωβού, ο οποίος έχει αρχίσει τις εργασίες για την οικοδόμηση του νέου εννιαόροφου κτιριακού μεγαθηρίου, κάτοψης 1.150 τετραγωνικών μέτρων. «Η άδεια είναι παράνομη και διάτρητη από όλα τα σημεία», είπε. (Πράγματι, σήμερα το πρωί, διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, μαζί με τους αρμόδιους μηχανικούς της Πολεοδομίας εξέτασαν την άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια για το νέο κτίριο είναι κατά δύο μέτρα μέσα στο χώρο αναστολής οικοδομικών εργασιών. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι λυμένο και θα τοποθετηθεί ράμπα εξόδου αυτοκινήτων από το υπόγειο γκαράζ που θα βρίσκεται στον κοινόχρηστο χώρο. Τα παραπάνω καθιστούν παράνομη την άδεια.

Ο Μ. Ζωίδης, πρόεδρος του συλλόγου Α. Αμπελοκηπων σημείωσε ότι ο δρόμος για την επιτυχία είναι ο δρόμος της ενότητας και του αγώνα όλων των κατοίκων. Επίσης μίλησαν ο Κ. Διάκος, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «ο Λυκαβηττός» και η Κ. Καραγιάννη, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα για τη σωτηρία του άλσους στο Γουδί.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Υπηρεσίες με ανασφάλιστους 8μηνίτες

Το θέμα της πρόσληψης εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Διοικήσεως, απασχόλησε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Η συζήτηση έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης και - ενώ η δημαρχιακή επιτροπή είχε ήδη εγκρίνει τις προσλήψεις εργαζομένων - το συμβούλιο επιφυλάχτηκε να τις εγκρίνει σε επόμενη συνεδρίασή του. Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου, ενώ στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης, έκαναν λόγο για ανάγκη «ιδιωτικοποίησης» της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Καθαριότητας ζητά 200 εργαζόμενους για να ανταπεξέλθει στο έργο του καθαρισμού αλσών και πλατειών, που μέχρι πρότινος δεν ήταν στη δικαιοδοσία της και η Διεύθυνση Διοικήσεως ζητά 50 καθαρίστριες για τον καθαρισμό των δημοτικών κτιρίων.

Οι προσλήψεις, γίνονται με 8μηνες συμβάσεις έργου, γιατί «οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προς αντιμετώπιση των αντίστοιχων αναγκών είναι εξόχως χρονοβόρες και απαιτούν χρονικό διάστημα 10 έως 12 μηνών περίπου», όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και μέλος της εν λόγω επιτροπής, συμφώνησε με τις προσλήψεις, διαφώνησε, όμως, με τον τρόπο που αυτές γίνονται: «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τη μέθοδο της πρόσληψης με σύμβαση έργου, με την οποία οι εργαζόμενοι πληρώνονται με δελτίο παροχής και χωρίς ασφάλιση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαρτημένη εργασία που πρέπει να πληρώνεται με μισθό και ασφάλιση», τόνισε στη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Αναφορικά με το ζήτημα της ταχύτατης πρόσληψης, ο Στ. Λάμπρου, πρότεινε αυτή του εποχικού προσωπικού με τετράμηνη σύμβαση «η οποία προβλέπει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων», λόγω ιδιαίτερων αναγκών και ταυτόχρονη κίνηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Το θέμα, όπως σημειώσαμε, «ήρθε» στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να εγκρίνει το ίδιο, τις προσλήψεις και τον τρόπο που αυτές θα γίνουν, σε ερχόμενη συνεδρίαση. Η πρόταση όμως, της Φ. Πιπιλή, δημοτικής συμβούλου με την πλειοψηφία, ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων της διοίκησης: «Να παραδώσουμε σε ιδιώτες "κομμάτια" των εργασιών για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα της πόλης με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς ώστε να αποφύγουμε τις προσλήψεις και τις υπόλοιπες διαδικασίες»!

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ο δήμαρχος

Σε μια προσπάθεια να απαλλάξει τον εαυτό του και την παράταξή του από τις ευθύνες για τη μη καταβολή στους εργαζόμενους του δήμου της αναδρομικής αύξησης του επιδόματος κίνησης για το 2001, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, στη χθεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου, ισχυρίστηκε ότι οι ευθύνες ανήκουν στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης!

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στην πρότασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, προχθές βράδυ, να συνάψει ο δήμος δάνειο 600 εκατομμυρίων δραχμών για να καταβάλει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, πρόταση, που, όπως είπε, την καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και έτσι δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο από τον κανονισμό αριθμό ψήφων (26), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει το δάνειο.

Με τον τρόπο αυτό, ο δήμαρχος προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για τη διαχείριση του δήμου στην αντιπολίτευση, πράγμα που στερείται σοβαρότητας, αφού η αντιπολίτευση δε διοικεί και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να επωμίζεται τις ευθύνες της διαχείρισης.

Δεύτερο, με την τοποθέτησή του αυτή, ο δήμαρχος έμμεσα παραδέχτηκε ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, δηλαδή ότι δε διοικεί το δήμο. Αυτό το τελευταίο προκύπτει και από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας την Πέμπτη το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ο ίδιος φρόντισε επιμελώς να αποσιωπήσει στη συνέντευξη Τύπου.

Ο νόμος προβλέπει 26 ψήφους για έγκριση σύναψης δανείου, η παράταξη, όμως, του δημάρχου διαθέτει 22 δημοτικούς συμβούλους και στην ψηφοφορία που έγινε η πρότασή του υπερψηφίστηκε και από 4 συμβούλους της αντιπολίτευσης. Δε θα υπήρχε συνεπώς πρόβλημα, αν είχε φροντίσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του να είναι παρόντες στη συνεδρίαση...

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Σάββας Τσακμακίδης, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, τόνισε ότι «η ευθύνη για την καταβολή του μισθού στους εργαζόμενους ανήκει στο δήμαρχο και στη διοίκηση του δήμου και όχι στην αντιπολίτευση». Υπογράμμισε, επίσης, ότι όλοι οι άλλοι δήμοι έχουν καταβάλει την αύξηση. Οσον αφορά στην πρόταση του δημάρχου για σύναψη δανείου, ο Σάββας Τσακμακίδης επισήμανε ότι «έγινε απλώς και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, αφού ο δήμος έχει ήδη συμφωνήσει με το Σύλλογο Εργαζομένων να καταβάλει την αύξηση με μηνιαίες δόσεις και όχι εφάπαξ, που είναι το αίτημα των εργαζόμενων. Τα περί δανείων, λοιπόν, είναι για δημιουργία εντυπώσεων και για να κοροϊδεύει τον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ