ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΓΙΑ
Η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί στην ουσία της υπόθεσης

Ούτε χτες απάντησε ξεκάθαρα αν τελικά θα παρέμβει, ώστε να μη φθάσει στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η υπόθεση της «αυτομολίας εις τους στασιαστάς» του αγωνιστή του ΔΣΕ

Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν απαντάει αν τελικά θα παρέμβει για να ματαιωθεί η δίκη που πρόκειται να γίνει στο Στρατοδικείο στα Ιωάννινα στις 19 Φλεβάρη και στην οποία έχει κληθεί ως κατηγορούμενος ο αγωνιστής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Δημήτρης Βάγιας, με την εμφυλιοπολεμική κατηγορία της «αυτομολίας εις τους στασιαστάς». Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαπας, όταν χτες ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα, παρέπεμψε στις προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού και μίλησε γενικόλογα, ενώ η άποψη που επικρατεί και στο υπουργείο Αμυνας είναι ότι εφόσον η κυβέρνηση έχει καταδικάσει την όλη διαδικασία της κλήσης του Δ. Βάγια στο Στρατοδικείο, δεν έχει σημασία το πώς θα κλείσει «τυπικά» η συγκεκριμένη υπόθεση και αν τελικά γίνει το Στρατοδικείο!

Ο Χρ. Πρωτόπαπας σημειώνοντας αρχικά ότι «υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση του πρωθυπουργού απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε στη συνέχεια ότι «πρόκειται για μια κλασική περίπτωση κατάχρησης κρατικής εξουσίας». Για να συμπληρώσει: «Είναι μια κλασική περίπτωση γραφειοκρατίας». Επισήμανε δε ότι «δόθηκε εντολή να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες παραγραφής και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως τόνισε και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Και αυτή θα είναι και η εξέλιξη».

Προφανώς όμως όλα αυτά δεν αφορούν την υπόθεση του Δ. Βάγια αλλά τις άλλες ανάλογου χαρακτήρα «εκκρεμούσες» υποθέσεις. Ο υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε ξανά αν ο Δ.Βάγιας -ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση- θα πάει ή δε θα πάει στο Στρατοδικείο, μίλησε γενικόλογα «για εντολές που έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή» και υποστήριξε ότι «πιθανόν να μην έχει φθάσει η σχετική εντολή στο αρμόδιο όργανο αλλά, νομίζω ότι και αυτό θα γίνει», χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς αφορά αυτή η εντολή.

Ερμηνεύοντας ο υπουργός Τύπου τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων κρατικών οργάνων σημείωσε ότι «δε θα του κάνουμε και ψυχογράφημα» και υποστήριξε ότι προφανώς «ενήργησε κάτω από τη λογική του τι λέει το χαρτί, αλλά, δεν μπορούμε να ενεργούμε έτσι. Είναι σαφές ότι ο αρμόδιος λειτουργός πρέπει να αναλαμβάνει και ευθύνη επί της ουσίας».

Είναι σαφές πάντως ότι αν εφαρμόζονταν οι υπάρχοντες νόμοι, η υπόθεση δε θα έπρεπε να υφίσταται καν και σε κάθε περίπτωση να είχε λήξη χωρίς δεύτερη κουβέντα, στο βαθμό που επρόκειτο για «γραφειοκρατικό λάθος». Ο νόμος 1863 του 1989, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 204 στις 18 Σεπτέμβρη 1989, περί άρσης των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949, στο άρθρο 2 αναφέρει ξεκάθαρα: «Αίρονται οι οποιεσδήποτε συνέπειες από καταδίκες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και όσων έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, που επιβλήθηκαν από κακουργοδικεία, εφετεία, τακτικά ή έκτακτα στρατοδικεία, ναυτοδικεία ή αεροδικεία για πράξεις που είχαν σχέση με τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο καθώς επίσης με τα κοινωνικά τους φρονήματα και γενικότερα με την κατά διαστήματα πολιτική ανωμαλία από την απελευθέρωση και μέχρι 24 Ιουλίου 1974, οι δε ποινές διαγράφονται από τα δελτία του ποινικού μητρώου».

Είναι προφανές λοιπόν ότι η άρνηση των οργάνων της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης να εφαρμόσουν το νόμο συνιστά ανυπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους. Και βεβαίως είναι δικολαβίστικο σόφισμα και δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, ο ισχυρισμός ότι ο εν λόγω νόμος αφορά τις καταδικαστικές αποφάσεις και ότι οι «εκκρεμούσες» δικογραφίες, όπως του Δ. Βάγια, πρέπει να κλείσουν δικαστικά και εκεί να εφαρμοστεί ο νόμος περί άρσης των συνεπειών του εμφυλίου. Ταυτόχρονα γεννάται θέμα σχετικά με το κατά πόσον έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι αναγκαίες εγκύκλιοι εφαρμογής του νόμου 1863/89. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι πολιτικό και την ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας, που δε ζήτησε αμέσως την εξαίρεση από το Στρατοδικείο της δικογραφίας του Δ. Βάγια - ούτε μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι έγινε κάτι τέτοιο - και έμεινε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας δίκης - φάρσας.

«Εσκεμμένη δίωξη» της Αντίστασης

Εντονη διαμαρτυρία της ΠΕΑΕΑ για την υπόθεση δίωξης του αντιστασιακού Δ. Βάγια για την προσχώρησή του στο ΔΣΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ, με ανακοίνωσή του εκφράζει «έντονη διαμαρτυρία για τη σύλληψη, ταλαιπωρία και προσπάθεια τρομοκράτησης του 76χρονου συναγωνιστή και μέλους της ΔΕ του Παραρτήματος Καλαμάτας της ΠΕΑΕΑ, Δημήτρη Βάγια, με την κατηγορία ότι πριν από 53 χρόνια εγκατέλειψε τον Κυβερνητικό Στρατό που υπηρετούσε και προσχώρησε στο Δημοκρατικό Στρατό, παρόλο ότι είναι πασίγνωστο ότι αυτά έχουν αμνηστευτεί με το Νόμο 1863/1989».

«Η ενέργεια αυτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «των κρατικών οργάνων της κυβέρνησης Σημίτη, μας ξαναγυρίζει στις μαύρες εποχές του εμφυλίου και των μετεμφυλίων χρόνων, τότε που ο ελληνικός λαός ζούσε κάτω από την τρομοκρατία των Δεξιών και Κεντρώων κυβερνήσεων και του παρακράτους και πάντα κάτω από την απειλή σύλληψης, ξυλοδαρμού, φυλάκισης, εκτόπισης ή και εξόντωσης.

Παρά την έκφραση λύπης από τον πρωθυπουργό, πιστεύουμε ότι αυτό που έγινε σε βάρος του συναγωνιστή μας Δ. Βάγια, δεν οφείλεται σε γραφειοκρατικό λάθος, αλλά σε εσκεμμένη ενέργεια που δείχνει σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, τόσο ο ίδιος ο κ. Σημίτης όσο και όλοι οι υπουργοί του, όλα τα χρόνια της εξουσίας τους, αντιμετώπισαν με περιφρόνηση και υπεροψία τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, χωρίς να λύσουν ούτε ένα από τα προβλήματά τους και χωρίς ποτέ να δεχτούν σε ακρόαση τους εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπους έχει θέσει σε λειτουργία Στρατοδικεία δήθεν καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Μήπως θα πρέπει να υποθέσουμε ότι σκοπεύει να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση Σημίτη»;

«Καλούμε τα μέλη της ΠΕΑΕΑ», τονίζει η Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ, «και κάθε Ελληνα δημοκράτη που πονάει γι' αυτόν τον τόπο, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδικάστηκε η διεθνής συνωμοσία παράδοσης του Οτσαλάν

Κούρδοι που ζουν στη χώρα μας και Ελληνες φίλοι τους συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να καταδικάσουν τις αντιδραστικές εκείνες δυνάμεις που συμμετείχαν πριν τρία χρόνια στη διεθνή συνωμοσία παράδοσης του Οτσαλάν. Οι Κούρδοι φοιτητές και άλλοι συμπατριώτες τους απείχαν από την εργασία τους και από το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, όπου κήρυξαν απεργία πείνας και μαυροφορέθηκαν.

Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης Κουρδιστάν, η διεθνής συνωμοσία της 15ης Φεβρουαρίου 1999 δε θα ξεχαστεί ποτέ από τον κουρδικό λαό και έχει γραφτεί ως μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Με βαθιά την πίστη στην αδελφοσύνη και φιλία του κουρδικού και του ελληνικού λαού, αυτή τη μαύρη μέρα καλούμε τον φίλο ελληνικό λαό να δυναμώσει μαζί μας τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις, που προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς μας», τόνιζαν.

«Εκλεισαν τρία χρόνια από τη μέρα που παραδώσανε τον Οτσαλάν κάποιες χώρες στην Τουρκία και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Για μας, αποτελεί η 15η Φλεβάρη μαύρη μέρα. Η Ελλάδα μέσα από την Ευρώπη μπορεί να κάνει κάτι για βοήθεια στον κουρδικό λαό. Οι δύο λαοί μας έχουν από την αρχαιότητα σχέσεις φιλίας και αυτές οι σχέσεις πρέπει να δυναμώσουν», δήλωσε στο «Ρ» ο Βενιαμίν Αράς, εκπρόσωπος του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου στη Θεσσαλονίκη.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο «ΤΕΜΠΟ»

Σήμερα, Σάββατο 16/2, στις 22.45 στο «TEMPO», η Λιάνα Κανέλλη, στην εκπομπή «Ψηλά τα χέρια», συζητά με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ